30 Ιουνίου 2024

    Το κάστρο 2000 ετών που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό της Τουρκίας. Χετταίοι, Βυζαντινοί και Οθωμανοί το διατήρησαν

    Ένα αρχαίο κάστρο που βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο μιας πόλης για δύο χιλιετίες καταστράφηκε από έναν καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. Το κάστρο του Γκαζιαντέπ, που επηρεάστηκε από διάφορους πολιτισμούς όπως οι Χετταίοι, οι Βυζαντινοί και οι Οθωμανοί, δεν μπόρεσε να αντέξει στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023.

    Η πόλη του Γκαζιαντέπ, που βρίσκεται στην περιοχή του Gaziantep στην Τουρκία, ήταν ένας στρατηγικός τοποθεσία για πολλούς πολιτισμούς κατά τη διάρκεια των χρόνων. Οι Χετταίοι ήταν οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν την εκτελεστική του θέση και μετέφεραν την πόλη στον λόφο, παρέχοντας τους ένα επιβλητικό πλεονέκτημα.

    Όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την περιοχή, επέκτειναν τα τείχη της πόλης και πρόσθεσαν τόξα και στοές για αμύνη. Μετά από αυτό, το κάστρο αναδιαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης της Ισλαμικής Αυτοκρατορίας, προσθέτοντας ένα λουτρό, μια δεξαμενή και ένα τζαμί. Κατά τη διάρκεια της Ύστερης Εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το κάστρο χάρισε χώρο για διασκέδαση και συγκεντρώσεις της πόλης.

    Με την πτώση των Οθωμανών και την ίδρυση του τουρκικού κράτους, το κάστρο έγινε ένα ιστορικό αξιοθέατο για την πόλη. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως χώρος για εκθέσεις, εκδηλώσεις και συναυλίες. Ωστόσο, η φυσική καταστροφή του σεισμού του 2023 άφησε το κάστρο σε συνθήκες απόλυτης καταστροφής.

    Η έκταση της καταστροφής είναι αποκαρδιωτική. Ο επιβλητικός λόφος του Γκαζιαντέπ είναι τώρα γεμάτος με συντρίμμια και κατεστραμμένες πέτρες. Οι εικόνες που καταγράφηκαν μετά τον σεισμό είναι συγκινητικές και μαρτυρούν την καταστροφή.

    Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς την ιστορική και πολιτιστική αξία που είχε το κάστρο του Γκαζιαντέπ. Ήταν ένα σύμβολο αντοχής και αντίστασης, που κατάφερε να επιβιώσει όλες τις εισβολές και τους πολέμους με την πάροδο των χρόνων. Ωστόσο, αυτή η φυσική καταστροφή αποδεικνύει πόσο εύθραυστα μπορεί να είναι τα μνημεία που έχουμε κληρονομήσει.

    Είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να διατηρούμε την κληρονομιά μας για να μην χαθεί στη λήθη του χρόνου. Τα μνημεία μας είναι οι μαρτυρίες της ιστορίας μας και αξίζει να τα προστατεύουμε και να τα σεβόμαστε. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν προσπάθειες ανοικοδόμησης και αναστήλωσης του κάστρου του Γκαζιαντέπ, ώστε να συνεχίσει να αναδεικνύει την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα