ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Kάθε web developer πρέπει να είναι ευγνώμων για αυτά

Μερικές φορές είναι σκόπιμο να κοιτάμε πίσω για τα πράγματα που εκτιμούμε περισσότερο στις δουλειές μας. Ας το παραδεχτούμε: οι web developers έχουν τις καλύτερες δουλειές, έτσι δεν είναι; Είμαστε απίστευτα τυχεροί που έχουμε αυτό το επάγγελμα.

Ορίστε λοιπόν 15 πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Αυτές είναι οι τεχνολογίες χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε εδώ ή που άνοιξαν τον δρόμο για εμάς και μας επέτρεψαν να γίνουμε web developers.

1. Mosaic

Όλοι οι γραφίστες θα πρέπει να διατηρήσουν μια  μέρα του Νοεμβρίου ως φόρο τιμής στο λογισμικό που ενεργοποίησε τη σταδιοδρομία μας. Χωρίς την υποστήριξη εικόνων του Mosaic, το internet δεν θα χρειάζονταν ποτέ καλό σχεδιασμό. ΤΟ 1993, η έναρξη αυτού του λογισμικού περιήγησης στο διαδίκτυο άνοιξε ένα καινούργιο κόσμο για τους web developers και τους web browsers.

2. Firefox

Ο Firefox σταμάτησε την μακρά τυραννία του Internet Explorer για τους έμπειρους χρήστες του διαδικτύου. Πρόκειται για έναν browser με δυνατότητα προσθήκης επεκτάσεων που ανάγκασε τον IE να τρέξει για να προλάβει να βελτιωθεί, κάτι που μέχρι τώρα δεν το έχει καταφέρει.

Εκτός από αυτό, η δυνατότητα προσθήκης επεκτάσεων έχει κάνει την ζωή των web developers πολύ πιο εύκολη. Υπάρχουν δεκάδες επεκτάσεις που είναι σχεδόν απαραίτητα για τον developer.

3. Browsershots.org

Κάθε web developer γνωρίζει πόσο επίπονο είναι να κάνεις σχέδια τα οποία να δουλεύουν εντάξει σε όλους τους browsers. Χάρη στο Browsershots, μπορούμε εύκολα να δούμε εύκολα ένα screenshot από οποιαδήποτε σελίδα σε ένα πλήθος διαφορετικών προγραμμάτων περιήγησης, εμφανίζοντας μας τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν (και δίνοντας μας λόγους να καταριόμαστε ακόμα περισσότερο τις παλιές εκδόσεις του ΙΕ).


4. Firebug

Χάρη στο Firefox έχουμε πλέον ένα browser που είναι επίσης και ένα σημαντικό εργαλείο για ένα web developer. Το Firebug είναι μια απαραίτητη επέκταση για ένα web developer. Με αυτή τη μικρή πρακτική επέκταση μπορείτε να δείτε μια οποιαδήποτε πτυχή της ιστοσελίδας, ορατή ή αόρατη, και να την τροποποιήσετε σε πραγματικό χρόνο. Εϊναι επίσης απίστευτα χρήσιμο για τους σχεδιαστές και τους προγραμματιστές.

5. Google Code

Αν προσπαθείτε να βρείτε ένα χρήσιμο απόσπασμα κώδικα, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να ψάξετε από το Google Code. Όχι μόνο είναι μια καλή θέση για να ψάξετε ολόκληρες libraries, αλλά μπορείτε να βρείτε και χρήσιμα κομμάτια κώδικα που μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε με άλλο τρόπο. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα project, θα είστε ιδιαίτερα ευγνώμων στο G Code, καθώς είναι ένας δωρεάν και εύκολος τρόπος για να έχετε μια εργατική κοινότητα για το έργο, χωρίς κόστη φιλοξενίας.

6. Frameworks

Τα frameworks έχουν δώσει στους προγραμματιστές ένα σημαντικό λόγο να είναι ευγνώμονες. Οι μέρες που φτιάχναμε σελίδες χρησιμοποιώντας επαναλαμβανόμενο κώδικα έχουν φύγει για τα καλά. Χρησιμοποιώντας frameworks όπως τα Rails, Django ή CakePHP σε ιστοσελίδες που χρειάζονται αλληλεπίδραση της βάσης δεδομένων και τα δικαιώματα χρηστών, έχει φύγει ένα μεγάλο βάρος από τους προγραμματιστές. Μπορούν να ξοδέψουν λιγότερο χρόνο σε συνηθισμένο, κουραστικό κώδικα και περισσότερο χρόνο σε πιο ενδιαφέρον και μοναδικό κώδικα.

7. Open Source projects

Θα πρέπει να δοθούν άπειρα συν στην Πρωτοβουλία Ανοιχτού Κώδικα και σε όλα τα λογισμικά που την προωθούν. Στην πραγματικότητα δεν θα είχαμε α) το ιντερνετ ή β) μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που δεν λειτουργεί χωρίς έργα ανοιχτού κώδικα. Μερικά από τα μεγαλύτερα και καλύτερα έργα αποτελούνται από λογισμικό ανοιχτού κώδικα και λειτουργούν με βάση ότι οι άνθρωποι που τα δημιουργούν και συμβάλλουν σε αυτά, το κάνουν δωρεάν. Ασφαλώς, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να βγάζουν κέρδος από συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλα πράγματα γύρω από τα έργα αυτά, αλλά έχουν τον κώδικα ανοιχτό για τους προγραμματιστές να τον τροποποιήσουν και να τον βελτιώσουν, κατά το δοκούν.

Το Open Source είναι η καλύτερη συμβολή στο internet. Η ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών που ενθαρρύνεται από το Open Source είναι το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί διαδίκτυο, ειδικά για τους web developers. Ποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει λογισμικό ανοιχτού κώδικα για να φτιάξει μια ιστοσελίδα ή ένα project;

8. Creative Commons

Στις φτέρνες του Open Source βρίσκονται οι άδειες Creative Commons. Μπορείτε να τροποποιήσετε, επαναχρησιμοποιήσετε και αναδιανείμετε υλικό με άδεια Creative Commons, με αντάλλαγμα την αναφορά της πηγής. Τελικά, η Creative Commons προστατεύει το πρωτότυπο έργο, αλλά επιτρέπει στους ανθρώπους να το τροποποιήσουν και να το επαναχρησιμοποιήσουν κατά βούληση.

Το Creative Commons είναι πολύ ωφέλιμο για τους σχεδιαστές και τους bloggers επίσης.

9. Paypal

Είτε τις μισείτε είτε τις λατρεύετε, το Paypal και οι άλλες πύλες πληρωμών έχουν κάνει την είσπραξη πληρωμών στο διαδίκτυο πολύ πιο φιλική. Σίγουρα, υπάρχουν τρομαχτικές ιστορίες και κακές εμπειρίες από την χρήση τους, αλλά το Paypal έχει φέρει την επανάσταση στο τρόπο που τα χρήματα ανταλλάσσονται στο διαδίκτυο. Έχουν ένα εύκολο στην χρήση API και εάν θέλετε κάτι ακόμα πιο απλό, προσφέρουν μια ακόμα πιο απλή διεπαφή για να λαμβάνετε χρήματα.

10. Javascript Libraries

Η Javascript ήταν πάντα ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα της ανάπτυξης ιστοσελίδων και ένας μεγάλος λόγος για αυτό είναι η έλευση των Javascript Libraries. Οι Javascript Libraries, όπως και τα Frameworks, έχουν εξαλείψει ένα μεγάλο μέρος της ανάγκης προσαρμοσμένου προγραμματισμού. Εκτός από το γεγονός ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά από μόνες τους, η ικανότητα να χρησιμοποιήσετε προσαρμοσμένα πρόσθετα δίνει ακόμα μεγαλύτερη λειτουργικότητα .

11. Amazon S3 and EC2

Οι υπηρεσίες S3 και EC2 του amazon έχουν κάνει την ζωή ενός προγραμματιστή ακόμα απλούστερη. Το πλήρωσε-όσο-χρησιμοποιείς επιχειρηματικό μοντέλο για web hosting και file serving είναι ένα δώρο θεού για τους προγραμματιστές.

12. Anti-RSI software

Δεν υπάρχει καλύτερος φίλος από ένα λογισμικό RSI-preventing. Το RSI στην τυπική του μορφή είναι ένα σύνδρομο των καρπών που εμφανίζεται συνήθως στους προγραμματιστές και τους ζηλωτές του πληκτρολογίου. Επειδή ένας προγραμματιστής ή σχεδιαστής ξοδεύει τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, υπάρχει πιθανότητα ότι το RSI θα παρεισφρήσει στους καρπούς, τα χέρια, τους αγκώνες, την πλάτη…

Χάρη στα RSI λογισμικά τα οποία σε αναγκάζουν να κάνεις διαλείμματα σε τακτική βάση, μπορείτε πλέον να αποφύγετε τέτοια προβλήματα.

13. Advanced Text Editors

Οι σύνθετοι κειμενογράφοι έχουν επιταχύνει τον χρόνο ανάπτυξης, προσθέτοντας μια μυριάδα από χρήσιμες λειτουργίες που μπορούν να επωφελήσουν σχεδόν οποιονδήποτε γράφει κώδικα.

 

14. CSS

Το CSS φαίνεται να είναι μια από αυτές τις τεχνολογίες που θεωρείται δεδομένη. Μπορεί κανείς να θυμηθεί πως ήταν οι μέρες πριν το CSS; Δεν ήταν ωραίες. Η τροποποίηση της εμφάνισης μιας σελίδας σήμαινε να περνάς κάθε σελίδα ξεχωριστά και να αλλάζεις το ενσωματωμένο στυλ. Πφφφ. Χάρη στο μαγικό CSS, μπορούμε πλέον να κάνουμε όλες αυτές τις αλλαγές σε ένα ενιαίο αρχείο και αυτό ήταν! Αντανακλάται σε όλη την ιστοσελίδα. Απλά, καθαρά και πολύ καλύτερα.

Υπάρχουν στιγμές που δεν είναι ευγνώμων για το CSS (βλέπε: Internet Explorer), αλλά ως επί το πλείστον πρόκειται για μια τεχνολογία που είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση που την έχουμε.

15. Καφές

Αχχχ, καφές. Δεν νομίζω να ανήκω στην μειοψηφία όταν λέω ότι ο καφές είναι η βάση για το ξεκίνημα της μέρας μου. Οι web workers ποθούν τους κόκκους και χωρίς αυτούς η μέρα δεν πάει και τόσο καλά. Υπάρχει κάτι στην μυρωδιά μιας κούπας με φρέσκο καφέ που ζωντανεύει τις αισθήσεις. Πολλά φλιτζάνια με έχουν συντροφεύσει σε μεγάλες νύχτες γραφής κώδικα. Αμφιβάλλω αν θα είχα καταφέρει αυτές τις προθεσμίες χωρίς την βοήθεια του «καφεϊνούχου» φίλου μου.

Bonus: Laptops

Οι φορητοί υπολογιστές μπορούν να αλλάξουν τελείως την αποτελεσματικότητα ενός developer. Αντί να περιορίζεται στο ίδιο δωμάτιο, καρέκλα, πληκτρολόγιο και οθόνη κάθε μέρα, το Laptop επιτρέπει την πολυπόθητη αλλαγή. Αν και η οθόνη του φορητού μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη όσο του σταθερού υπολογιστή, προσφέρει ένα πράγμα που ο σταθερός δεν έχει: ποικιλία. Οι φορητοί υπολογιστές σου επιτρέπουν να εργαστείς από οπουδήποτε.

 

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *