ENFRAME | PHOTOGRAPHY

5 μυστήρια του Σύμπαντος

Εικόνα: Δαχτυλίδι σκοτεινής ύλης στο γαλαξιακό σύμπλεγμα Cl 0024+17. Περίπου το 96% του σύμπαντος είναι σκοτεινή ενέργεια και σκοτεινή ύλη.

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν επιστημονικά φαινόμενα που δεν επιδέχονται εξήγηση. Όσο η ιστορία προχωράει μπροστά, η επίλυση αυτών των ανωμαλιών μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Έτσι, ποια είναι τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος και τι επιστημονικές επαναστάσεις θα μπορούσαν να φέρνουν;

 

1. Το χαμένο Σύμπαν

Τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος - dailyarticle.gr

Τα πάντα στο Σύμπαν είναι είτε μάζα είτε ενέργεια, αλλά δεν υπάρχει αρκετό και από τα δύο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το 96% του Σύμπαντος λείπει. Έχουν καταλήξει σε ονόματα για τα πράγματα που «λείπουν» – “σκοτεινή ενέργεια”, “σκοτεινή ύλη” – αλλά αυτό δεν μας λέει κάτι για αυτά. Και δεν είναι ότι δεν είναι σημαντικά: η σκοτεινή ενέργεια δημιουργεί συνεχώς νέες ζώνες χώρου και χρόνου, ενώ η σκοτεινή ύλη φαίνεται να κρατάει όλους τους γαλαξίες μαζί. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που οι κοσμολόγοι ψάχνουν ενδείξεις για να μάθουν περισσότερα.

 

2. Ζωή

Τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος - dailyarticle.gr

Ξέρω ότι νομίζεις ότι είσαι κάτι περισσότερο από ένα σακί με μόρια, σωστά; Την επόμενη φορά που θα δεις ένα δέντρο, αναρωτήσου γιατί αυτό είναι ζωντανό την στιγμή που το ξύλινο τραπέζι σου δεν είναι. Το φαινόμενο που ονομάζουμε ζωή είναι κάτι που οι βιολόγοι έχουν σχεδόν παραιτηθεί από την προσπάθεια να καθορίσουν – αντί για αυτό, ερευνούν τρόπους για να κάνουν διαφορετικούς συνδυασμούς μορίων να ζωντανεύουν. Περιέργως, η μεγαλύτερη ελπίδα είναι – από χημική άποψη – παρόμοια με το απορρυπαντικό ενός πλυντηρίου ρούχων.

 

3. Θάνατος

Τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος - dailyarticle.gr

Εδώ είναι η άλλη όψη: στην βιολογία τα πράγματα τελικά πεθαίνουν, αλλά δεν υπάρχει καμία καλή εξήγηση για αυτό. Υπάρχουν υπαινιγμοί ότι η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση γονιδίων ελέγχουν την γήρανση, αλλά αν η θεωρία αυτή είναι σωστή, αυτές οι αλλαγές δεν θα έπρεπε να έχουν επιβιώσει της φυσικής επιλογής. Στην συνέχεια, υπάρχει το επιχείρημα ότι μια συσσώρευση σφαλμάτων είναι αυτό που μας οδηγεί στον θάνατο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά είδη φαλαινών και θαλάσσιων χελωνών που φαίνεται να γερνάνε πιο αργά. Φυσικά, αν μπορέσουμε να ανακαλύψουμε το γιατί, αυτό θα ήταν σπουδαίο για τους μελλοντικούς ανθρώπους (ακόμη και για ολόκληρο τον πλανήτη).

 

4. Σεξ

Τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος - dailyarticle.gr

Ο Κάρολος Δαρβίνος μπορεί να ήταν πατέρας 10 παιδιών, αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί σχεδόν τα πάντα στην βιολογία χρησιμοποιούν την σεξουαλική αναπαραγωγή και όχι την ασεξουαλική κλωνοποίηση – το σεξ είναι ένας πολύ αναποτελεσματικός τρόπος αναπαραγωγής. Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε την απάντηση. Η πρόταση ότι το γονίδιο του σεξ μας κάνει πιο ικανούς να αντιμετωπίζουμε τα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα φαίνεται εύλογη, αλλά τα στοιχεία είναι λιγοστά. Προς το παρόν το σεξ φαίνεται να υπάρχει μόνο για να δώσει στα αρσενικά κάποιο ρόλο στην ζωή.

 

5. Ελεύθερη Βούληση

Τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος - dailyarticle.gr

Εάν θέλεις να κρατήσεις την λογικότητα σου, κοίταξε μακριά τώρα. Οι νεύρο-επιστήμονες είναι σχεδόν πεπεισμένοι ότι η ελεύθερη βούληση είναι μια ψευδαίσθηση. Τα πειράματα τους δείχνουν ότι, οι εγκέφαλοι μας μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι ελέγχουμε τα σώματα μας, αλλά οι κινήσεις μας ξεκινάνε πριν πάρουμε μια συνειδητή απόφαση να προχωρήσουμε.  Μερικοί ερευνητές έχουν ήδη προσεγγιστεί να καταθέσουν σε δικαστήρια ότι ο εναγόμενος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τίποτα από αυτά που έκανε. Ένα τρομακτικό νομικό μέλλον μας περιμένει.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *