7 Ιουλίου 2024

    Χολέρα στη Ζιμπάμπουε: Ανθρώπινη τραγωδία και ανάγκη δράσης

    Η τραγωδία της χολέρας συνεχίζεται στη Ζιμπάμπουε, με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πρωτεύουσα Χαράρε. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που οι αρχές κήρυξαν έκτακτη ανάγκη στην πόλη, ενώ έχει επανέλθει ο σκοτεινός φόβος της θανατηφόρας επιδημίας του 2008. Είναι καιρός να δράσουμε και να στηρίξουμε τη Ζιμπάμπουε σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή.

    Η επιδημία χολέρας έχει προσβάλει το πυκνοκατοικημένο προάστιο της Κουγαντζάνα, αλλά η νόσος εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλη την πρωτεύουσα. Η Ζιμπάμπουε έχει ήδη βιώσει την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει αυτή η απανθρώπινη ασθένεια. Το 2008, πάνω από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100.000 μολύνθηκαν. Αυτή η τραγωδία οδήγησε σε μια πολιτική αναστάτωση και στον διαμοιρασμό της εξουσίας ανάμεσα στον τότε πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε και τον αντίπαλό του Μόργκαν Τσβανγκιράι. Ακόμα και το 2018, η Ζιμπάμπουε βρέθηκε ξανά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της χολέρας, με 20 ακόμα θανάτους και πάνω από 2.000 κρούσματα.

    Η σοβαρότητα της κατάστασης επιδεινώνεται από την έλλειψη καθαρού νερού και την έλλειψη επαρκούς υγειονομικού προσωπικού για τη διαχείριση των κρουσμάτων. Πρέπει να προσφέρουμε βοήθεια, νερό και υγιεινές συνθήκες ζωής σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Οι γειτονικές χώρες Μαλάουι, Νότια Αφρική και Μοζαμβίκη έχουν αντιμετωπίσει και οι ίδιες επιδημίες χολέρας στο παρελθόν και γνωρίζουν πόσο απειλητική μπορεί να είναι αυτή η ασθένεια.

    Οι διεθνείς φορείς και η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθούν και να ανταποκριθούν σε αυτό το έκκληση βοήθειας. Η Ζιμπάμπουε χρειάζεται την υποστήριξή μας για να αντιμετωπίσει αυτήν την ανθρωπιστική κρίση και να προστατεύσει τους πολίτες της από αυτό τον θανατηφόρο εχθρό. Είναι ώρα να σταθούμε στο πλευρό της Ζιμπάμπουε και να δείξουμε αλληλεγγύη στον αγώνα για την υγεία και την επιβίωση του λαού της.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα