ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ανταρκτική

Η Ανταρκτική είναι ήπειρος και βρίσκεται στο Νότιο Πόλο της Γης. Είναι μονίμως καλυμμένη από μεγάλα κομμάτια πάγου και χιόνι που ονομάζεται πολικό παγοκάλυμμα. Στο έδαφος της υπάρχουν πολύ λίγα φυτά. Κατοικείται κυρίως, στις ακτές της, από πιγκουίνους και φώκιες.
Η έκτασή της είναι 14 εκατ. τετρ. χλμ. ενώ η θερμοκρασία της έχει φτάσει τους – 91° Κελσίου το 1957. Η Ανταρκτική έχει 6 μήνες ημέρα και 6 μήνες νύχτα.
Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με αυτή την παγωμένη  ήπειρο.

 

1. Αν οι πάγοι της Ανταρκτικής έλιωναν, το ύψος της στάθμης των ωκεανών θα αυξάνονταν κατά 60-65 μέτρα – παντού.

2. Η Ανταρκτική είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να βρει κάποιος μετεωρίτες. Οι σκουρόχρωμοι μετεωρίτες φαίνονται διακρίνονται αμέσως στην απέραντη έκταση του λευκού πάγου και χιονιού και δεν καλύπτονται με βλάστηση.

3. Τι κρύο και οι ξηρές συνθήκες στην περιοχή “Dry Valleys” της Ανταρκτικής είναι τόσο κοντά στις συνθήκες που υπάρχουν στον πλανήτη Άρη, που η NASA έκανε εκεί τις δοκιμές της για την αποστολή Viking. Στην περιοχή “Dry Valleys” δεν έχει βρέξει για τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια.

4. Ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που υπήρξαν ποτέ (ίσως και το μεγαλύτερο) αποκόπηκε από το σημείο Ross της Ανταρκτικής το 2000.
Είχε 295 χιλιόμετρα μήκος και  37 χιλιόμετρα πλάτος, με μια επιφάνεια 11.000 τετραγωνικών μέτρων πάνω από το νερό – και 10 φορές μεγαλύτερη από κάτω. Το μέγεθος του ήταν παρόμοιο με αυτό της Γκάμπια, του Κατάρ ή του Κονέκτικατ.

5. Έχει υπολογιστεί ότι κατά την περίοδο σίτισης στην Ανταρκτική, μια ενήλικη γαλάζια φάλαινα τρώει περίπου 4 εκατομμύρια krill ημερησίως (τα krill είναι παρόμοια με τις γαρίδες). Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 4 τόνους κάθε μέρα, για έξι μήνες. Έτσι οι φάλαινες δημιουργούν ένα στρώμα λίπους από αυτή τους την δραστηριότητα, που θα τις αποτρέψει από το να λιμοκτονήσουν τους υπόλοιπους μήνες.
Η ημερήσια και μόνο πρόσληψη τροφής θα μπορούσε να συντηρήσει έναν άνθρωπο για περίπου 4 χρόνια! Αν το άντεχε το στομάχι του.

6. Αφότου προέκυψε η ανταρκτική σύγκλιση πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, υπήρξε πολύ μικρή ανταλλαγή ψαριών ή άλλης θαλάσσιας ζωής προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι τα ψάρια έχουν ζήσει όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή τη μεριά του ωκεανού και δεν πέρασαν στον γειτονικό ωκεανό.
Τα ψάρια της Ανταρκτικής έχουν ζήσει σε θεσμοκρασίες +2ο C και -2ο C για 5 εκατομμύρια χρόνια (το -20 C είναι το σημείο πήξης του νερού της θάλασσας, εξαιτίας του αλατιού). Επομένως, είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα ζώα στο κρύο που έχουν υπάρξει ποτέ στον πλανήτη.

7. Ένας εγχώριος παγετώνας ανέρχεται σε θερμοκρασία περίπου -20οC. Η μέση θερμοκρασία του καλοκαιριού στους πολικούς πάγους της Ανατολικής Ανταρκτικής είναι -30 C και τον χειμώνα -60ο C. Αυτό είναι πολύ ψυχρότερο από την κατάψυξη του ψυγείου σας!
Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν στο ρωσικό σταθμό Vostok. -89,6 C.

8. Όταν οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής αρχίζουν να επεκτείνονται στις αρχές του χειμώνα, επεκτείνονται περίπου 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα την ημέρα. Στο τέλος το μέγεθος της Ανταρκτικής διπλασιάζεται, προσθέτοντας επιπλέον 20 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου γύρω από την μάζα της γης.
Το μέγεθος του πάγου που σχηματίζεται είναι όσο η μισές Η.Π.Α., δύο φορές η Αυστραλία ή 50 φορές το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πάγος αυτός σπάει και λιώνει κάθε χρόνο.

9. Ο πάγος της Ανταρκτικής περιέχει 29 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πάγου. Αυτό είναι το 90% των συνολικών πάγων του πλανήτη και το 60-70% του συνόλου του γλυκού νερού στον κόσμο.
Μόνο ένα 0,4 τοις εκατό της Ανταρκτικής δεν καλύπτεται από πάγο.

10. Η Ανταρκτική έχει μια περίεργη ομάδα ψαριών που ονομάζονται “ice fish“. Αυτά δεν έχουν καμία κόκκινη χρωστική ουσία – αιμοσφαιρίνη – στο αίμα τους για να μεταφέρεται το οξυγόνο. Τα καταφέρνουν όμως μια χαρά και χωρία αυτό επειδή η θερμοκρασία είναι τόσο χαμηλή και το οξυγόνο μεταφέρεται καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Έχουν έναν μεγαλύτερο όγκο αίματος και αυτό τους δίνει ένα ασυνήθιστα λευκό χρώμα, ιδιαίτερα στα βράχια τους.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το DNA τους έχει υποστεί ζημιές από τα υψηλά επίπεδα της ακτινοβολίας UV που προέρχεται από την τρύπα του όζοντος.

11. Το μεγαλύτερο ζώο στη γη της Ανταρκτικής είναι ένα έντομο, ένα κουνούπι χωρίς φτερά, το “Belgica Antarctica“, μικρότερο από 1.3 εκατοστά μήκος. Δεν υπάρχουν ιπτάμενα έντομα (θα τα παρέσυρε ο άνεμος μακριά), μόνο μικρά γυαλιστερά μαύρα springtails που πηδάνε όπως οι ψύλλοι και τείνουν να ζουν ανάμεσα σε αποικίες πιγκουΐνων.

12. Δείγματα πάγου γνωστά ως “Ice Cores” εξορύσσονται συχνά από τους επιστήμονες. Αφαιρούνται με την μορφή μακριών κυλίνδρων που περιέχουν ενδείξεις του παρελθόντος, πηγαίνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Οι ιδιότητες του πάγου, της σκόνης, ακόμα και των φυσαλίδων αέρα που έχει παγιδευτεί σε αυτόν, δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για το κλίμα της γης σε διάφορες χρονικές στιγμές του παρελθόντος.

13. Η Ανταρκτική είναι η μόνη ήπειρος που δεν έχει κάποιο ιθαγενές είδος μυρμηγκιών.

 

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *