7 Ιουλίου 2024

    Υιοθετώντας αυστηρότερα μέτρα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της βίας κατά της λευκής μπλούζας με επιτυχία, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

    Για την τελευταία διετία, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει επισημάνει την κατάσταση της “βίας κατά της λευκής μπλούζας” με διάφορες εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και επαφές με τις υπουργικές αρχές για την επίλυση του προβλήματος. Εν προκειμένω, η προσθήκη τουυ 25 στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο “Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας” αποτελεί αντίδραση προς την πολύπλοκη πραγματικότητα της βίας.

    Πιο συγκεκριμένα, το νέο άρθρο 25 του σχεδίου νόμου με την ονομασία “Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα”, διατυπώνει: “Όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και διαταράσσει τη λειτουργία του με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές προς το υγειονομικό προσωπικό, υπάλληλους ή ασθενείς, θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή. Επιπλέον, εάν η πράξη αυτή συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, τότε η ποινή φυλάκισης αυξάνεται σε τουλάχιστον δύο (2) έτη και χρηματική ποινή”.

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πιστεύει ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στη βία, προσφέροντας στους επαγγελματίες της υγείας ένα περιβάλλον ασφάλειας. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες συνθήκες εργασίας και το απαιτούμενο προσωπικό για να επιτευχθεί πλήρως αυτός ο στόχος. Επιπλέον, ο ΠΙΣ δεσμεύεται να υποβάλει νέες προτάσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης, με σκοπό να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη νομοθεσία και να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά το απαράδεκτο φαινόμενο της βίας που ασκείται προς το ιατρικό προσωπικό και τους νοσηλευτές στις υγειονομικές δομές.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα