ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Ένας διαφορετικός Καντάφι…

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ζωγράφισαν τον χαρακτήρα του Καντάφι ως ένα σκληροπυρηνικό δικτάτορα και τύραννο. Ωστόσο, τα Μ.Μ.Ε., ως συνήθως, απέτυχαν να μας δείξουν και την άλλη πτυχή που ποτέ δεν ακούσαμε. Ο Καντάφι, σε αντίθεση με τους περισσότερους δικτάτορες που θα αποφύγω να αναφέρω, κατάφερε να δείξει και την ανθρώπινη πλευρά του.

Θεωρώ τους Λίβυους τυχερούς σε κάποιο βαθμό και αναρωτιέται κανείς αν τα πράγματα πλέον θα βελτιωθούν ή να επιδεινωθούν από εδώ και πέρα. Ναι, ο Καντάφι ξόδεψε εκατομμύρια από τα χρήματα της Λιβύης για προσωπικές επιχειρήσεις, αλλά είναι ο μέσος Λίβυος φτωχός; Γνωρίζουμε άλλους που αναλαμβάνουν μια χώρα και την καταστρέφουν σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει πια ελπίδα αποκατάστασης της… ορισμένοι προτιμούν να το αποκαλούν λεηλασία. Λεηλάτησε την Λιβύη ο Καντάφι με οποιονδήποτε τρόπο;

Ας δούμε μερικά άγνωστα γεγονότα σχετικά με τον Λίβυο δικτάτορα:

1. Δεν υπάρχουν λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στη Λιβύη – το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δωρεάν στη Λιβύη.

2. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τα δάνεια. Οι τράπεζες στη Λιβύη είναι κρατικής ιδιοκτησίας και τα δάνεια χορηγούνται σε όλους τους πολίτες με 0% επιτόκιο.

3. Η κατοικία θεωρείται ανθρώπινο δικαίωμα στη Λιβύη . Ο Καντάφι υποσχέθηκε ότι οι γονείς του δεν θα πάρουν σπίτι έως ότου όλοι στη Λιβύη να έχουν ένα σπίτι. Ο πατέρας του Καντάφι πέθανε, ενώ ο ίδιος, η γυναίκα του και η μητέρα του ζούσαν ακόμα σε σκηνή.

4. Όλες οι νεόνυμφες στη Λιβύη λαμβάνουν 60.000 δηνάρια (περίπου 40.000€) από την κυβέρνηση για να αγοράσουν το πρώτο τους διαμέρισμα και να ξεκινήσουν την δική τους οικογένεια.

5. Η εκπαίδευση και οι ιατρικές θεραπείες είναι δωρεάν στη Λιβύη. Πριν τον Καντάφι, μόνο το 25% των Λίβυων ήταν εγγράμματοι. Σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 83%.

6. Αν κάποιος Λίβυος ήθελε να γίνει αγρότης, λάμβανε αγροτική γη, φάρμα, εξοπλισμό, σπόρους και ζώα για να ξεκινήσεις – όλα δωρεάν.

7. Αν οι Λίβυοι δεν μπορούν να βρουν τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης ή ιατρικό εξοπλισμό που χρειάζονται εκεί, η κυβέρνηση τους χρηματοδοτεί να μεταβούν στο εξωτερικό για αυτό – όχι μόνο δωρεάν, αλλά λαμβάνουν και 2.300 δολάρια/μήνα επίδομα στέγασης και αυτοκινήτου.

8. Στην Λιβύη, αν ένας Λίβυος αγοράσει αυτοκίνητο, η κυβέρνηση του επιδοτεί το 50%.

9. Η τιμή της βενζίνης στη Λιβύη είναι 0.14 δολάρια το λίτρο.

10. Η Λιβύη δεν έχει εξωτερικό χρέος και τα αποθεματικά της ανέρχονται σε 150 δις δολάρια.

11. Αν ένας Λίβυος δεν είναι σε θέση να βρει εργασία μετά την αποφοίτηση, το κράτος του πληρώνει το μέσο μισθό έως ότου βρει δουλειά.

12. Ένα μέρος από την πώληση των πετρελαίων της Λιβύης, πιστώνεται άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των πολιτών της Λιβύης.

13. Μια μητέρα που γεννάει ένα παιδί, λαμβάνει 5.000 δολάρια για τα πρώτα έξοδα του νεογέννητου.

14. 40 καρβέλια ψωμί στη Λιβύη κοστίζουν 0.15 δολάρια.

15. Το 25% των Λίβυων διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου.

16. Ο Καντάφι πραγματοποίησε το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο στον κόσμο, γνωστό ως «Great Man-Made River», για να κάνει το νερό εύκολα διαθέσιμο σε ολόκληρη την χώρα.

Ποιος άλλος δικτάτορας έχει κάνει τόσα πολλά για τον λαό του;

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *