7 Ιουλίου 2024

    Το αποξηραμένο φρούτο που ενισχύει την υγεία των γυναικών στη μετεμμηνοπαυσιακή φάση

    Το ευεργετικό εντερικό μικροβίωμα αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την υγεία του σώματος και του μυαλού κατά τη διάρκεια όλης της ζωής μας. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει την συσχέτισή του με την προστασία των πνευμόνων των παιδιών από το άσθμα, την αντιμετώπιση της γήρανσης και την ψυχική υγεία, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις όπως η εμμηνόπαυση μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στο εντερικό μικροβίωμα και να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού λίπους, μείωση του μεταβολισμού και αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, υπάρχει ένας διατροφικός σύμμαχος που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάσταση του μικροβιώματος για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Πρόκειται για το αποξηραμένο δαμάσκηνο, όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Food & Function.

    Οι προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη επισημάνει την ωφέλιμη δράση του αποξηραμένου δαμασκηνιού για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η πρόσφατη έρευνα περιλάμβανε 143 γυναίκες ηλικίας 55 έως 75 ετών, οι οποίες διακρίθηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα λάμβανε 50 γραμμάρια αποξηραμένα δαμάσκηνα την ημέρα, η δεύτερη 100 γραμμάρια αποξηραμένα δαμάσκηνα και η τρίτη ομάδα δεν έπαιρνε καθόλου. Μετά από δώδεκα μήνες, παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα των κοπράνων των γυναικών που είχαν καταναλώσει αποξηραμένα δαμάσκηνα. Ειδικότερα, αυξήθηκε η παρουσία των βακτηρίων της οικογένειας Lachnospiraceae, τα οποία προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό. Αυτή η αλλαγή στο μικροβίωμα θεωρείται μια μη φαρμακευτική παρέμβαση που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για την εντερική υγεία.

    Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ένα φυσικό και πλήρες τρόφιμο που μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινή διατροφή μας ως γεύμα ή σνακ, σύμφωνα με την διατροφική σύμβουλο Andrea N. Giancoli από το California Prune Board. Η πρόσφατη έρευνα προσθέτει φως στην έντονη έρευνα που γίνεται για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αποξηραμένων δαμασκήνων, την υγεία του εντέρου και τις ευεργετικές επιδράσεις τους σε άλλα συστήματα του σώματος. Παράδειγμα αυτού είναι η έρευνα που έδειξε ότι οι φαινολικές ενώσεις και οι φυτικές ίνες των αποξηραμένων δαμασκηνών μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι την υγεία των οστών.

    Η κατανάλωση αποξηραμένων δαμασκήνων μπορεί λοιπόν να αποτελέσει μια απλή και γευστική επιλογή που βελτιώνει την εντερική υγεία και προάγει τη γενική ευεξία των γυναικών, ειδικά στη μετεμμηνοπαυσιακή φάση της ζωής. Ας ενσωματώσουμε λοιπόν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα στην διατροφή μας και ας απολαύσουμε τα οφέλη τους για την υγεία μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα