4 Ιουλίου 2024

    Το φρούτο που πρέπει να τρώμε καθημερινά για να γεράσουμε καλά

    Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που πρέπει να προσθέτουμε στην καθημερινή μας διατροφή αν θέλουμε να γεράσουμε καλά. Εκτός από την ευχάριστη γεύση που έχει κερδίσει θέση σε brunch και υγιεινά σάντουιτς, το αβοκάντο έχει επίσης θρεπτική αξία που το καθιστά απαραίτητο στην καθημερινή μας διατροφή.

    Προστατεύει την καρδιά

    Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στο αβοκάντο συμβάλλουν στην διατήρηση ενός υγιούς προφίλ λιπιδίων στον οργανισμό μας. Αυτό εξισορροπεί τις τιμές της καλής χοληστερόλης και βελτιώνει τις τιμές της «κακής» χοληστερόλης, αλλά και των τριγλυκεριδίων και της ινσουλίνης. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Molecules απέδειξε αυτήν τη θετική επίδραση του αβοκάντο στην καρδιαγγειακή υγεία.

    Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

    Η λουτεΐνη που περιέχεται στο αβοκάντο βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση αβοκάντο αυξάνει τα επίπεδα λουτεΐνης στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

    Προστατεύει την όραση

    Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της λουτεΐνης στο αβοκάντο είναι ευεργετικές και για την υγεία των οφθαλμών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients παρατήρησε 25% αύξηση των επιπέδων λουτεΐνης στα μάτια των ηλικιωμένων που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά για έξι μήνες.

    Βοηθά στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη

    Το αβοκάντο, με τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και την πλούσια πρόσφορα διαιτητικών ινών, μπορεί να αποτελέσει μέρος της διατροφής για ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με τον διαβήτη και χρόνιες ασθένειες.

    Πόσο αβοκάντο πρέπει να καταναλώνουμε;

    Σύμφωνα με συστάσεις, προτείνεται να τρώμε 1/3 με μισό αβοκάντο την ημέρα. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε αντί για βούτυρο στην καθημερινή μας διατροφή.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα