4 Ιουλίου 2024

    Όσα πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο κατά της λύσσας στις γάτες

    Η λύσσα είναι μια σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα κυρίως σε άγρια ζώα όπως αλεπούδες, νυχτερίδες και ασβούς. Ωστόσο, μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων και των γατών. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να εμβολιάζουμε τα κατοικίδιά μας για την προστασία τους, τη δική μας και της οικογένειάς μας από αυτήν τη θανατηφόρα ασθένεια.

    Η λύσσα μεταδίδεται μέσω του σάλιου των μολυσμένων ζώων, επομένως η αποφυγή δαγκώματος από άγρια ζώα είναι απαραίτητη. Αν και πιο σπάνια, η λύσσα μπορεί να μεταδοθεί και μέσω επαφής του σάλιου με ανοιχτές πληγές ή γρατζουνιές. Στην Ελλάδα, από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2014 καταγράφηκαν 48 επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας σε άγρια ζώα, ενώ από τότε δεν έχουν καταγραφεί άλλα κρούσματα, καθιστώντας την Ελλάδα γενικά ασφαλή χώρα.

    Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι υποχρεωτικός στη χώρα μας και έχει βοηθήσει στην εξάλειψη της λοίμωξης στην Ελλάδα. Έστω και αν η γάτα δεν βγαίνει έξω, το εμβόλιο κατά της λύσσας πρέπει να γίνεται, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εκθέσεως σε αυτήν την ασθένεια, ακόμη και θεωρητικά. Η προσωπική μου εμπειρία από ένα περιστατικό που έζησα με τη γάτα μου που επιτέθηκε σε μια νυχτερίδα, επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού. Αν και η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής χώρα, η λύσσα είναι μια αναστρέψιμη και θανατηφόρα ασθένεια, γι’ αυτό καλό είναι να μην ρισκάρουμε την έκθεση των κατοικιδίων μας ή των ανθρώπων σε αυτήν.

    Ο πρώτος εμβολιασμός για την λύσσα συνήθως γίνεται περίπου στην ηλικία των 3-3,5 μηνών και μετά επαναλαμβάνεται ανά ένα έτος. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για τη συχνότητα των εμβολιασμών που απαιτούνται για τη γάτα σας.

    Ο εμβολιασμός για την λύσσα συνήθως δεν προκαλεί παρενέργειες, ωστόσο είναι σημαντικό να εξετάζεται η γάτα από έμπειρο κτηνίατρο πριν τον εμβολιασμό. Σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες όπως πυρετός, καταστολή της όρεξης και πρήξιμο στην περιοχή της ενέσιμης θεραπείας. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εξαφανίζονται εντός λίγων ημερών. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, όπως πρήξιμο, κνησμός και κατάρρευση, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα