5 Ιουλίου 2024

    Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσοι ξεκινούν να παίρνουν φάρμακα για την χοληστερόλη

    Η σημασία των φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης στην καρδιακή υγεία είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι πολλοί ασθενείς κάνουν το λάθος να εγκαταλείπουν τις υγιεινές συνήθειες που είχαν ενσωματώσει στη ζωή τους με στόχο την καρδιακή υγεία, μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, ερευνητές στη Φινλανδία εντόπισαν 41.224 άτομα που δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο και συλλέξανε δεδομένα για την υγεία τους, όπως το δείκτη μάζας σώματος, η σωματική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη λήψη φαρμάκων για τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Τα δεδομένα ενημερώνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, για μια περίοδο 14 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που άρχισαν να παίρνουν ένα ή και τα δύο φάρμακα είχαν 82% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν φαρμακευτική αγωγή.

    Οι αιτίες αυτού του συσχετισμού μπορεί να είναι πολλαπλές, αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι οι άνθρωποι που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή συχνά περιορίζουν και την τακτική σωματική άσκηση, σε αντίθεση με αυτούς που δεν παίρνουν φάρμακα. Συνεπώς, η συμβουλή των ερευνητών είναι να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στις θετικές αλλαγές του τρόπου ζωής τους, όπως η απώλεια βάρους, η ισορροπημένη διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η αρκετή σωματική άσκηση.

    Απόδειξη ότι τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστούν τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η προσοχή στις συνήθειες που ευνοούν την καρδιακή υγεία παραμένει βασική και αναντικατάστατη. Άρα, ας μην κάνουμε το λάθος να εγκαταλείπουμε τις υγιεινές συνήθειες με την πρώτη δόση φαρμάκου, αλλά ας συνεχίσουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας με τη συνδυασμένη δράση φαρμάκων και υγιεινού τρόπου ζωής.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα