4 Ιουλίου 2024

    Ψυχική ευεξία: Πώς επηρεάζει ο εαυτός μας τα παιδιά μας;

    Έχεις έναν άγχος. Έχεις πολλές υποχρεώσεις και καθημερινές απαιτήσεις που σε κάνουν να ξεχνάς την αυτοφροντίδα. Και ναι, είναι δύσκολο να εστιάσεις στην καλή σου ψυχική υγεία και ισορροπία. Αλλά έχεις αναρωτηθεί πώς αυτό επηρεάζει τα παιδιά σου; Ένας γονέας που πάσχει από αγχος είναι πιο πιθανό να αντιδρά με αρνητικό τρόπο όταν το παιδί του εμφανίζει άσχημη συμπεριφορά. Οι αντιδράσεις αυτές, όπως οι εκρήξεις θυμού και οι δυνατές φωνές, τρομάζουν τα παιδιά και ενισχύουν την κακή τους συμπεριφορά. Επιπλέον, οι γονείς με υψηλό άγχος έχουν συχνότερα συγκρούσεις στον γάμο τους. Αυτό όχι μόνο βλάπτει τη σχέση του ζευγαριού, αλλά συνδέεται και με συναισθηματικά προβλήματα και συμπεριφορικές δυσκολίες των παιδιών.

    Μην ανησυχείς όμως, δεν σημαίνει αυτό ότι αν είσαι θλιμμένος ή στρεσαρισμένος οι απογόνοι σου θα είναι απαραίτητα δυστυχισμένα. Αλλά είναι γεγονός ότι η σχέση μεταξύ της γονικής δυστυχίας και της ψυχικής υγείας των παιδιών είναι στενή. Ένας αγχωμένος ή θλιμμένος γονιός είναι πιο πιθανό να κάνει λάθη στην ανατροφή του παιδιού. Αυτά τα λάθη μπορεί να ποικίλλουν από υπερπροστασία και έλλειψη επιβολής κανόνων έως άλλες ακραίες αντιδράσεις. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη ασφαλών δεσμών μεταξύ γονέων και παιδιών γίνεται σχεδόν αδύνατη. Οι ανασφαλείς δεσμοί εκθέτουν τα παιδιά σε κινδύνους, όπως δυσκολία στην διαχείριση των συναισθημάτων, δυσκολία στην ανάπτυξη και διατήρηση φιλίων, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη συγκέντρωσης στο σχολείο και πολλά άλλα.

    Για ολα αυτά, είναι βλαβερό για ένα παιδί να αλληλεπιδρά με έναν γονέα που δεν είναι διαθέσιμος συναισθηματικά και διανοητικά. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, προκαλεί φόβο και μια μόνιμη αρνητική αίσθηση για τον εαυτό του παιδιού. Οδηγεί σε ανασφάλεια και αμφιβολία για τον εαυτό του. Και όμως, η λύση βρίσκεται στο να φροντίσουμε επαρκώς τον εαυτό μας.

    Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία της για εμάς, ως άτομα, ως εταίροι και ως γονείς. Δεν χρειάζεται να είμαστε επιστήμονες για να βελτιώσουμε τη γονική ευεξία μας, αλλά απαιτείται προσπάθεια και άσκηση. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τις βασικές πηγές άγχους μας και να δούμε ποιες ρουτίνες μπορούν να τροποποιηθούν και ποιες ευθύνες μπορούν να μοιραστούν διαφορετικά για να μειωθεί αυτό το άγχος. Επιπλέον, μπορούμε να βρούμε τρόπους διαχείρισης του στρες πριν επιστρέψουμε στο σπίτι από την εργασία ή ακόμα και πριν ασχοληθούμε με τα παιδιά μας. Μερικές ιδέες που μπορεί να δοκιμάσετε είναι μια σύντομη στάση στο γυμναστήριο, μια βόλτα με τα πόδια ή ένα χαλαρωτικό ντους.

    Επίσης, θυμηθείτε πόσο σημαντικός είναι ο οικογενειακός χρόνος. Διαθέστε λοιπόν χρόνο για να μοιραστείτε συναισθήματα και ανησυχίες, καθώς και για να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας. Τέλος, πρακτικές όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος και να ανταποκριθείτε με ηρεμία στις προκλήσεις της καθημερινής ζωής, αλλά και στην κακή συμπεριφορά των παιδιών. Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται απαιτητικά, αλλά αξίζει τον κόπο να περάσετε από αυτήν τη διαδικασία εάν νιώθετε ότι η καθημερινότητα σας σας ξεπερνά και αυξάνει τα αρνητικά συναισθήματα. Με ασκηση και υπομονή, μπορείτε σταδιακά να γίνετε η καλύτερη έκδοση του εαυτού σας. Μην περιμένετε ότι θα πάνε όλα τέλεια κάθε μέρα. Λάθη κάνουμε όλοι μας, και αυτό είναι ανθρώπινο. Το σημαντικό είναι να τα αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε, προσπαθώντας να βελτιώσουμε την ευημερία μας και τη συνεργασία στο σπίτι μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα