7 Ιουλίου 2024

    Ψυχαναλυτική Σκέψη: Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ και η Θλίψη του για την Απώλεια της Κόρης του στην Ισπανική Γρίπη

    Η Ισπανική Γρίπη τον 20ο αιώνα προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και τη Σόφι Φρόιντ, κόρη του διάσημου ψυχαναλυτή Ζίγκμουντ Φρόιντ. Ο θάνατος της Σόφι και του εγγονού του πλήγωσε βαθιά τον Φρόιντ, που έζησε τη θλίψη με έντονο τρόπο. Στα γράμματά του αποτυπώνεται η απόγνωση και η οδύνη που αισθάνθηκε μετά την απώλεια αυτή.

    Η Σόφι Φρόιντ γεννήθηκε το 1893 και ήταν το αγαπημένο παιδί του πατέρα της. Εκείνος είχε μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης μαζί της και την θεωρούσε τον αγαπημένο και πιο ιδιαίτερο από τα παιδιά του. Όταν η Σόφι παντρεύτηκε τον Μαξ Χάλμπερσταλντ, ο Φρόιντ έδειξε ενθουσιασμό και αναφέρθηκε στον σύζυγο της ως έναν προσεκτικό και εμπιστοσύνη εμπνέοντα άντρα.

    Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Ερνστ και τον Χάιντς. Όμως, η ευτυχία της οικογένειας διακόπηκε από την Ισπανική Γρίπη που έπληξε την Ευρώπη. Η Σόφι, υποφέροντας από μια ήδη ασθενή υγεία εξαιτίας της εγκυμοσύνης, προσβλήθηκε από τον ιό. Το 1920, η Σόφι πέθανε σε ηλικία μόλις 27 ετών, αφήνοντας πίσω της τον σύζυγό της και τα δύο νεαρά παιδιά της.

    Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ δεν μπόρεσε να είναι κοντά στην κόρη του κατά τη διάρκεια της αρρώστιας της και δεν μπόρεσε να την αποχαιρετήσει. Στα γράμματα που έστειλε προς φίλους και συναδέλφους, αποτυπώνεται η απογοήτευση και η θλίψη που ένιωσε για την απώλεια αυτή. Ο ίδιος αναφέρει ότι η θλίψη αυτή προκάλεσε ένα βαθύ και μη αναστρέψιμο τραύμα στην ψυχή του. Αποδέχτηκε τη θλίψη αυτή ως μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας, αλλά αισθανόταν την απώλεια αυτή ως ένα βαρύ χτύπημα στην ψυχή του.

    Ο Φρόιντ έζησε και άλλες απώλειες, όπως τον θάνατο του εγγονού του, αλλά η απώλεια της Σόφι ήταν ιδιαίτερα σημαντική για εκείνον. Μέσα από τα γράμματά του, αποτυπώνεται η αγάπη και ο πόνος που ένιωσε για την απώλεια αυτή. Ωστόσο, ο Φρόιντ ποτέ δεν έπαψε να αντιμετωπίζει τη ζωή με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, παρά τη θλίψη που ένιωθε. Αν και ο θάνατος προκαλεί πόνο, ο Φρόιντ πίστευε ότι η αγάπη που έχουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μέσα από την ανάμνηση και την ενθύμια.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα