5 Ιουλίου 2024

    Το υπέρβαρο βάρος μπορεί να καθιστά αναποτελεσματική τη θεραπεία για τη χοληστερόλη

    Πολλοί άνθρωποι που παίρνουν χάπια για τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση θεωρούν ότι έχουν την κατάσταση υγείας τους υπό έλεγχο. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτή η πεποίθηση μπορεί να είναι παραπλανητική. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι θεραπείες με στατίνες και αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να απειλήσουν το βάρος των ατόμων, καθώς αυτοί τείνουν να μην δίνουν σημασία στη διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα.

    Η προστασία από την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο που προσφέρουν αυτά τα φάρμακα μπορεί να καταπραΰνει τα άτομα και να τα αποτρέπει από τη λήψη μέτρων για τη διαχείριση του βάρους τους. Υπάρχει ανησυχία ότι το όφελος που προκύπτει από αυτές τις θεραπείες στη μακροζωία μπορεί να αναδιοργανωθεί από το υπέρβαρο βάρος και τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η λιπώδης ηπατική νόσος και η αρθρίτιδα.

    Ο καθηγητής μεταβολικής ιατρικής, Naveed Sattar, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι οι στατίνες και οι αγωγές για την αρτηριακή πίεση, αν και αποτελούν βασικές θεραπείες, συμβάλλουν έμμεσα στην ανεπιθύμητη αύξηση της παχυσαρκίας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη σημασία του βάρους και της υγιεινής ζωής, πέρα από αυτές τις θεραπείες που μπορεί να παρατείνουν τη ζωή. Αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα του υπερβολικού βάρους, κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές προβλήματα υγείας και να χρειαστεί να λαμβάνει πολλά διαφορετικά φάρμακα.

    Σύμφωνα με στοιχεία για τους κινδύνους της παχυσαρκίας, οι παχύσαρκοι έχουν 12 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από πολλές παθήσεις σε σύγκριση με τους ανθρώπους με υγιές βάρος. Τα τελευταία 50 χρόνια, οι άνθρωποι στις δυτικές κοινωνίες έχουν πάρει περίπου 10 κιλά περισσότερο, με τα δύο τρίτα των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζουν υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

    Ο δρ. Naveed Sattar τονίζει ότι όταν κάποιος λαμβάνει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, πρέπει να σκεφτεί και τον τρόπο ζωής του. Ωστόσο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης σπάνια συζητούν αυτό το θέμα. Είναι αναγκαίες καλύτερες πολιτικές υγείας για την πρόληψη και διαχείριση της παχυσαρκίας.

    Συνοψίζοντας, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του να δίνουμε προσοχή στο βάρος μας και στη διατήρησή του σε υγιά επίπεδα, ακόμη και όταν λαμβάνουμε φάρμακα για τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Η παχυσαρκία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας και η πρόληψη και διαχείρισή της πρέπει να γίνεται προτεραιότητα για μια υγιή ζωή.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα