ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Εκπληκτικά στοιχεία για τους αστροναύτες

Γνωρίζατε ότι οι αστροναύτες ψηλώνουν περισσότερο στο διάστημα; Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τους αστροναύτες και την ζωή στο διάστημα.

Οι αστροναύτες είναι άνθρωποι που υπηρετούν σε διαστημόπλοια και πετάνε στο διάστημα. Στην Ρωσία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, είναι επίσης γνωστοί και ως κοσμοναύτες. Μέχρι το 2010, 505 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πάει στο διάστημα.

Ο πιλότος ή κυβερνήτης του διαστημικού λεωφορείου υποχρεούται να πετάξει 1.000 ως πιλότος για να μπορέσει να επιλεγεί για αστροναύτης και ένα άτομο πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 1.47 για να επιλεγεί για μια διαστημική αποστολή. Ωστόσο, οι αστροναύτες μπορούν να ψηλώσουν όσο βρίσκονται στο διάστημα, μέχρι και 5 εκατοστά αν είναι εκεί για ένα μήνα. Αυτό οφείλεται στο τέντωμα της σπονδυλικής στήλης λόγω της έλλειψης βαρύτητας.

Είναι δυνατό για τους αστροναύτες να περνούν πολύ χρόνο στο διάστημα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τους αστροναύτες είναι ότι, ο μεγαλύτερος χρόνος που έζησε κάποιος στο διάστημα ήταν 2 χρόνια και 73 ημέρες.

Στο διάστημα, δεν είναι δυνατόν να αναπνέεις τον κανονικό αέρα που υπάρχει στην Γη, έτσι η στολή του αστροναύτη είναι εφοδιασμένη με οξυγόνο, ώστε να μπορούν να αναπνέουν όταν εργάζονται έξω από το διαστημικό όχημα.

Οι αστροναύτες μπορούν να ουρήσουν ενώ φοράνε τις στολές τους έξω από το διαστημικό σκάφος. Φοράνε ένα ένδυμα με μέγιστη απορροφητικότητα (MAG), το οποίο μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 2 λίτρα υγρών.

Οι αστροναύτες κοιμούνται σε κουκέτες ή υπνόσακους. Ωστόσο, οι κουκέτες πρέπει να είναι εφοδιασμένες με γάντζους ώστε οι αστροναύτες να μπορούν να δεθούν. Διαφορετικά, θα επέπλεαν μέσα στο διαστημόπλοιο ενώ κοιμούνται.

Είναι σε θέση να τρώνε παρόμοια φαγητά με αυτά που τρώμε στο σπίτι μας και μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 70 διαφορετικών ειδών τροφίμων. Ωστόσο, το φαγητό θα είναι είτε ήδη προπαρασκευασμένο ή θα χρειάζεται μόνο μια μικρή προετοιμασία. Μερικές φορές, όταν οι αστροναύτες τρώνε, το φαγητό επιπλέει τριγύρω, μιας και δεν υπάρχει βαρύτητα.

Κοινά είδη συμπεριλαμβάνουν κρέας, ζυμαρικά, κέικ, φρούτα και αναψυκτικά. Οι αστροναύτες πρέπει να καταναλώνουν τα φρέσκα λαχανικά ή φρούτα μέσα σε δυο μέρες μετά την απογείωση, καθώς χαλάνε πολύ γρήγορα. Για αυτό και η πλειοψηφία των φρούτων, όπως τα βερίκοκα, αποξηραίνονται. Κάθε κρέας θα πρέπει να υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία για να σκοτωθούν τα μικρόβια.  Συγκεκριμένες τροφές, όπως το ψωμί, δεν επιτρέπονται στο διάστημα, καθώς τα ψίχουλα μπορεί να εισπνευστούν, να μπουν στα μάτια ή να κάνουν ζημιά στον εξοπλισμό. Αντί για ψωμί, δίνονται στους αστροναύτες Tortillas.

Το να είναι αστροναύτες είναι η κανονική τους δουλειά, αλλά έχουν και χρόνο για ξεκούραση. Κατά τον χρόνο αυτό, μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο, να παρακολουθήσουν μια ταινία ή να μιλήσουν με τις οικογένειες τους στην Γη. Μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν ένα ποδήλατο γυμναστικής.

Το πρώτο ζώο που βρέθηκε σε τροχιά ήταν ένα σκυλί από την Ρωσία, με το όνομα Laika. Ταξίδεψε στο διάστημα με το Sputnik 2, το 1957.

Δεν υπάρχει βροχή ή άνεμος στο διάστημα, έτσι τα χνάρια ενός αστροναύτη στην Σελήνη παραμένουν για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια.

Μια διαστημική στολή αστροναύτη κοστίζει περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια για να φτιαχτεί!

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *