ENFRAME | PHOTOGRAPHY

12 πράγματα που έμαθα στα 42 και εύχομαι να τα ήξερα στα 22

Πόσο γρήγορα κυλάει ο χρόνος. Μου φαίνεται σαν χθες, ότι ήμουν 12 χρονών παιδί, κάνοντας ξέγνοιαστος βόλτες με το ποδήλατο στην γειτονιά μου. Παίζοντας με τα άλλα παιδιά, κάνοντας αναρρίχηση στο σπιτόδεντρο, τρέχοντας ανέμελα στις αλάνες. Αυτές ήταν ωραίες στιγμές και ο μόνος φόβος μου ήταν να ανακαλύψω ότι έχουμε γεμιστά για δείπνο.

Μέχρι τα 22, ήξερα ποια ήθελα να παντρευτώ, ήμουν στο στάδιο να παρατήσω τις σπουδές μου, ξεκινούσα να έχω χρέη και πίστευα ότι μέχρι τα 30 θα ήμουν εκατομμυριούχος, επειδή ήμουν πολύ έξυπνος. Εντάξει, μπορεί να μου έπαιρνε μέχρι τα 35, αλλά αυτή θα ήταν η κατάληξη. Στην πραγματικότητα, ήμουν πολύ αφελής.

Αν θα μπορούσα να πάω τον χρόνο πίσω, εδώ είναι μερικά που θα ήθελα να πω στον 22χρονο εαυτό μου.

 

01. Μείνε στην σχολή. Μην την παρατάς. Σίγουρα μπορεί να βαριέσαι τώρα, φαντάσου όμως να είσαι σε μια απαίσια δουλειά που δεν αντέχεις, αλλά φοβάσαι μην την χάσεις. Το να πάρεις το πτυχίο, θα σου δώσει πολύ περισσότερες ευκαιρίες από ότι νομίζεις. Μάθε να τελειώνεις αυτό που αρχίζεις, με το να αφοσιώνεσαι πλήρως σε αυτό. Αντιμετώπισε την εμπειρία των σπουδών σου σαν να ήταν μια δουλειά. Πήγαινε στην ώρα σου, κάνε τις εργασίες σου, μελέτησε και συμπεριφέρσου στην μαθησιακή σου εμπειρία σαν να ήσουν σε μια πραγματική δουλειά.

 

02. Μην ξοδεύεις χρήματα άσκοπα. Κράτησε τα. Ξεκίνα επενδύοντας έγκυρα. Πόσα πράγματα έχεις να δείξεις από τα χρήματα που ξόδεψες στην σχολή; Αν είχα επενδύσει τα μισά από όσα είχα βγάλει όλα εκείνα τα χρόνια σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα, τώρα θα είχα 150.000 € χωρίς να είχα κάνει καμία άλλη επένδυση. Ακόμα βρίζω τον εαυτό μου. Το μάθημα: Επένδυσε νωρίς.

 

03. Μην αγοράσεις το πρώτο σπίτι που θα δεις. Αγόρασε το φθηνότερο σπίτι στην καλύτερη γειτονιά. Όχι δεν έκανα πραγματικά αυτό, αλλά ήταν κοντά. Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι που είχε εγκριθεί το δάνειο, που αγοράσαμε το πρώτο σπίτι που βρήκαμε, που πληρούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις μας. Λατρεύω ακόμα αυτό το σπίτι σήμερα, αλλά εύχομαι να είχαμε κάνει μια καλύτερη έρευνα, να είχαμε δει περισσότερα σπίτια ή να είχαμε βρει ένα που να είναι πιο κοντά στο σχολείο και την δουλειά. Το μάθημα: Μην απελπίζεσαι όταν πρόκειται για μια μεγάλη αγορά.

 

04. Καθιέρωσε μια συνήθεια να ζεις εντός προϋπολογισμού. Θα μπορούσε κάτι να είναι πιο σημαντικό από το να ζεις  με όσα είναι απαραίτητα; Προσπάθησα πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν ήμουν και τόσο πιστός σε αυτό το ιδανικό όσο θα έπρεπε. Το μάθημα: ο προϋπολογισμός είναι μια διαδικασία απελευθέρωσης και όχι περιορισμού. Αν είχα ζήσει με βάση ένα προϋπολογισμό, θα μπορούσα να είχα αποφύγει πολλά δυσάρεστα γεγονότα.

 

05. Μάθε πώς να διαπραγματεύεσαι μια καλύτερη συμφωνία για το οτιδήποτε. Έχοντας διαβάσει αρκετά βιβλία διαπραγματεύσεων λίγο αργά, συνειδητοποίησα πως είχα εξαπατηθεί από πολλούς ανθρώπους, κυρίως από πωλητές αυτοκινήτων. Με το να γνώριζα για αυτές τις ικανότητες διαπραγμάτευσης νωρίτερα, θα είχα γλυτώσει αρκετά χρήματα. Το μάθημα: προετοίμασε τον εαυτό σου και πάντα να είσαι σε θέση να φύγεις χωρίς να αγοράσεις.

 

06. Κράτησε την ιατρική σου ασφάλιση σε ισχύ ανά πάσα στιγμή. Πριν χρόνια, παραιτήθηκα από μια δουλειά και πήγα σε μια άλλη, η οποία δεν μου πρόσφερε ιατρική ασφάλεια αν δεν δούλευες εκεί για πάνω από 90 ημέρες. Καλά το μάντεψες, έπρεπε να κάνω ένα χειρουργείο την 89 μέρα. Ακριβώς. 89 μέρες. Νομίζεις ότι η ασφαλιστική νοιάστηκε; Θα σε αφήσω να μαντέψεις. Μας πήρε χρόνια για να ξεπληρώσουμε τα φάρμακα και τα έξοδα νοσηλείας. Αν είχα κρατήσει την ασφάλεια μου ενεργή για λίγο παραπάνω χρόνο… Το προφανές δίδαγμα: κράτησε την ασφάλεια σου σε ισχύ. Είναι φθηνότερη από τους ιατρικούς λογαριασμούς.

 

07. Είναι η ποιότητα του χρόνου στην εργασία, αλλά η ποσότητα του χρόνου στο σπίτι που έχει σημασία. Το αφεντικό σου δεν νοιάζεται αν έχεις οικογένεια ή όχι. Πίστεψε με. Αν δεν δουλεύεις με οικογενειάρχες που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να πάρεις τα παιδιά από το σχολείο ή ότι πρέπει να περάσεις κάποιο χρόνο με την σύζυγο σου, είσαι απλά ένα αντικαταστάσιμο γρανάζι στην μηχανή. Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να μεγαλώσουν την επιχείρηση τους, οι ανάγκες σου για προσωπικό χρόνο είναι δευτερεύοντες, όπως είναι και η ποιότητα των συζυγικών και οικογενειακών σου σχέσεων. Απλά θυμήσου ότι, όταν θα γεράσεις και θα κάθεσαι στην καρέκλα του γηροκομείου, με μια κουβέρτα στα πόδια σου, τρώγοντας χυλό, θα το μετανιώνεις που δεν πέρναγες περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Το μάθημα: η οικογένεια θα βρίσκεται εκεί ακόμα και όταν η δουλειά θα έχει φύγει. Φέρσου της με αξία σαν να είναι θησαυρός.

 

08. Μην ακούς αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει σύντομος δρόμος για τον πλούτο. Έκτακτα Νέα: Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος. Μπορείς να το βγάλεις αυτό από το 22άχρονο μυαλό σου. Ο πλούτος έρχεται, όταν έχεις να προσφέρεις κάτι ενδιαφέρον, μοναδικό και πολύτιμο για τους ανθρώπους που το ζητάνε. Μέχρι τότε, θα ανταλλάσεις ώρες για ευρώ και πάντα θα νομίζεις ότι κακοπληρωμένος. “Βρες μια ανάγκη και κάλυψε την”, αυτό είναι ένα παλιό ρητό που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα γιατί είναι αλήθεια. Στην σημερινή εποχή θα έπρεπε να είναι: “Δημιούργησε μια ανάγκη που μόνο εσύ μπορείς να καλύψεις”. Τότε θα είσαι στον σωστό δρόμο για τα πλούτη. Το μάθημα: βρες που υπάρχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες και βρες ένα τρόπο να ικανοποιήσεις αυτές τις ανάγκες.

08a. Μείνε μακριά από οποιαδήποτε “επιχείρηση πυραμίδα”, που απαιτεί από εσένα να βρεις νέους πελάτες. Είναι όλα απάτες. Δεν είσαι Διευθύνων Σύμβουλος στο δικό σου δίκτυο, είσαι απλά ένας πωλητής που βασίζεται στην κοινωνική του θέση για να βγάλει χρήματα. Το 99,5% των MLM χάνουν χρήματα, όπως έχουν δείξει άλλωστε οι αμέτρητες μελέτες που έχουν γίνει. Μείνε μακριά!

 

09. Κάνε τις αξίες της συζύγου σου το ίδιο σημαντικές με τις δικές σου. Αυτό και μόνο το βήμα, μπορεί από μόνο του να καθορίσει το επίπεδο της ευτυχίας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τρομαχτικό έτσι; Σκέψου καλά αυτό πριν πεις “Δέχομαι”. Λένε ότι η αγάπη είναι ανεκτίμητη…το διαζυγίου όμως είναι  αρκετά ακριβό. Το μάθημα: μίλησε με την σύζυγο ή την μέλλουσα σύζυγο για το τι είναι σημαντικό για εσένα και τις αξίες που πιστεύεις ότι θα έπρεπε να διδαχθούν τα παιδιά σας, ακόμα και αν δεν σχεδιάζεις να κάνεις παιδιά.

 

10. Μάθε να δικτυώνεσαι. Μάθε αν μένεις σε επαφή με τους παλιούς φίλους από το σχολείο ή τη σχολή. Μάθε την δεξιότητα του να ζητάς βοήθεια χωρίς να φανεί ότι ζητάς βοήθεια. Παρακολούθησε πως οι άλλοι δικτυώνονται. Θυμήσου, δεν είναι το τι ξέρεις, ούτε το ποιόν ξέρεις, αλλά το πώς χρησιμοποιείς αυτά και αυτούς που ξέρεις. Ένα βήμα παραπέρα, δεν είναι το ποιόν ξέρεις, αλλά το ποιος σε ξέρει. Εξασκήσου στο να δικτυώνεσαι χωρίς να περιμένεις τίποτα σε αντάλλαγμα. Βεβαιώσου όμως ότι δεν θα γίνεις ένας σπαστικός που χώνει την μύτη του παντού, αλλά μείνει σε επαφή με τους ανθρώπους. Ποτέ δεν ξέρεις ποιον μπορεί να βοηθήσεις. Το μάθημα: μείνε σε επαφή και βεβαιώσου ότι θα είσαι χρήσιμος αντί για άχρηστος.

 

11. Ποτέ μην δεχθείς μια δουλειά μόνο και μόνο επειδή πληρώνει περισσότερα. Η ζωή είναι περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Υπάρχει ένας λόγος που σου δίνουν περισσότερα. Μπορεί να είναι το ότι έχεις τα προσόντα. Μπορεί να είναι επειδή έχεις περισσότερη εμπειρία και μεγαλύτερη μόρφωση. Μπορεί να είναι το ότι κανείς δεν αντέχει να δουλέψει στον συγκεκριμένο τομέα και ο υψηλός μισθός είναι ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί η θέση. Πάντα να ρωτάς που δουλεύει το προηγούμενο άτομο που ήταν σε αυτή τη θέση. Ζήτα να μιλήσεις με αυτό, αλλά πάντα κάνε το εκτός γραφείου. Οι άνθρωποι θα σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες έξω από το γραφείο, παρά μέσα σε αυτό.  Μέσα στο γραφείο διαπράττουν προδοσία, έξω απλά συνομιλούν με ένα φίλο. Το μάθημα: προτίμησε να βγεις με την κουτάλα από το τηγάνι, παρά να πέσεις κατευθείαν στην φωτιά.

 

12. Εμπιστεύσου, αλλά βεβαιώσου πρώτα. Δεν μπορείς να πιστεύεις όλα όσα ακούς, διαβάζεις ή διδάχθηκες σαν παιδί. Πάντα θα πρέπει να εξακριβώνεις, να ρωτάς, να αναζητάς απαντήσεις και να βρίσκεις τρόπους να μαθαίνεις περισσότερα από αυτά που σου λένε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο κόσμος είναι γεμάτος από απατεώνες, που περιμένουν για να σε εκμεταλλευτούν. Μην γίνεσαι κυνικός, αλλά εξακρίβωνε οτιδήποτε μπορείς. Το μάθημα: βεβαιώσου ότι γνωρίζεις ποιος είναι αυτός με τον οποίο έχεις να κάνεις και ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα του.

Μάθε ποιος είσαι και τι σε παρακινεί. Μάθε ποια είναι τα κίνητρα της συζύγου και των παιδιών σου. Μάθε ποια είναι τα κίνητρα των φίλων σου. Μάθε ποια είναι τα κίνητρα των συνεργατών σου, του αφεντικού σου, του αφεντικού του αφεντικού σου. Ποτέ μην σταματάς να μαθαίνεις, ποτέ μην σταματάς να ωριμάζεις. Μέχρι την στιγμή που θα φτάσεις στα 42, θα είσαι εκατομμυριούχος! 🙂

 

Τι θα έλεγες στον εαυτό σου, αν θα μπορούσες να πας πίσω 20 χρόνια;

Check Also

10 σπουδαίοι φιλόσοφοι μιλούν για την ευτυχία

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι είναι ευτυχία και πώς μπορούμε να την κατακτήσουμε. Ο ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *