ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Τα τελευταία λόγια διάσημων προσώπων

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής περιβάλλει την διαδικασία του θανάτου. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος του τι συμβαίνει όταν πεθαίνεις, αλλά οι τελευταίες στιγμές της ζωής είναι συνήθως γεμάτες ειλικρίνεια. Μερικοί άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για το θάνατο, ενώ άλλοι δεν είναι. Τα τελευταία λόγια ενός ατόμου είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά. Αυτά τα λόγια δίνουν μια γεύση από τα συνολικά συναισθήματα και εμπειρίες του ατόμου. Αν ένα άτομο δολοφονηθεί ή πεθάνει ξαφνικά, τα τελευταία λόγια τους βοηθάνε στο να δούμε τι ακριβώς αισθάνονται και σκέφτονται καθώς «φεύγουν». Αποτελεί εδώ και καιρό κοινή πρακτική να τεκμηριώνονται τα τελευταία λόγια των αγαπημένων μας. Η παρακάτω λίστα έχει καταγράψει κάποια διάσημα τελευταία λόγια και ρητά.

 

10. Jack Daniel (1846-1911)

Ένα τελευταίο ποτό, παρακαλώ.

Ο Jack Daniel ήταν ένας Αμερικάνος οινοπνευματοποιός και ο ιδρυτής του αποστακτήριου ουίσκι «Jack Daniel’s Tennessee». Ποτέ δεν παντρεύτηκε ή έκανε παιδιά και ήταν πολύ κοντά με τον αγαπημένο του ανιψιό, Lem Motlow. Το 1907, λόγο κακής υγείας, ο Daniel έδωσε την οινοπνευματοποιία στον Motlow, ο οποίος στη συνέχεια πέρασε στα παιδιά του, Robert, Reagor, Dan, Connor και Mary. Ο Jack Daniels πέθανε από δηλητηρίαση του αίματος στις 10 Οκτωβρίου 1911, στο Lynchburg του Tennessee. Η μόλυνση που τον σκότωσε ξεκίνησε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του, το οποίο είχε τραυματίσει κλωτσώντας ένα χρηματοκιβώτιο. Τα τελευταία λόγια του καταγράφηκαν την ημέρα του θανάτου του και ήταν “Ένα τελευταίο ποτό, παρακαλώ”. Το περιστατικό αυτό ήταν το θέμα και μιας διαφημιστικής καμπάνιας τον Ιανουάριο του 2006.

 

9. Dutch Schultz (1902-1935)

Γεια σου, Jimmie! Η καμινάδα σφυρίζει. Μίλα με το ξίφος. Σκάσε, έχεις πολύ μεγάλο στόμα! Σε παρακαλώ, έλα να με βοηθήσεις Henny. Max έλα εδώ. Γαλλικά Καναδέζικα φασόλια. Θέλω να πληρώσω. Αφήστε τους να με αφήσουν μόνο.

 

Αυτές ήταν οι τελευταίες, παράλογες δηλώσεις του Dutch Schultz. Πρόκειται για έναν γκάγκστερ της Νέας Υόρκης κατά τις δεκαετίες 1920 και 1930. Κατά την διάρκεια της ζωής του, o Schultz, έκανε μια περιουσία στο οργανωμένο έγκλημα. Ασχολήθηκε με πολλές δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο. Ο Dutch Schultz είχε την φήμη ως ένας από τους δυσκολότερους και οξύθυμους χαρακτήρες της περιοχής. Κατά την διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης η συμμορία των Joey Noe και Dutch Schultz έλεγχε την προμήθεια μπύρας σε ολόκληρο το Bronx. Η επιχείρηση τους ήταν η μόνη μη-ιταλική συμμορία που ανταγωνίζονταν αυτούς που γίνονταν οι αρχηγοί των πέντε οικογενειών της μαφίας.

Στις 23 Οκτωβρίου 1935, ο Schultz πυροβολήθηκε στο κεφάλι και πέθανε στο Palace Chophouse στο Newark του New Jersey. Ήταν μόλις 33 χρονών. Οι τελευταίες του λέξεις καταγράφηκαν από ένα στενογράφο της αστυνομίας. Λόγω του σοβαρού τραυματισμού του στο κεφάλι, οι δηλώσεις του ήταν τυχαίες και ασυνάρτητες. Τα λόγια του έχουν εμπνεύσει πολλά βιβλία και τηλεοπτικές σειρές.

 

8. L. Frank Baum (1856-1919)

Τώρα μπορώ να διασχίσω την κινούμενη άμμο.”

Ο L. Frank Baum ήταν ένας αμερικανός συγγραφέας, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας γνωστός για τον «Μάγο του Οζ». Ο Baum έγγραψε 13 συνέχειες για τον Μάγο του Οζ. Δημοσίευσε επίσης 55 μυθιστορήματα, 88 διηγήματα και πάνω από 200 ποιήματα. Στο συγγραφικό του έργο, ο Baum περιέβαλλε την Χώρα του Οζ με μια μαγική έρημο. Η έρημος είχε τέσσερα διαφορετικά τεταρτημόρια, που ονομάζονταν Θανάσιμη Έρημος, Κινούμενη Άμμος, Αδιαπέραστη Έρημος και Μεγάλα Αμμώδη Απόβλητα. Αυτά ήταν και ο λόγος που η Χώρα του Οζ ήταν αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Όποιος πατούσε το πόδι του στην έρημο, μετατρέπονταν σε άμμο. Στις 5 Μαΐου 1919, ο L. Frank Baum υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Πέθανε  ήσυχα την επόμενη μέρα, εννέα μέρες πριν τα 63α γενέθλια του. Ο Baum ψιθύρισε τα τελευταία του λόγια στην γυναίκα του, λίγες ώρες πριν πεθάνει. “Τώρα μπορώ να διασχίσω την κινούμενη άμμο.”, αναφερόμενος στην Χώρα του Οζ.

 

7. George Harrison (1943-2001)

Αγαπάτε αλλήλους.”

 

Ο George Harrison ήταν ένας Άγγλος ροκ μουσικός, τραγουδιστής και κιθαρίστας των “The Beatles”. Συχνά αναφέρεται ως το «ήσυχο σκαθάρι». Ο George Harrison εκτός από την ροκ μουσική αγκάλιασε επίσης την ινδική κουλτούρα και τον Ινδουισμό στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και βοήθησε στην διάδοση της δυτικής μουσικής σιτάρ. Έγραψε πολλές από τις επιτυχίες των Beatles, συμπεριλαμβανομένων των “Here Comes the Sun”, “Something” και “While My Guitar Gently Weeps.” Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Harrison διαγνώστηκε με καρκίνο του λάρυγγα. Ο George Harrison απεβίωσε στις 29 Νοεμβρίου 2001. Τα τελευταία του λόγια καταγράφηκαν από τη σύζυγο του, απλά “Αγαπάτε αλλήλους.”

 

6. Oscar Wilde (1854-1900)

Η ταπετσαρία και εγώ παλεύουμε σε μια μονομαχία μέχρι θανάτου. Ένας από τους δυο πρέπει να φύγει.”

Ο Oscar Wilde ήταν ένας Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής. Έγραψε πολλά διηγήματα και μυθιστορήματα. Ο Wilde είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους θεατρικούς συγγραφείς της βικτωριανής εποχής. Έγινε ιδιαίτερα διάσημος στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά υπέστη μια δραματική πτώση και φυλακίστηκε για δυο χρόνια, λόγω των ομοφυλικών του σχέσεων. Ο Oscar Wilde πέθανε από εγκεφαλική μηνιγγίτιδα στις 30 Νοεμβρίου 1900. Ήταν 46 χρονών.

Ο Oscar Wilde πέθανε στο ξενοδοχείο Left Ban. Κράτησε μια θετική στάση μέχρι την τελευταία του στιγμή και με τα τελευταία του λόγια αναφερόταν στην ανιαρή ταπετσαρία που είχε το δωμάτιο του. Η ταπετσαρία από τότε αφαιρέθηκε και το δωμάτιο διακοσμήθηκε εκ νέου στο στυλ ενός από τα διαμερίσματα του Wilde στο Λονδίνο.

 

5. Malcolm X (1925-1965)

Αδέρφια! Αδέρφια, σας παρακαλώ! Αυτό είναι ένα σπίτι της ειρήνης!

 

Ο Malcom X ήταν ένας Αφρο-Αμερικανός ακτιβιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς Αφρο-Αμερικανούς στην ιστορία, ενώ οι επικριτές του τον κατηγόρησαν για ρατσιστικό κήρυγμα, υπεροχή των μαύρων και βία. Κατά την διάρκεια των δεκαετιών’50 και ’60 έγινε μέλος του Έθνους του Ισλάμ και ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης και επικεφαλής εκπρόσωπος. Ένα χρόνο αφότου έφυγε από το Έθνος του Ισλάμ, ο Malcom X, δολοφονήθηκε ενώ έδινε μια ομιλία στην αίθουσα Audubon του Manhattan.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του μια σταδιακή διαταραχή ξέσπασε στο πλήθος. Καθώς ο Malcom X και οι σωματοφύλακες του κινήθηκαν για να ηρεμήσουν το πλήθος, ένας άνδρας έσπευσε και τον πυροβόλησε στο στήθος με μια κοντόκανη καραμπίνα. Δυο ακόμα άνδρες τον πυροβόλησαν με περίστροφα, χτυπώντας τον 16 φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, o Malcom X, ήταν νεκρός πριν το σώμα του πέσει στο έδαφος. Τα τελευταία του λόγια ήταν μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ειρήνη μέσα στην αίθουσα.

 

4. Bob Marley (1945-1981)

Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν τη ζωή.”

 

Ο Bob Marley ήταν τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας της reggae μπάντας «Bob Marley & The Wailers». Ο Marley παραμένει ο πιο γνωστός και σεβαστός καλλιτέχνης της reggae μουσικής. Είναι ο άνθρωπος που βοήθησε να εξαπλωθεί η μουσική της Τζαμάικα σε ένα παγκόσμιο κοινό. Τον Ιούλιο του 1977, κατά τον τραυματισμό του σε ένα φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου, ο Marley βρέθηκε να έχει μελάνωμα των άκρων, μια μορφή κακοήθους μελανώματος. Αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό του ποδιού του και το μελάνωμα εξαπλώθηκε τελικά στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Ο Bob Marley πέθανε στο νοσοκομείο Cedars of Lebanon Hospital του Μαϊάμι, το πρωί της 11ης Μαΐου 1981, σε ηλικία 36 χρονών. Τα τελευταία του λόγια τα είπε στον γιο του Ziggy. Αυτά ήταν, “Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν τη ζωή.” Το άλμπουμ “Legend (1984)” που κυκλοφόρησε 3 χρόνια μετά τον θάνατο του, είναι το reggae άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις (πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο).

 

3. Amelia Earhart (1897-1937)

“KHAQQ καλεί Itasca.  Είμαστε κοντά αλλά δεν μπορούμε να σας δούμε. Τα καύσιμα τελειώνουν. Βρισκόμαστε στην γραμμή 157-337. Θα επαναλάβουμε αυτό το μήνυμα. Θα επαναλάβουμε αυτό το μήνυμα στους 6210 χιλιοκύκλους. Περιμένετε.

 

Η Amelia Earhart ήταν μια πρωτοπόρος και διακεκριμένη Αμερικανίδα αεροπόρος. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε τον Διακεκριμένο Ιπτάμενο Σταυρό, που της απονεμήθηκε επειδή ήταν η πρώτη αεροπόρος που πέταξε μόνη της πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η Earhart έκανε και άλλα ρεκόρ και έγραψε αρκετά μυθιστορήματα για τις εμπειρίες της που έγιναν best-sellers. Το 1937, η Amelia Earhrt και ο Fred Noonan εξαφανίστηκαν πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό κατά την διάρκεια μιας πτήσης. Προορισμός ήταν η νήσος Howland, το οποίο ήταν ένα ακατοίκητο νησί κοραλλιών. Τα αίτια του θανάτου της και η θέση του αεροπορικού δυστυχήματος παραμένουν μυστήρια. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το αεροπλάνο της Earhart ξέμεινε από καύσιμα και έπεσε στην θάλασσα. Η τελευταία της απάντηση ανέφερε ότι βρίσκονταν κοντά στον προορισμό της, αλλά δεν μπορούσε να τον βρει.

 

2. Steve Irwin (1962-2006)

Μην ανησυχείτε, συνήθως δεν κολυμπούν προς τα πίσω.”

 

Ο Steve Irwin ήταν μια εικονική τηλεοπτική προσωπικότητα από την Αυστραλία, εμπειρογνώμων της άγριας ζωής και μαχητής της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος. Δημιούργησε μια σειρά ντοκιμαντέρ (The Crocodile Hunter) και ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου Beerwah. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2006, ο Irwin τρυπήθηκε θανάσιμα στο στήθος από ένα σαλάχι, στο Great Barrier Reef, ενώ μαγνητοσκοπούσε για το ντοκιμαντέρ του “Ocean’s Deadliest”. Ο Irwin υπέστη σημαντικές βλάβες στα εσωτερικά του όργανα.

Τα γεγονότα καταγράφηκαν στην κάμερα και το αντίγραφο του βίντεο κατασχέθηκε από την αστυνομία. Τα τελευταία λόγια του Steve Irwin που καταγράφηκαν ήταν, “Μην ανησυχείτε, συνήθως δεν κολυμπούν προς τα πίσω.” Είχε αναγνωρίσει ότι το σαλάχι συμπεριφέρονταν περίεργα και είχε αναστατωθεί. Το βίντεο επιβεβαιώνει ότι το σαλάχι κολυμπούσε προς τα πίσω.

 

1. Mozart (1756-1791)

Η γεύση του θανάτου είναι στα χείλη μου. Νιώθω κάτι που δεν ανήκει σε αυτή τη Γη.”

 

Ο Wolfgang Amadeus Mozart ήταν ένας παραγωγικός συνθέτης της κλασσικής εποχής. Συνέθεσε πάνω από 600 έργα, με πολλά από αυτά να αναγνωρίζονται ως αποκορύφωμα της συμφωνικής και χορωδιακής μουσικής. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλής και αναγνωρισμένους κλασσικούς συνθέτες. Ο Μότσαρτ ήταν ένα ιδιοφυές παιδί και έγραψε το πρώτο του κομμάτι στην ηλικία των πέντε ετών. Οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο του είναι αντικείμενο ευρείας συζήτησης κατά την διάρκεια των χρόνων. Ο Mozart πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1791, σε ηλικία 35 ετών, μετά από ένα σύντομο κρυολόγημα. Είχε ιστορικό προβλημάτων υγείας και είχε υποφέρει από ευλογιά, αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, τυφοειδή πυρετό, ρευματισμούς και ουλίτιδα.

Ο Mozart εμφάνισε πολλά μυστηριώδη συμπτώματα πριν από τον θάνατο του. Η ασθένεια του άρχισε με πρήξιμο των χεριών και των ποδιών και στη συνέχεια προχώρησε σε ξαφνικούς πόνους στο στομάχι και έντονους εμετούς. Ο Μότσαρτ είχε μια υποψία ότι είχε δηλητηριαστεί. Διατήρησε εντελώς τις αισθήσεις του, έως δυο ώρες πριν τον θάνατο του. To σώμα του πρήστηκε τόσο πολύ που δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να κουνηθεί. Τα τελευταία του λόγια είναι πολύ αποκαλυπτικά, “Η γεύση του θανάτου είναι στα χείλη μου. Νιώθω κάτι που δεν ανήκει σε αυτή τη Γη.”

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *