4 Ιουλίου 2024

    Το σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού: Μια ματιά στην πολιτική διαφθορά του παρελθόντος

    Σε ένα από τα πιο σκανδαλώδη γεγονότα κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νικόλαος Αθανασόπουλος καταδικάστηκε για εγκλήματα περί τα υπομνήματα αναφορικά με την εξαπάτηση και παραπλάνηση της ΕΟΚ. Ο όλος θόρυβος ξεκίνησε το 1986, όταν ένα φορτηγό πλοίο από το Κόπερ της Γιουγκοσλαβίας έφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης φορτωμένο με καλαμπόκι. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε αργότερα, το καλαμπόκι είχε προέλευση από την Γιουγκοσλαβία και όχι από την Ελλάδα, όπως υποστηρίχθηκε αρχικά από τους εμπλεκόμενους στη συναλλαγή.

    Ο σκοπός αυτής της εξαπάτησης ήταν η αποφυγή πληρωμής αντισταθμιστικής εισφοράς ύψους 182 εκατομμυρίων δραχμών, καθώς και η επωφελούμενοι από την υψηλή τιμή πώλησης και τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Η ελληνική κρατική εταιρεία ITCO, με επικεφαλής τον Σούλη Αποστολόπουλο, που ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, αποτελούσε τον δικαιούχο του φορτίου. Το φορτηγό πλοίο πούλησε το καλαμπόκι σε ελβετική και βελγική εταιρεία με τη βοήθεια των εμπλεκομένων.

    Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Κομισιόν εξέτασε το θέμα και απηύθυνε καταγγελία κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η χώρα μας καταδικάστηκε να πληρώσει αποζημίωση ύψους 600 εκατομμυρίων δραχμών. Οι εμπλεκόμενοι, όπως ο Αθανασόπουλος και ο Αποστολόπουλος, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ενώ άλλοι συνεργοί τους λήφθηκαν με ελαφρότερες ποινές.

    Παρά τη φυλάκισή του, ο Αθανασόπουλος επέστρεψε στην πολιτική σκηνή και εξελέγη ξανά βουλευτής της Β’ Αθηνών. Η υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού έθεσε την πολιτική διαφθορά στο προσκήνιο και συνέβαλε στην αλλαγή του πολιτικού τοπίου τη δεκαετία του ’90. Ωστόσο, το σκάνδαλο κατέληξε παρελθόν και η ελληνική κοινωνία προχώρησε στον επόμενο κύκλο της πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα