4 Ιουλίου 2024

    Φάρμακα- Ελλείψεις: Ποια σκευάσματα παραμένουν δυσεύρετα – Πώς θα βοηθήσει το app του Υπουργείου Υγείας

    Ολοένα και βελτιωμένη φαίνεται η κατάσταση ως προς τις ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Παρόλο που ο καιρός είναι ευνοϊκός και οι εποχικές ιογενείς ασθένειες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα εξακολουθούν να είναι δυσεύρετα. Η κατάσταση αυτή θα προσπαθήσει να αντιμετωπιστεί με το νέο app που θα κυκλοφορήσει το Υπουργείο Υγείας. Ποια φάρμακα αναμένεται να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα;

    Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, αναφέρει ότι αν και η κατάσταση βελτιώνεται, ορισμένα αντιβιοτικά και φάρμακα για αναπνευστικά νοσήματα παραμένουν δυσεύρετα. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη κολλυρίων. Όσον αφορά τα αντιβηχικά, η κατάσταση είναι καλύτερη από πέρυσι. Ωστόσο, το Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συλλόγο αναφέρει ότι τα προβλήματα ελλείψεων δεν συνδέονται απευθείας με τις παράλληλες εξαγωγές.

    Ένα βήμα προόδου στον έλεγχο των ελλείψεων αναμένεται να γίνει μέσω της νέας πλατφόρμας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας. Η πλατφόρμα αυτή έχει πρόσβαση σε διάφορους φορείς, όπως το Υπουργείο Υγείας, η ΗΔΙΚΑ, ο ΕΟΦ, οι φαρμακαποθήκες, οι φαρμακευτικές εταιρείες, ο ΕΟΠΥΥ, το ΙΦΕΤ και τα νοσοκομεία. Το app θα εισαγάγει στοιχεία σχετικά με την παραγωγή και την κατανάλωση των φαρμάκων, επιτρέποντας έτσι την αντιληπτή διαχείριση τους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο πιλότος της εφαρμογής αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες και η πλήρης λειτουργία της αναμένεται αρχές του επόμενου έτους.

    Προς το παρόν, η πλατφόρμα απευθύνεται στους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθεί η εφαρμογή για τους πολίτες. Ο σκοπός της πλατφόρμας είναι η καταγραφή και ο έλεγχος της διαδρομής ενός φαρμάκου, από την παραγωγή ή την εισαγωγή του στη χώρα, μέχρι την προμήθεια στα φαρμακεία και τη διάθεσή του στο κοινό. Μέσω της πλατφόρμας, θα είναι δυνατή η αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων στην τροφοδοσία των φαρμακείων και η πρόβλεψη πιθανών ελλείψεων στο μέλλον.

    Συνοψίζοντας, η εικόνα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά φαίνεται να βελτιώνεται, αλλά ακόμη υπάρχουν δυσεύρετα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα για αναπνευστικά νοσήματα. Η νέα πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να βελτιώσει την κατάσταση, προσφέροντας πληροφορίες και εργαλεία για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της διαθεσιμότητας των φαρμάκων. Η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη από διάφορους φορείς και θα παρέχει ακριβή εικόνα της κίνησης των φαρμάκων, προβλέποντας πιθανές ελλείψεις και επιτρέποντας την ανάληψη κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα