ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού

Το πράσινο τσάι πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται σαν φάρμακο για τουλάχιστον 4000 χρόνια στην Κίνα. Πιστεύεται επίσης ότι το πράσινο τσάι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη και μειώνοντας την κακή χοληστερόλη. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και αναστέλλει την ανάπτυξη τους. Ακόμα και αν οι Γάλλοι καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε λίπη, είναι λιγότερο επιρρεπείς σε μια καρδιακή προσβολή από τους Αμερικάνους. Ομοίως, ακόμη και αν το 75% των Ιαπώνων είναι καπνιστές, επηρεάζονται λιγότερο. Αυτό συμβαίνει διότι το EGCG που λαμβάνουν είναι περισσότερο εξαιτίας του πράσινου τσαγιού που πίνουν. Λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας κατά του πρόωρου θανάτου από καρδιακή προσβολή ή καρκίνο.

Το πράσινο τσάι καταστρέφει επίσης διάφορα βακτήρια, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της τερηδόνας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι βοηθάει επίσης και όσους κάνουν δίαιτα. Τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης στην μαγειρική. Τα υπολείμματα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα για τα φυτά του κήπου. Το κυριότερο συστατικό του πράσινου τσαγιού είναι οι πολυφαινόλες. Είναι το πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό και η παρουσία του στο πράσινο τσάι είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στο μαύρο τσάι.

Η βασική διαφορά ανάμεσα στο πράσινο τσάι και τα άλλα είδη τσαγιού είναι ότι, ενώ τα άλλα είδη προέρχονται από τα φύλλα των φυτών, το πράσινο τσάι υποβάλλεται σε μια διαφορετικού τρόπου επεξεργασία. Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού βράζουν στον ατμό, κάτι που αποτρέπει το ECGC να οξειδωθεί. Σε αντίθεση, τα φύλλα του μαύρου τσαγιού έχουν υποστεί ζύμωση και έτσι το ECGC έχει μετατραπεί σε άλλες ενώσεις, οι οποίες είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη και καταπολέμηση άλλων ασθενειών.

Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και επιταχύνει την οξείδωση των λιπών. Αυξάνει επίσης την θερμογένεση (ο ρυθμός με τον οποίο καίγονται οι θερμίδες) και ως εκ τούτου, αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες. Το πράσινο τσάι αυξάνει επίσης την αντοχή στην άσκηση.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει ένα σωρό οφέλη, όπως η καταπολέμηση του καρκίνου, η σταθεροποίηση του διαβήτη, η βοήθεια στην απώλεια βάρους, η επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και η καλύτερη πέψη. Το πράσινο τσάι ενισχύει επίσης και την άμυνα του οργανισμού. Περίπου τέσσερα φλιτζάνια πράσινο τσάι κάθε μέρα παρέχουν 300-400 mg πολυφαινόλων, οι οποίες βοηθούν στην αντιοξειδωτική δραστηριότητα και επιβραδύνουν τις ασθένειες. Ένα ερευνητικό Ινστιτούτο στο Τόκυο ανακάλυψε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψη του καρκίνου σήμερα. Όλοι οι τύποι καρκίνου του, όπως του στομάχου, του μαστού, των πνευμόνων, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του ορθού μπορούν να προληφθούν μέσω του πράσινου τσαγιού.

Το πράσινο τσάι προλαμβάνει την χοληστερόλη από το να απορροφάται από το πεπτικό σύστημα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ακόμα και αν το λίπος λαμβάνεται από το σώμα, το σώμα δεν το απορροφά. Το ξέπλυμα του στόματος με πράσινο τσάι, μετά από κάθε γεύμα, βοηθάει στην καταπολέμηση των βακτηριδίων και έτσι εμποδίζει τις κοιλότητες. Ένα φλιτζάνι τσάι με κάθε γεύμα δρα ως διεγερτικό του μεταβολισμού. Αυτό βοηθάει στην απώλεια βάρους. Η καφεΐνη στο τσάι καίει τις επιπλέον θερμίδες στο σώμα και το λίπος αφομοιώνεται από πολυφαινόλες. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το ECGC που υπάρχει στο πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη του HIV.

Και εκτός όλων αυτών, το πράσινο τσάι είναι πιθανώς η μόνη ουσία στον κόσμο, με τόσες φαρμακευτικές αξίες και χωρίς την παραμικρή παρενέργεια!

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *