4 Ιουλίου 2024

    Φυτική Ένωση Βρίσκεται να Καταπολεμά τον Καρκίνο του Πνεύμονα

    Η βερβερίνη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε πολλά βότανα, έρχεται να βάλει ένα “φρένο” στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στην περιοχή του πνεύμονα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants. Η έρευνα έδειξε ότι η βερβερίνη μπορεί να καταστείλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα σε εργαστηριακού επιπέδου και να μειώσει τη φλεγμονή των αεραγωγών.

    Η βερβερίνη είναι μια ένωση που βρίσκεται σε διάφορα βότανα, όπως η ξαγκαθιά, η γλυκαγκαθιά, η τρικοκκιά, το μπερβερίτσι και ο θάμνος οξυάκανθα. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι η βερβερίνη έχει οφέλη στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν τη δυνατότητα αυτής της ένωσης για τη μείωση του καρκίνου του πνεύμονα και την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

    Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του mRNA των γονιδίων που σχετίζονται με την εμφάνιση των όγκων και τα επίπεδα έκφρασης της πρωτεΐνης. Αποδείχθηκε ότι η βερβερίνη ρυθμίζει θετικά τα γονίδια που καταπολεμούν τους όγκους και μειώνει τις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη μετακίνηση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, η βερβερίνη μπορεί να αναστέλλει το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την κυτταρική γήρανση που προκαλούνται από τον καπνό του τσιγάρου στα υγιή κύτταρα του πνεύμονα.

    Για να είναι πιο αποτελεσματική η χρήση της βερβερίνης στο πείραμα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα προηγμένο σύστημα χορήγησης φαρμάκων με τη χρήση υγρών κρυσταλλικών νανοσωματιδίων. Αυτό το σύστημα ενθυλακώνει τη βερβερίνη σε μικροσκοπικές διαλύτες και βιοδιασπώμενα σφαιρίδια πολυμερούς, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

    Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι ο καπνός του τσιγάρου είναι τοξικός για τα κύτταρα των πνευμόνων και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο χρόνιος αποφρακτικός πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το άσθμα. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρωταρχική αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως, με εκατομμύρια θάνατοι να αναφέρονται κάθε χρόνο.

    Η παρούσα μελέτη ήταν πρώτης φάσης και διενεργήθηκε σε εργαστηριακό επίπεδο. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η βερβερίνη θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολλά υποσχόμενο τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα, χωρίς παρενέργειες και μεγάλα κόστη. Είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα για την εξέταση των αντικαρκινικών ιδιοτήτων της βερβερίνης και την αξιολόγησή της σε κλινικά πειράματα με ανθρώπους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα