4 Ιουλίου 2024

    Τοπία που απαγορεύονται στον επισκέπτη: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα “Απάτητα Βουνά” της Ελλάδας

    Τα “Απάτητα Βουνά” αποτελούν έναν ξεχωριστό κόσμο φυσικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας. Αναπνέουν ελευθερία, καθώς η διάνοιξη δρόμων και η κατασκευή τεχνητών επιφανειών είναι αυστηρώς απαγορευμένες. Αυτή η προστασία επεκτείνεται σε οκτώ ορεινούς όγκους της χώρας.

    Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα Λευκά Όρη στην Κρήτη, με τις απέραντες εκτάσεις τους να καταλαμβάνουν 382,06 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εδώ, οι φυσικές ιδιαιτερότητες είναι εντυπωσιακές, με 58 κορυφές άνω των 2.000 μέτρων και η υψηλότερη να φτάνει τα 2.453 μέτρα. Η ομορφιά αυτών των βουνών έχει μεγάλη αξία, καθώς αντικατοπτρίζουν την απαράμιλλη φυσική καλλονή της Ελλάδας.

    Ακολουθεί το βουνό του Σμόλικα, εκτός από τον Γράμμο και την Τύμφη, που ήδη θεωρούνται “απάτητα”. Ο Σμόλικας απλώνεται κατά μήκος 102,89 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται στον νομό Ιωαννίνων και Γρεβενών. Ένας άλλος όγκος που θα προστεθεί σύντομα στη λίστα των “Απάτητων Βουνών” είναι η Δίκτη στην Κρήτη.

    Στην Πελοπόννησο, ο Ταΰγετος στη Λακωνία και Μεσσηνία, καθώς και το όρος Μαίναλο βορειοδυτικά της Τρίπολης, αποτελούν περιοχές που προστατεύονται και απαγορεύεται η κατασκευή δρόμων και τεχνητών επιφανειών.

    Στην κεντρική Ελλάδα, οι Αγράφες και το όρος Χατζή είναι άλλες περιοχές που προστατεύονται με απαγορεύσεις για τη διάνοιξη δρόμων. Οι αρχές επιτρέπουν τη σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών, καθώς και τον οικοτουρισμό, με σκοπό τη διατήρηση της ευπραγίας αυτών των τοπίων και την υποστήριξη πρασίνων οικονομικών δραστηριοτήτων.

    Τα “Απάτητα Βουνά” αποτελούν πραγματικά κρυμμένους θησαυρούς της Ελλάδας, με αξέχαστη φυσική ομορφιά και απαράμιλλη βιοποικιλότητα. Η προστασία τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη τους και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης για τις μελλοντικές γενιές.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα