7 Ιουλίου 2024

    Φαγούρα: Οι ερευνητές έχουν την εξήγηση – Δεν τη φαντάζεστε

    Ο εξαιρετικά ενοχλητικός κνησμός μπορεί επιτέλους να έχει βρει μια επιστημονική εξήγηση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κοινό βακτήριο του δέρματος, γνωστό ως Staphylococcus aureus, μπορεί να προκαλέσει άμεσα την αίσθηση της φαγούρας δρώντας στα νευρικά κύτταρα. Αυτή η ανακάλυψη εξηγεί γιατί ο κνησμός συνοδεύει συχνά δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα.

    Στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το βακτήριο Staphylococcus aureus ενίσχυε τη φαγούρα. Μελετώντας πιο αναλυτικά, ανακάλυψαν ένα βακτηριακό ένζυμο που ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στην πήξη του αίματος, προκαλώντας την αίσθηση της φαγούρας. Ωστόσο, προκάλεσε ενθουσιασμό το γεγονός ότι η χορήγηση ενός ήδη υπαρχόντος φαρμάκου για την πήξη του αίματος σταμάτησε τον κνησμό.

    Περαιτέρω δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπινα κύτταρα οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι αυτό το φαρμάκο κατά των προβληματικών κνησμών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη κρέμας για την ανακούφιση από τον κνησμό. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας Isaac Chiu, αναφέρει: «Έχουμε ανακαλύψει έναν εντελώς νέο μηχανισμό πίσω από τον κνησμό – το βακτήριο Staphylococcus aureus, το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ασθενή με τη χρόνια πάθηση της ατοπικής δερματίτιδας. Αυτό αποδεικνύει ότι ο κνησμός μπορεί να προκληθεί από το ίδιο το βακτήριο».

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το βακτηριακό ένζυμο πρωτεάση V8 είναι υπεύθυνο για τον κνησμό, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη PAR1 που βρίσκεται στους νευρώνες του δέρματος. Αυτοί οι νευρώνες μεταφέρουν διάφορα αισθητηριακά σήματα, όπως η αφή, η θερμότητα, ο πόνος και η φαγούρα, από το δέρμα στον εγκέφαλο. Η ενεργοποίηση της πρωτεΐνης PAR1 προκαλεί την αίσθηση της φαγούρας. Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν με ανθρώπινους νευρώνες έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα ευρήματα μπορεί να έχουν ευρύτερη εφαρμογή.

    Αυτή η νέα έρευνα φαίνεται να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του μηχανισμού πίσω από τη φαγούρα και την ανακούφισή της. Είναι πιθανό το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη να αποτελέσει το βασικό συστατικό μιας μελλοντικής κρέμας για την ανακούφιση από τον κνησμό. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να αναπτυχθούν αποτελεσματικές θεραπείες για τον κνησμό.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα