30 Ιουνίου 2024

    Φράουλες: Το κόκκινο φρούτο που βοηθά στην αποτροπή της υπερβολικής συσσώρευσης λίπους στις αρτηρίες – Νέα έρευνα

    Το υπερβολικό λίπος που συσσωρεύεται στις αρτηρίες αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά επεισόδια. Ωστόσο, σύμφωνα με νέες έρευνες από Ιάπωνες επιστήμονες, τα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του υψηλού επιπέδου χοληστερόλης που συνδέεται με αυτό το πρόβλημα. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Science αναφέρει ότι ένα μπολ με φρέσκες φράουλες μπορεί να “διαλύσει” τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες και να προστατεύσει από καρδιοπάθειες.

    Η υψηλή χοληστερόλη και ιδιαίτερα η LDL “κακή” χοληστερόλη μεταφράζονται σε υψηλές εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες. Αυτές οι λιπιδικές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσουν στένωση και απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Setsunan στην Οσάκα της Ιαπωνίας ανακάλυψαν ότι οι φράουλες, πλούσιες σε βιταμίνη C, μπορούν να αποτρέψουν τη συσσώρευση του λίπους, προστατεύοντας έτσι από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Για να εξετάσουν περαιτέρω αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες της φράουλας, διενήργησαν μια μελέτη με 23 υγιείς, νεαρές γυναίκες.

    Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, και στη μία ομάδα δόθηκε ένα μπολ με φρέσκες φράουλες ενώ στην άλλη ένα σακχαρούχο ρόφημα. Μετά από 30 λεπτά, πήραν δείγματα αίματος από τις εθελοντές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που κατανάλωσε τις φράουλες είχε σημαντικά μικρότερες συγκεντρώσεις της LDL χοληστερόλης, σε σχέση με την ομάδα που κατανάλωσε το σακχαρούχο ρόφημα. Η επίδραση αυτή κατέστη εμφανής ήδη μία ώρα μετά την κατανάλωση της φράουλας και διήρκεσε για τουλάχιστον 4 ώρες.

    Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι φράουλες αποτελούν μια σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών και η κατανάλωση τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Πρόσθετα, η μελέτη αυτή αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας και υποστηρίζει την κατανάλωση φρούτων ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Έτσι, οι φράουλες καθίστανται ένα κορυφαίο φρούτο για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα