ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Γιατί άνθρωποι φοβούνται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση

Το να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση μπορεί να είναι ταραχώδης υποχρέωση. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας. Επιχειρήσεις αποτυγχάνουν κάθε μέρα και αρκετοί επιχειρηματίες αδυνατούν να τα καταφέρουν μετά από σκληρές προσπάθειες. Η ιδέα του να θυσιάσεις έναν σταθερό μισθό για κάτι αβέβαιο, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα πληρωθείς, τείνει επίσης να προκαλεί άγχος.

Ενώ μερικοί παραμένουν απτόητοι από αυτά τα εμπόδια, άλλοι προτιμούν να παίζουν εκ του ασφαλούς με τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Ακολουθούν έξι από τους πιο επικρατείς λόγους γιατί οι άνθρωποι φοβούνται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση.

 

1. Η οικονομία

Γιατί άνθρωποι φοβούνται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση - dailyarticle.gr

Μερικοί από τους πιο κοινούς φόβους για την έναρξη μιας επιχείρησης αφορούν το πως τα πάει η «οικονομία». Αν η οικονομία βρίσκεται σε μια νηνεμία, πολλοί επιχειρηματίες θα υποθέσουν ότι είναι οπωσδήποτε η λάθος στιγμή για να ξεκινήσουν. Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται από τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους που υπερβάλλουν ακόμη και στις χειρότερες οικονομικές ειδήσεις.

Να θυμάστε όμως ότι αυτό που αόριστα αναφέρεται ως «οικονομία» είναι απλά ένα μεγάλο, διασυνδεμένο δίκτυο αγοραστών και πωλητών που φιλοξενούν ο ένας τον άλλο μέσω της αγοράς και του συστήματος των τιμών. Επιπλέον, υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε συναλλαγή. Ενώ ορισμένοι τομείς της οικονομίας μπορεί να μην τα πάνε καλά (όπως η χρηματοδότηση και η στέγαση σήμερα), αυτοί στην άλλη πλευρά της επηρεαζόμενης συναλλαγής (όπως οι ενεχυροδανειστές και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης) θα μπορούσαν να ευδοκιμούν.

 

2. Αβεβαιότητα

Γιατί άνθρωποι φοβούνται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση - dailyarticle.gr

Ένας άλλος φόβος που σταματάει τους επιχειρηματίες από το να ξεκινήσουν είναι η αβεβαιότητα που προκύπτει από την κατοχή μιας επιχείρησης. Σε αντίθεση με μια έμμισθη εργασία, η ιδιοκτησία επιχείρησης δεν παρέχει κανέναν άμεσο ή εγγυημένο μισθό. Τα έσοδα, αν υπάρχουν, είναι ανάλογα με την εταιρεία, τις πωλήσεις ή τα κέρδη. Αν έχεις συνηθίσει να πληρώνεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ασχέτως ανεξάρτητα από την έκβαση, το να το ανταλλάξεις αυτό με την αβεβαιότητα της ιδιοκτησίας μιας επιχείρησης μπορεί να μοιάζει με ένα άλμα πίστης. Είναι απολύτως εύλογο να αναρωτιέσαι αν η επιχείρηση σου θα είναι σε θέση να παρέχει για εσένα ή την οικογένεια σου.

Έχοντας πει αυτά, υπάρχει και μια άλλη όψη της αβεβαιότητας. Αν και όταν η επιχείρηση σου παράγει εισόδημα, κανένα αφεντικό ή εργοδότης δεν μπορεί να στο πάρει. Ποτέ ξανά δεν θα χρειαστεί να ζητήσεις αύξηση ή να αποδείξεις γιατί την δικαιούσαι. Στην επιχείρηση, τα έσοδα σου καθορίζονται εξολοκλήρου από το τι παράγεις και/ή πουλάς.

 

3. Αναποφασιστικότητα

Γιατί άνθρωποι φοβούνται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση - dailyarticle.gr

Άλλοι έχουν επιφυλάξεις επειδή είναι αναποφάσιστοι για το τι είδους επιχείρηση θέλουν να ξεκινήσουν. Τις περισσότερες φορές, αυτοί είναι άνθρωποι που ξέρουν ότι θέλουν να είναι αυτό-απασχολούμενοι, αλλά δεν ξέρουν με ποια ιδιότητα. Αυτό, είναι επίσης ένας θεμιτός φόβος να έχεις. Αν αυτή τη στιγμή εργάζεσαι σε μια σταθερή καριέρα, δεν είναι και τόσο απλό να «ξεκινήσεις μια επιχείρηση». Προκειμένου να ξεκινήσεις μόνος σου, πρέπει να είσαι σίγουρος  για το είδος της επιχείρησης που θα ανοίξεις. Πρέπει επίσης να έχεις τις ικανότητες και την τεχνογνωσία για να πετύχεις στην εν λόγω επιχείρηση.

Η τωρινή ή οι προηγούμενες θέσεις εργασίας είναι ένα καλό σημείο αναφοράς. Αν εργάζεσαι επί του παρόντος σε μια λογιστική εταιρεία, το να ξεκινήσεις την δική σου είναι απολύτως λογικό. Η απόφαση να αλλάξεις απότομα πορεία και να αγοράσεις ένα σκάφος για αλιεία καβουριών στην Αλάσκα, ίσως να χρειάζεται μια περαιτέρω εξέταση.

 

4. Χρέος

Γιατί άνθρωποι φοβούνται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση - dailyarticle.gr

Το χρέος μπορεί να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Αν είσαι φορτωμένος με δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, θα είναι δύσκολο να αποκτήσεις την αρχική χρηματοδότηση που μπορεί να χρειαστείς. Σε σοβαρές περιπτώσεις, κάθε έσοδο που η επιχείρηση σου θα παράγει θα πηγαίνει κατευθείαν στους πιστωτές έτσι και αλλιώς.

Περιττό να πούμε, ότι η ανησυχία για το προϋπάρχον χρέος σου είναι ένας απολύτως δικαιολογημένος λόγος να φοβάσαι να ξεκινήσεις μια επιχείρηση. Αντί να προσπαθείς να επιλύσεις και τα δυο ταυτοχρόνως, επικεντρώσου καθαρά στην αποπληρωμή όλων των χρεών πρώτα. Μόλις τα οικονομικά σου είναι εντάξει, μπορείς να κινηθείς προς την δημιουργία μιας επιχείρησης, με καθαρό μυαλό.

 

5. Οικογενειακές υποχρεώσεις

Γιατί άνθρωποι φοβούνται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση - dailyarticle.gr

Οι οικονομικές ανησυχίες δεν είναι ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι φοβούνται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Τα πρώτα χρόνια μιας νέας εταιρείας μπορεί να έχουν απίστευτα έξοδα και μερικοί φοβούνται και το γεγονός ότι θα έχουν λίγο χρόνο για να περάσουν με τις οικογένειες τους. Εξάλλου, ο καθένας έχει τις ίδιες 24 ώρες την ημέρα. Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα και αν ξοδεύεις 10-12 ώρες στην δουλειά, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορείς να ξοδέψεις και αυτό τον χρόνο στο σπίτι. (Εκτός και αν έχεις γραφείο στο σπίτι)

Ο χρόνος με την οικογένεια μπορεί να είναι αυτό που σου χαλάει τα σχέδια. Από την άλλη, μην εγκαταλείπεις πολύ γρήγορα τις φιλοδοξίες σου. Συζήτησε με την σύζυγο αν μπορούν να γίνουν υποχωρήσεις και θυσίες τις πρώτες μέρες της επιχείρησης.

 

6. Παροχές

Γιατί άνθρωποι φοβούνται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση - dailyarticle.gr

Τέλος, άλλες ανησυχίες για τους επίδοξους επιχειρηματίες είναι παροχές, όπως η ασφάλιση υγείας από τον εργοδότη. Αυτό, είναι επίσης μια σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ίσως εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειας σου έχει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ξαφνική έλλειψη ασφάλειας υγείας θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική.

Δεν είναι κάθε κατάσταση τόσο τρομερή όμως. Οι λογαριασμοί συνταξιοδότησης μπορούν να ανοίξουν και να χρηματοδοτηθούν από εσένα, χωρίς κάποιον εργοδότη. Μπορεί να είναι δυνατό να σχηματίσεις μια σύμπραξη μαζί με άλλους επιχειρηματίες και να αγοράσετε ασφάλειες υγείας σε χαμηλότερες τιμές, κάτι το οποίο κάνουν και οι μεγάλοι εργοδότες.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

5 Σχόλια

  1. Προφανώς και υπάρχει φόβος για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης, όμως πολύ βασικό στάδιο είναι η ύπαρξη μιας μοναδικής επιχειρηματικής ιδέας και στην συνέχεια μια στρατηγική swot ανάλυση

  2. Πολύ καλό άρθρο. Ειδικά στην Ελλάδα που η ψυχολογία της αγοράς είναι τόσο χαμηλά είναι πολύ δύσκολο να πει κάποιος ‘όχι εγώ θα ξεκινήσω μία επιχείρηση και θα τα καταφέρω’. Πρέπει όμως να το κάνουμε, να καινοτομήσουμε και να δημιουργήσουμε. Αλλιώς δεν έχουμε καμία ελπίδα για ανάκαμψη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *