ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Aξέχαστες εικόνες από την δεκαετία του ’70

Αν έπρεπε να διαλέξουμε μια δεκαετία για να ζήσουμε για πάντα, θα επέλεγα την δεκαετία του ’70. Ενώ οι χρόνοι ήταν γεμάτοι αναταραχές, πυρηνικές καταστροφές και άσχημους πολέμους, είναι πραγματικά η τελευταία δεκαετία πριν ο καταναλωτισμός/εμπορευματοποίηση εισβάλλουν σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Ήταν η τελευταία δεκαετία πριν τα επαγγελματικά συμβόλαια αθλητών εκτοξευτούν στη στρατόσφαιρα. Η μουσική εξακολουθούσε να πωλείται σε βινύλιο στο μεγαλύτερο μέρος της και το UHF ήταν ακόμα μέρος των καθημερινών μας αναζητήσεων. Η ζωή ήταν πιο αργή και οι οικονομίες δεν ήταν πλήρως παγκοσμιοποιημένες, το οποίο σημαίνει ότι τα πράγματα ήταν απλούστερα. Είμαι σίγουρο ότι αρκετοί θα σχολιάσουν πόσο αφελή είναι ορισμένα από αυτά που μόλις έγραψα, αλλά αυτό είναι άλλα ένα σπουδαίο πράγμα της δεκαετίας του ’70: ήμασταν αρκετά αφελείς και απλοί, στα καλύτερα και στα χειρότερα. Το 1970 ήταν προ-AIDS, προ-κινητών και οι ταινίες δεν είχαν ακόμη απαγορευτεί για διάφορες ηλικίες με την πρώτη ευκαιρία. Η έλλειψη επιλογής έκανε τα πράγματα απλούστερα, αν και αυτό είχε και τα μειονεκτήματα του, γιατί ήσουν κολλημένος στις ελάχιστες επιλογές.

Αυτές οι μνήμες, βέβαια, είναι σε μεγάλο βαθμό προσωπικές. Είμαι σίγουρος ότι έχετε τη δική σας πολύ υποκειμενική άποψη για τη δεκαετία του 1970 και πολλοί διαφωνούν μαζί μου. Αυτό που μπορούμε να συμφωνήσουμε, ωστόσο, είναι τα μεγάλα γεγονότα και εικόνες που δίνουν μια οπτική εικόνα για τη δεκαετία αυτή. Ορίστε 11 εικόνες που πραγματικά έχουν κολλήσει με την δεκαετία του ’70.

Δείτε αν θέλετε και το προηγούμενο άρθρο, με 8 αξέχαστες εικόνες από την δεκαετία του ’80.

1. Μάιος, 1970

 Η τραγωδία στο Kent State.

 

2. Σεπτέμβριος, 1972

Κατά τη διάρκεια της “Σφαγής του Μονακό“, 11 μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας πίαστηκαν όμηροι και τελικά σκοτώθηκαν από την παλαιστινιακή ομάδα “Μαύρος Σεπτέμβρης”.

 

3. Μάιος, 1972

Το Magnavox Odyssey, η πρώτη εμπορικά διαθέσιμη κονσόλα βίντεο παιχνιδιών κυκλοφόρησε στις 24 Μαίου 1972. Ο κόσμος των παιχνιδιών δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος.

 

4. Απρίλιος, 1973

Το World Trade Center άνοιξε στις 4 Απριλίου 1973. Οι δίδυμοι πύργοι ήταν τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο, μέχρι που χτίστηκε το Sears Tower στο Σικάγο, αργότερα του ίδιου έτους.

 

5. Αύγουστος, 1974

Μετά το σκάνδαλο Watergate, ο Nixon παραιτείται.

 

6. Μάιος, 1977

Με προϋπολογισμό (μόλις!) 11 εκατομμύρια δολάρια, το Star Wars απέφερε κέρδη 460 εκατομμύρια στις Η.Π.Α. και 337 εκατομμύρια στον υπόλοιπο πλανήτη.

 

7. Δεκέμβριος, 1977

Το Saturday Night Fever συνόψιζε το ύψος της τρέλας των ντίσκο και των night clubs της εποχής.

 

8. Δεκέμβριος, 1978

Περισσότερο από το 10% του Ιρανικού λαού διαδήλωσαν κατά του σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 1978.

 

9. Μάρτιος, 1979

Το Three Mile Island ήταν το χειρότερο ατύχημα πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην ιστορία των Η.Π.Α., καθώς η μερική του κατάρρευση απελευθέρωσε μικρές ποσότητες ραδιενεργών αερίων και ραδιενεργού ιωδίου στο περιβάλλον.

 

10. Μάιος, 1979

Όταν η πτήση 191 των American Airlines συνετρίβει μετά την απογείωση από το O’Hare, όλοι οι 258 επιβάτες και τα 13 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν, μαζί με 2 ανθρώπους στο έδαφος. Μέχρι την 9/11, ήταν η μεγαλύτερη θανατηφόρα καταστροφή στον αέρα.

11. Ιούνιος, 1979

Κατά την διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης το καλοκαίρι του ’79, τα αυτοκίνητα με πινακίδες που έληγαν σε μονό αριθμό επιτρέπονταν να αγοράσουν βενζίνη τις μονές μέρες και αυτά που έληγαν σε ζυγό επιτρέπονταν να αγοράσουν τις ζυγές μέρες.

Check Also

Μοντέρνα σιντριβάνια στον κόσμο!

Τα σιντριβάνια έχουν μακρά ιστορία στη ζωή μας, καθώς χρονολογούνται από τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους, ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *