ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Bγες από δύσκολες ή άβολες καταστάσεις

Πιθανότατα έχετε βρεθεί σε μια δυσάρεστη συνομιλία σε ένα πάρτι, σε μια επαγγελματική συνάντηση από την οποία θέλετε να ξεφύγετε, σε ένα άβολο ραντεβού ή γενικά σε οποιαδήποτε κατάσταση από την οποία θα θέλατε να βγείτε, χωρίς όμως να πληγωθούν τα αισθήματα κανενός. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είτε η τιμιότητα είτε η εξαπάτηση είναι η λύση στο πρόβλημα αυτό, χρειάζονται και τα δυο. Ορίστε το γιατί.

 

Να είσαι ειλικρινής… Απλά όχι υπερβολικά ειλικρινής

Ρώτησα στο Twitter και το Facebook, “Πως ξεφεύγεις από μια άβολη συζήτηση ή ραντεβού ή συνάντηση ή οποιαδήποτε άβολη κατάσταση γενικά;“. Οι απαντήσεις ταλαντεύονταν ανάμεσα στο να πεις την αλήθεια και το να καταφύγεις σε ψέματα. Κάποιοι πρότειναν να προσποιηθείς μια καρδιακή προσβολή, ένα έκτακτο τηλεφώνημα ή την ανάγκη να χρησιμοποιήσεις το μπάνιο. Άλλοι πρότειναν την ειλικρίνεια, ακόμα και αν αυτή πονάει.  Ενώ στην πραγματικότητα, τόσο η αλήθεια όσο και τα ψέματα είναι πιθανό να σας βγάλουν από μια δύσκολη κατάσταση τις περισσότερες φορές, δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και υπάρχει ο κίνδυνος να πληγωθούν τα αισθήματα κάποιου. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι τόσο αγενείς που η αλήθεια είναι αναγκαία, αλλά οι άβολες καταστάσεις προκύπτουν λόγω κοινωνικών ανησυχιών ή την έλλειψη χημείας. Αυτό, στην πραγματικότητα, δεν είναι σφάλμα κανενός, έτσι η ωμή αλήθεια μπορεί να φανεί λίγο σκληρή και τα ψέματα λίγο καταστροφικά. Το κόλπο είναι να βρεις τη χρυσή τομή μεταξύ των δύο αυτών προσεγγίσεων. Μπορείς να το πετύχεις αυτό κάνοντας δυο απλά πράγματα και μέσω της διαδικασίας αυτής μπορείς να μετατρέψεις μια δύσκολη συζήτηση σε μια απολαυστική.

 

Φτάσε στη ρίζα της αλήθειας

Αρχικά, βρες την πιο συγκεκριμένη εκδοχή της αλήθειας. Έχεις συνειδητοποιήσει ότι δεν θέλεις να συνεχίσεις να αλληλεπιδράς με αυτό το πρόσωπο, αλλά γιατί; Είναι λόγω της πλήξης; Είναι επειδή αναφέρονται σε ένα θέμα που σας κάνει να νιώθετε άβολα; Διαφωνείτε με κάτι που λένε; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ανακαλύψετε την αιτία.

Δεύτερον, παρατήρησε πως ακούγεται η αλήθεια και προσάρμοσε την σε μια καλύτερη κατάσταση. Οι προτάσεις “Είσαι βαρετός για μένα και θέλω να φύγω” και “Αυτό το θέμα με κάνει να νιώθω άβολα” είναι διαφορετικές. Η πρώτη είναι αδικαιολόγητα σκληρή και η δεύτερη είναι αρκετά λογική. Αν η αλήθεια σου είναι ήδη αρκετά λογική, θα πρέπει να την πεις μετριάζοντας την με λίγη ευγένεια: “Αυτό το θέμα με κάνει να νιώθω λίγο άβολα. Θα σε πείραζε αν μιλούσαμε για κάτι άλλο;” Αν η αλήθεια σου είναι πάρα πολύ σκληρή, μπορείς να προσεγγίσεις το πρόβλημα παρόμοια: “Πρέπει να είμαι ειλικρινής – η διαδικασία ταΐσματος των πιγκουίνων δεν είναι και τόσο ενδιαφέρον για εμένα. Θα σε πείραζε να συζητήσουμε για κάτι άλλο;

Μπορεί να παρατήρησες ότι και οι δύο αυτές απαντήσεις αναθέτουν την ευθύνη της απόφασης στο άλλο άτομο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όταν λες σε κάποιον ότι είναι βαρετός ή σε κάνει να νιώθεις άβολα, τους βάζεις σε αμυντική θέση. Όταν τους ζητάς να αλλάξετε θέμα συζήτησης, κάνεις δυο πράγματα: γίνεσαι αρκετά ευάλωτος μιας και μοιράζεσαι τα τίμια συναισθήματα σου και τους δίνεις μια ευκαιρία να διορθώσουν μια κατάσταση που δεν λειτουργεί. Μερικοί άνθρωποι θα γυρίσουν την ερώτηση πίσω σε εσένα και θα σε ρωτήσουν για τι θέλετε να μιλήσετε. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να μιλήσεις για ότι θέλεις.

 

Δικαιολόγησε τον εαυτό σου χωρίς δικαιολογίες

Αν διαπιστώσεις ότι απλά θέλεις να φύγεις, υπάρχει μόνο ένα πράγμα να πεις: “Λοιπόν, ήταν ωραία που μιλήσαμε/σας γνώρισα.” Μερικές φορές μπορείς να προσθέσεις, “αλλά πρέπει να αποχωρήσω” (αν σκοπεύεις να φύγεις). Αυτό είναι ψέμα, επειδή αν πραγματικά πέρασες ωραία με αυτό το άτομο, δεν θα έψαχνες μια διέξοδο για να φύγεις. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα σαφές και ευγενικό τέλος στην συζήτηση, χωρίς να προτείνει οποιαδήποτε μελλοντική επικοινωνία.

Τέλος, η παράδοση του μηνύματος είναι σημαντική. Αν ακουστείς γνήσιος και ευγενικός, η έκφραση σου μπορεί να κάνει οτιδήποτε πεις να ακουστεί εντελώς λογικό και ακίνδυνο.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *