ENFRAME | PHOTOGRAPHY

8 θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο όνομα της θρησκείας

Σε ολόκληρη την ιστορία η θρησκεία έχει χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία ή κινητήρια δύναμη για μερικές από τις χειρότερες θηριωδίες που μπορεί κανείς να φανταστεί. Από την προϊστορία ως και τη σύγχρονη ιστορία, η θρησκεία είναι, για πολλούς ανθρώπους, απλά μια δικαιολογία για να σκοτώσουν άλλους ανθρώπους. Αυτή η λίστα αναδεικνύει οκτώ από τις χειρότερες θηριωδίες (αλλά όχι κατ ‘ανάγκη τις κορυφαίες 8).

8. Βουδιστική Βιρμανία

Οι ανθρώπινες θυσίες εξακολουθούσαν αν συμβαίνουν στην Βουδιστική Βιρμανία του 1850. Όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Mandalay, 56 «καθαροί» άνδρες θάφτηκαν κάτω από τα τείχη της νέας πόλης για να την αγιάσουν και να την προστατεύσουν. Όταν δύο από τα σημεία ταφής βρέθηκαν αργότερα άδεια, οι βασιλικοί αστρολόγοι αποφάνθηκαν ότι 500 άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια έπρεπε να θανατωθούν και να θαφτούν ταυτόχρονα, αλλιώς η πρωτεύουσα έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Περίπου 100 θάφτηκαν στην πραγματικότητα πριν οι Βρετανοί κυβερνήτες σταματήσουν τις τελετές.

7. Δολοφονίες Thuggee

Τα μέλη της αίρεσης Thuggee στην Ινδία στραγγάλιζαν και θυσίαζαν ανθρώπους για να κατευνάσουν την αιμοδιψή θεά Kali, μια πρακτική που ξεκίνησε το 1500. Ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται να είναι γύρω στα 2 εκατομμύρια. Οι πιστοί της αίρεσης θανάτωναν περίπου 20.000 ζωές τον χρόνο μέχρι και το 1800 που οι Βρετανοί κατακτητές τους το απαγόρευσαν. Σε μια δίκη το 1840, ένας πιστός της αίρεσης είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία 931 ανθρώπων! Σήμερα, μερικοί Ινδοί ιερείς εξακολουθούν να θυσιάζουν κατσίκες στη θεά Kali.

6. Η σφαγή του όρους Meadow

Η σφαγή στο όρος Meadow ήταν μια μαζική δολοφονία στο επιβατηγό τραίνο Fancher-Baker στα ορεινά λιβάδια της Utah, στις 11 Σεπτεμβρίου 1857, από μια ομάδα Μορμόνων και Ινδιάνων της φυλής Paiute. Οι μετανάστες από το Αρκάνσας ταξίδευαν προς την Καλιφόρνια λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Utah. Οι Μορμόνοι είχαν συγκεντρωθεί σε όλη την επικράτεια της Utah για να καταπολεμήσουν τους εισβολείς του Αμερικανικού Στρατού, οι οποίοι πίστευαν ότι επρόκειτο να τους καταστρέψουν ως λαό. Αρχικά, με σκοπό να ενορχηστρώσουν μια Ινδιάνικη σφαγή, δύο άνδρες με ηγετικούς ρόλους στους τοπικούς στρατιωτικούς, εκκλησιαστικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς, ο Isaac C. Haight και ο John D. Lee, συνωμότησαν για να οδηγήσουν πολιτοφύλακες μαζί με ιθαγενείς Αμερικάνους της φυλής Paiute σε μια επίθεση.

Οι μετανάστες αντιστάθηκαν και πολέμησαν και μια πολιορκία ακολούθησε. Θέλοντας να μην αφήσει πίσω κανένα μάρτυρα αυτής της συνωμοσίας των Μορμόνων και για να αποφύγουν τα αντίποινα περιπλέκοντας τον Πόλεμο στη Utah, οι πολιτοφύλακες προκάλεσαν τους μετανάστες να παραδοθούν και να παραδώσουν τα όπλα τους. Αφού συνόδευσαν τους μετανάστες έξω από το οχυρό, οι πολιτοφύλακες και οι ιθαγενείς εκτέλεσαν περίπου 120 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

5. Ιερά Εξέταση

Η Μεσαιωνική Ιερά Εξέταση είναι μια σειρά από Ιερές Εξετάσεις γύρω στο 1184, συμπεριλαμβανομένης της Επισκοπικής Εξέτασης (1184-1230) και αργότερα της Παπικής Εξέτασης (1230). Αποτελούσαν απάντηση στα μεγάλα λαϊκά κινήματα σε όλη την Ευρώπη που θεωρούνταν αιρετικά για τον Χριστιανισμό, συγκεκριμένα τα κινήματα Catharism στη νότια Γαλλία και Waldensians στην βόρεια Ιταλία. Αυτές ήταν οι πρώτες κινήσεις της Ιεράς Εξέτασης από τις πολλές που ακολούθησαν.

Τα βασανιστήρια χρησιμοποιήθηκαν μετά το 1952. Στις 15 Μαΐου, ο Πάπας Ιννοκέντιος εξέδωσε μια παπική βούλα με τίτλο Ad Exstirpanda, η οποία επέτρεπε τη χρήση βασανιστηρίων από τους ανακριτές. Οι ιεροεξεταστές απαγορεύονταν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους που οδηγούσαν σε αιματοχυσία, ακρωτηριασμό ή θάνατο. Μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές βασανιστηρίου της Ιεράς Εξέτασης ήταν γνωστή ως strappado. Τα χέρια δένονταν πίσω από την πλάτη με ένα σκοινί με το  σήκωναν τον κατηγορούμενο στον αέρα συνθλίβοντας της αρθρώσεις του και προκαλώντας τρομερό πόνο. Τοποθετούσαν επίσης βάρος στα πόδια κάνοντας τον πόνο ακόμα πιο αφόρητο.

Η οργάνωση είναι ακόμα και σήμερα ενεργή υπό το όνομα της Συνόδου για το Δόγμα της Πίστεως. Πριν να γίνει ο Πάπας Βενέδικτος XVI, ο Καρδινάλιος Ράτσινγκερ ήταν επικεφαλής της Συνόδου.

4. Το Κυνήγι Μαγισσών

Όταν οι Πουριτανοί εγκαταστάθηκαν στη Μασαχουσέτη το 1600, δημιούργησαν μια θρησκευτικό αστυνομικό κράτος όπου η δογματική απόκλιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαστίγωση, διαπόμπευση, κρέμασμα, κόψιμο αυτιών ή τρύπημα της γλώσσας με καυτό σίδερο. Το κήρυγμα διαφορετικών πεποιθήσεων ήταν κύρια παράβαση. Τέσσερα άτομα που αψήφησαν αυτό το νόμο απαγχονίστηκαν. Στη δεκαετία του 1690 ο φόβος των μαγισσών κατέλαβε την αποικία. Είκοσι δήθεν μάγισσες εκτελέστηκαν και άλλες 150 φυλακίστηκαν.

3. Ρωμαϊκές Διώξεις Χριστιανών

Οι Χριστιανοί έγιναν για πρώτη φορά στόχος διώξεων από τον αυτοκράτορα Νέρωνα το 64μ.Χ. Μια τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στην Ρώμη και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης. Οι φήμες αφθονούσαν ότι ο ίδιος ο Νέρωνας ήταν υπεύθυνος. Για να αποσπάσει την προσοχή από τις φήμες, ο Νέρωνας, διέταξε να συγκεντρωθούν όλοι οι Χριστιανοί και να θανατωθούν. Για πάνω από 100 χρόνια οι Χριστιανοί διώκονταν σποραδικά. Στη συνέχεια, στα μέσα του 3ου αιώνα, οι αυτοκράτορες ξεκίνησαν ακόμα πιο έντονες διώξεις. Η «Μεγάλη Δίωξη» θεωρείται η μεγαλύτερη. Ξεκινώντας με μια σειρά από τέσσερα διατάγματα απαγόρευσης των χριστιανικών πρακτικών και τη διαταγή φυλάκισης του χριστιανικού κλήρου, η δίωξη συνεχίστηκε μέχρι όλοι οι Χριστιανοί της πρωτεύουσας να θυσιαστούν στους θεούς ή να εκτελεστούν. Αυτή η δίωξη ήταν και η τελευταία, καθώς ο Κωνσταντίνος ανέβηκε σύντομα στο θρόνο και το 313μ.Χ. νομιμοποίησε τον Χριστιανισμό.

2. Ανθρωποθυσίες Αζτέκων

Οι Αζτέκοι ξεκίνησαν την περίτεχνη θεοκρατία τους το 1300 και έφεραν την ανθρώπινη θυσία σε μια χρυσή εποχή. Περίπου 20.000 άνθρωποι έχαναν κάθε χρόνο τη ζωή τους για να κατευνάσουν τους θεούς – ειδικά τον θεό Ήλιο, ο οποίος χρειάζονταν καθημερινή «τροφή» αίματος. Οι καρδιές των θυμάτων που θυσιάζονταν ξεριζώνονταν όσο αυτά ήταν ακόμα ζωντανά και μερικά σώματα στη συνέχεια τρώγονταν τελετουργικά. Σε μια ιεροτελεστία για το θεό της βροχής, μικρά παιδιά θανατώνονταν σε διάφορα σημεία, έτσι ώστε τα δάκρυα τους να προκαλέσουν βροχή. Σε μια τελετή για τη θεά του αραβοσίτου, μια παρθένα χόρευε για 24 ώρες και στη συνέχεια την θανάτωναν και την έγδερναν. Το σώμα της το φορούσε ένας ιερέας που συνέχιζε τον χορό. Ένα ιστορικό κείμενο αναφέρει ότι για τη στέψη του βασιλιά Ahuitzotl, σφαγιάστηκαν 80.000 κρατούμενοι για να ευχαριστήσουν τους θεούς.

1. Ισλαμική Τζιχάντ

Η Ισλαμική Τζιχάντ (Ιερός Πόλεμος), εξουσιοδοτημένη από το Κοράνι, έχει σκοτώσει εκατομμύρια για πάνω από 12 αιώνες. Στα πρώτα χρόνια, οι μουσουλμανικές στρατιές εξάπλωσαν γρήγορα την πίστη: ανατολικά προς την Ινδία και δυτικά προς το Μαρόκο. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν διάφορες αιρέσεις που κατηγόρησαν άλλους μουσουλμάνους ως άπιστους και κήρυξαν Τζιχάντ εναντίων τους. Οι Kharijis πολέμησαν τους σουνίτες ηγέτες. Οι Azariqis κήρυξαν το θάνατο σε όλους τους «αμαρτωλούς» και τις οικογένειες τους. Το 1804 ένας άγιος άνθρωπος του Σουδάν, ο Usman dan Fodio, διεξήγαγε μια αιματηρή Τζιχάντ που έδωσε τέλος στην θρησκευτική εξουσία του Σουλτάνου Gobir.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *