7 Ιουλίου 2024

    Υπεραιμοβόρα Klebsiella pneumoniae: Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση στην Ευρώπη”

    Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επικίνδυνη επιδημία, καθώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκπέμπει σήμα κινδύνου για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση ενός υπερμολυσματικού στελέχους του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae. Αυτό το στέλεχος συναντάται συχνά στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, πυροδοτώντας ανησυχίες για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη.

    Τα πρόσφατα στοιχεία του ECDC αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που αναφέρουν το επικίνδυνο μικρόβιο Klebsiella pneumoniae (hvKp) τύπου αλληλουχίας (ST) 23, αυξήθηκε από 4 σε 10. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν από το ECDC αυξήθηκε από 12 σε 143. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί είναι η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία.

    Οι επιπτώσεις αυτής της εξάπλωσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς το στέλεχος Klebsiella pneumoniae έχει αποκτήσει ένα ευρύ φάσμα γονιδίων που το καθιστούν ανθεκτικό σε αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής. Αυτά τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων. Ο Dominique Monnet, επικεφαλής του Τμήματος Αντιμικροβιακής Αντοχής και Λοιμώξεων που συνδέεται με το ECDC, δηλώνει: “Η αύξηση της ανθεκτικής στις καρβαπενέμες Klebsiella pneumoniae (hvKp) αναφερόμενη από τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ είναι ανησυχητική, λόγω της συνοδευτικής σοβαρότητας των λοιμώξεων από hvKp και της ανθεκτικότητάς τους στα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής, καθιστώντας τις λοιμώξεις δύσκολες στη θεραπεία”.

    Η εξάπλωση των ανθεκτικών στις καρβαπενέμες hvKp στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης προβλέπεται να οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, ιδίως σε ευάλωτους πληθυσμούς ασθενών. Σε αντίθεση με άλλα στελέχη του βακτηρίου K. pneumoniae, τα στελέχη hvKp μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις ακόμα και σε υγιή άτομα, επεκτείνοντας την επιδημία σε διάφορα μέρη του σώματος. Αν και αρχικά αναφέρθηκε κυρίως στην Ασία και στην κοινότητα, πλέον είναι παρούσα και στην Ευρώπη.

    Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στον περιορισμό της διάδοσης αυτού του εξαιρετικά ανθεκτικού βακτηρίου. Ένας συντονισμένος και ενιαίος προσανατολισμός σε όλη την Ευρώπη είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης υγείας. Μόνον με κοινές προσπάθειες και αυστηρούς προληπτικούς μηχανισμούς μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του βακτηρίου και να προστατεύσουμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα