7 Ιουλίου 2024

    Φαρμακαποθηκάριοι: Αντιδρούν στις δηλώσεις του νέου προέδρου του ΕΟΦ

    Τοποθετούνται οι φαρμακαποθηκάριοι για τις δηλώσεις του νέου προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Ευάγγελου Μανωλόπουλου, που έθεσε ως σοβαρότερο λόγο των ελλείψεων φαρμάκων τις παράλληλες εξαγωγές. Με ανακοίνωσή τους, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων εκφράζει τη δυσαρέσκειά του προς τις δηλώσεις του κ. Μανωλόπουλου, αναφέροντας ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν είναι η αιτία για τις ελλείψεις φαρμάκων.

    Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων φαρμάκων, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος. Έτσι, ζητούν τον ΕΟΦ να λάβει μέτρα για να προστατεύσει το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον, αντί να απαγορεύει αυτή την πρακτική που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

    Επιπλέον, οι φαρμακαποθηκάριοι επισημαίνουν την άγνοια των νόμων και των κανόνων από τον ΕΟΦ, καθώς και την αυθαιρεσία στις αποφάσεις που λαμβάνει ο Οργανισμός. Επιπλέον, αναφέρουν ότι ο ΕΟΦ προστατεύει άλλα συμφέροντα πέραν του δημόσιου μέσω της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, αν και αυτές συμβάλλουν στην κάλυψη των ελλειπούντων φαρμάκων για τους Έλληνες ασθενείς.

    Τέλος, οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν από τον πρόεδρο του ΕΟΦ να είναι πιο προσεκτικός και να αποφεύγει τους χαρακτηρισμούς που προσβάλλουν τον κλάδο τους, προτού ακούσει τους εκπροσώπους του. Τον προτρέπουν επίσης να διαβάσει την έρευνα που διεξήχθη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τις ελλείψεις φαρμάκων, καθώς αυτή αποδεικνύει ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων.

    Οι φαρμακαποθηκάριοι επιμένουν να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές αιτίες των ελλείψεων φαρμάκων και να μην επιβάλλονται περιορισμοί στις εξαγωγές, καθώς αυτοί συνιστούν μέρος της λύσης για το πρόβλημα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα