8 Ιουλίου 2024

    Το Sisu και οι μυστικοί του για την ευτυχία: Νέες προοπτικές για μια ευδαιμονία που διαρκεί”

    Η ευτυχία είναι ένας μετρητής της ευτυχίας των χωρών που κυκλοφορεί κάθε χρόνο από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Εδώ και έξι συνεχόμενα χρόνια, η Φινλανδία καταλαμβάνει την κορυφή της λίστας. Ποιο είναι όμως το μυστικό πίσω από αυτή την επιτυχία;

    Το “Sisu” αποτελεί μια έννοια και μια νοοτροπία που είναι συνυφασμένη με τη φινλανδική κουλτούρα εδώ και περισσότερα από 500 χρόνια. Παρότι δεν μπορεί να αποδοθεί με ακρίβεια σε άλλες γλώσσες, αυτή η έννοια αναφέρεται στην αποφασιστικότητα και το σθένος. Ουσιαστικά, σημαίνει να έχεις τη δύναμη να αντέχεις και να ξεπερνάς αντιξοότητες, ακόμη κι όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον σου.

    Για να επιτύχουμε αυτό, μια πρώτη προσέγγιση είναι να βρούμε έναν σκοπό που να ξεπερνά τον εαυτό μας. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Angela Duckworth, όταν εργαζόμαστε για κάτι που συμβάλλει στον κόσμο πέρα από εμάς, μπορούμε να αντέξουμε πολύ περισσότερα. Ο σκοπός μπορεί να είναι η οικογένεια μας, οι φίλοι μας ή κάτι που μας εμπνέει και μιλά στην καρδιά μας. Μελέτες δείχνουν ότι η ζωή με σκοπό έχει πραγματικό αντίκτυπο στην ευημερία. Όσοι ζουν με έναν σκοπό έχουν μεγαλύτερη ευτυχία στην εργασία τους, είναι πιο ανθεκτικοί ψυχολογικά και ζουν περισσότερο. Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάζουμε και να ανανεώνουμε περιοδικά τον σκοπό μας, ώστε να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με αυτό που είναι σημαντικό για εμάς σε διάφορες φάσεις της ζωής μας.

    Μια άλλη πτυχή που συμβάλλει στην ευτυχία μας είναι η ψυχική ανθεκτικότητα. Αυτή η ικανότητα να λυγίζουμε αλλά μην σπάμε, να προσαρμόζουμε και να ανακάμπτουμε από αντιξοότητες μας βοηθά να αξιοποιούμε την εσωτερική μας δύναμη. Καθώς προκαλούμε περισσότερο τον εαυτό μας, υιοθετούμε και συνήθειες που ενισχύουν την ανθεκτικότητά μας. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το σώμα μας διαθέτει “κρυφά αποθέματα” ανθεκτικότητας που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε όταν τα χρειαζόμαστε.

    Ένα ακόμα σημαντικό βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε την ευτυχία μας είναι να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας. Συχνά πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε αυστηροί και αυτοκριτικοί για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ωστόσο, η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ σκληρότητας και συμπόνιας μπορεί να μας φθάσει στα όρια μας. Είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας και να μας παρέχουμε τη συμπόνια που θα προσφέραμε σε έναν φίλο μας σε παρόμοια κατάσταση.

    Τέλος, η συνάφεια με τη φύση είναι επίσης σημαντική για την ευτυχία μας. Στη Φινλανδία, το περπάτημα και η πεζοπορία στη φύση αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς τους. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους βοηθάει στη μείωση του άγχους και βελτιώνει την εστίαση καλύτερα από ό,τι η περπατητήρια σε εσωτερικούς χώρους. Η σύνδεση με τη φύση μας βοηθά να βρούμε εσωτερική ηρεμία και μια αίσθηση ευτυχίας, που μας συντηρούν σε δύσκολες στιγμές.

    Για να επιτύχουμε την ευτυχία που διαρκεί, μπορούμε να εξετάσουμε το “Sisu” και τα μυστικά του που προκύπτουν από την φινλανδική κουλτούρα. Βρίσκοντας έναν σκοπό που να ξεπερνά τον εαυτό μας, καλλιεργώντας την ανθεκτικότητά μας, είναι εύκολο να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας και να συνδεόμαστε με τη φύση. Με αυτές τις προσεγγίσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ευδαιμονία που θα κρατήσει για χρόνια.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα