7 Ιουλίου 2024

    Τι κρύβεται πίσω από τη μαγευτική ιστορία της “Καρδερίνας” της Ντόνα Ταρτ;

    Ο λόγος που το τρίτο μυθιστόρημα της Ντόνα Ταρτ, με τίτλο “Η Καρδερίνα” (βραβείο Πούλιτζερ 2014), έχει γίνει τόσο ελκυστικό για το κοινό είναι πολύ απλός. Με μια εξαίρετη πλοκή και μια πρωταγωνίστρια που κεντρίζει το ενδιαφέρον, το βιβλίο καταφέρνει να σε αγκαλιάσει από την πρώτη σελίδα.

    Οι κριτικοί το υποδέχτηκαν με διάφορες απόψεις. Ορισμένοι το παρομοίασαν με τον “Χάρι Πότερ” για ενήλικες, ενώ άλλοι το εξέφρασαν σαν μια παραλλαγή των “Μεγάλων Προσδοκιών” και του “Όλιβερ Τουίστ”. Όσον αφορά την πρόζα της Ταρτ, κάποιοι την θεώρησαν υπερβολικά εξεζητημένη, ενώ άλλοι την βρήκαν απλοϊκή και γεμάτη στερεότυπα. Όμως, ανεξαρτήτως αυτών των απόψεων, το βιβλίο καταφέρνει να σε δέσει συναισθηματικά με την περιπέτεια του ηρώα του, του Θίο Ντέκερ.

    Η “Καρδερίνα” είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης, ένα θρίλερ γεμάτο δράση γύρω από το εμπόριο πλαστών αντικειμένων και κλεμμένων έργων τέχνης, καθώς και μια κοινωνική τοιχογραφία που εκτείνεται από την αριστοκρατία του Μανχάταν μέχρι τα στέκια των ναρκομανών του Βίλατζ και τους τζογαδόρους της Δυτικής ακτής. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα χρονικό ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, μια κριτική ανατομία του αμερικανικού ονείρου και μια εξερεύνηση του “αληθινού” νοήματος της ζωής.

    Στην ιστορία, ο Θίος Ντέκερ είναι ένας έφηβος που μετά από μια τρομοκρατική επίθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης χάνει τη μητέρα του. Μοναχοπαίδι και αιχμάλωτος των συναισθημάτων του, ο Θίος θα καλείται να περιπλανηθεί στους δρόμους της μεγαλούπολης, κρατώντας πάντα μαζί του τον πίνακα του Φαμπρίτσιους. Αυτός ο πίνακας, από τον οποίο πήρε το όνομά του το βιβλίο, αποτελεί τον καθρέφτη της εύθραυστης ψυχολογίας του πρωταγωνιστή και την πόθο του για ελευθερία.

    Καθώς περνάμε τις σελίδες της ιστορίας, ανακαλύπτουμε έναν κόσμο γεμάτο χαρακτήρες που ζωντανεύουν μπροστά μας. Καθένας από αυτούς προσφέρει κάτι στην πλοκή και κανένας δεν είναι περιττός. Η αγωνία του Θίου να μην πέσει στα χέρια της κοινωνικής πρόνοιας εξανεμίζεται γρήγορα, καθώς μπαίνει υπό την προσωρινή προστασία μιας αριστοκρατικής οικογένειας και σπουδάζει σε ένα ιδιωτικό σχολείο ως υπότροφος. Στην πορεία, ο Θίος εντοπίζει τις πληροφορίες που κρύβονται πίσω από το δαχτυλίδι του πίνακα και συναντά έναν επιδιορθωτή παλαιών επίπλων που θα του αποκαλύψει περισσότερα για την ταυτότητά του.

    Όμως, η εμφάνιση του πραγματικού πατέρα του, έναν αποτυχημένο ηθοποιό με εξάρτηση από ουσίες, οδηγεί τον Θίο στο Λος Άντζελες, όπου ξεκινά μια νέα ζωή γεμάτη περιπέτειες. Εκεί θα κάνει ένα πολύ παράξενο φίλο, ένα αγόρι ρωσικής καταγωγής που είναι πολύγλωσσο, έξυπνο, ριψοκίνδυνο και παραμελημένο. Η φιλία τους θα τους οδηγήσει σε περισσότερες περιπέτειες και θα φανερώσει τη σκοτεινή πλευρά του περιβάλλοντος τους.

    Καθώς η ιστορία προχωράει, ο Θίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, κρύβοντας την “Καρδερίνα” πίσω από μαξιλάρια και χαρτί. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα θα αντιληφθεί τις συνέπειες του πράγματος που κάνει και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων του. Ο Θίος θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τον μέντορά του και θα εμπλακεί σε μια ερωτική σχέση που δεν είναι σε θέση να γεμίσει την ένδεια μέσα του. Καθώς παρασύρεται στον κόσμο της νεοϋορκέζικης ελίτ, ο Θίος αισθάνεται όλο και πιο μαραμένος και απελπισμένος.

    Ο Θίος κινείται ανάμεσα σε άκρα, ανάμεσα στο καλό και το κακό, ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Είναι ο καθρέφτης της εύθραυστης καρδερίνας που υπάρχει μέσα του. Θα βρει ποτέ την εσωτερική γαλήνη; Θα αποδράσει από τον κλοιό στον οποίο έχει πιαστεί; Θα συμφιλιωθεί με τη μοίρα που του έχει ανατεθεί; Όλα αυτά θα απαντηθούν καθώς διαβάζουμε τις σελίδες του βιβλίου.

    Πέρα από την πλοκή και τις ανατροπές της ιστορίας, η Ντόνα Ταρτ μας προσφέρει και μια ιδιαίτερη εξερεύνηση των χαρακτήρων της. Δεξιοτέχνης του σασπένς, η Ταρτ καταφέρνει να ζωντανέψει κάθε ηρωά της και να μας τους κάνει να συνδεθούμε μαζί τους. Η “Καρδερίνα” είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που σε καθηλώνουν και δεν θέλεις να τελειώσουν ποτέ.

    Εάν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο “Η Καρδερίνα” εδώ.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα