ENFRAME | PHOTOGRAPHY

10 ερωτήσεις συνέντευξης και οι απαντήσεις τους

Πίσω από κάθε ερώτηση συνέντευξης υπάρχει μια ανησυχία ή μια ακόμα ερώτηση. Δουλειά σου είναι να επεξεργαστείς το ερώτημα και να καταλάβεις για ποιο λόγο μπορεί να το σκέφτεται αυτό το άτομο που κάνει την συνέντευξη. Με άλλα λόγια, γιατί σου έκανε αυτή την ερώτηση;

Ε: Πόσο καιρό ψάχνεις για δουλειά;

(Ανησυχία: Υπάρχει κάτι λάθος με εσένα, που οι άλλοι εργοδότες είχαν καταλάβει;)

Α:Αφού απολύθηκα από την προηγούμενη δουλειά μου, βρήκα την ευκαιρία και έκατσα λίγο χρόνο για να σκεφτώ τους στόχους που έχω σχετικά με την καριέρα μου και το που οδεύει η ζωή μου. Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες ξεκίνησα το ψάξιμο για νέα δουλειά. Έχω ένα συγκεκριμένο στόχο και είμαι πολύ επιλεκτικός σχετικά με τις θέσεις. Η επιχείρηση σας και συγκεκριμένα η θέση αυτή με ενδιαφέρει πολύ.

Ε: Πως προετοιμάστηκες για αυτή τη συνέντευξη;

(Ανησυχία: Έχεις προετοιμαστεί αρκετά; Έχεις κάνει κάποια έρευνα ή έχεις έρθει χύμα;)

Α:Μόλις είδα αυτή την θέση στην αγγελία, ενδιαφέρθηκα αμέσως. Έλεγξα το site της εταιρίας και τον σκοπό της. Κοίταξα τα βιογραφικά των ιδρυτών και εντυπωσιάστηκα. Μόλις έκλεισα την συνέντευξη, μίλησα με φίλους και άτομα που γνώριζαν για την επιχείρηση σας. Και είμαι σίγουρος ότι θα ανακαλύψω πολλά περισσότερα σήμερα.

Ε: Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για τον μισθό σου;

(Ανησυχία: Μπορούμε να σε προσλάβουμε με λιγότερα από όσα υπολογίζουμε;)

Α:Θα χρειαστώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργασία και τα καθήκοντα μου πριν μιλήσουμε για τον μισθό. Μπορείτε να μου δώσετε μια ιδέα σχετικά με το εύρος τιμών για αυτή την θέση;

Ε: Πως ενημερώνεσαι και πληροφορείσαι σχετικά με τα νέα του κλάδου σου και της επιχείρησης που εργάζεσαι;

(Ανησυχία: Μόλις πάρεις την δουλειά, θα συνεχίσεις να αναπτύσσεσαι και να έχεις κίνητρα;)

Α:Είμαι περήφανος για την ικανότητα μου να είμαι πάντα ενήμερος για τα νέα δρώμενα στον κλάδο μου. Διαβάζω συνεχώς την επιχειρηματική ενότητα στα περιοδικά και τις εφημερίδες. Είμαι μέλος σε μερικούς συλλόγους και σελίδες και παίρνω μέρος σε σεμινάρια που με ενδιαφέρουν ή μου προσφέρουν νέες γνώσεις.

Ε: Πες μου για ένα σχέδιο που είχες φτιάξει και συντόνισες από την αρχή μέχρι το τέλος.

(Ανησυχία: Ερώτηση συμπεριφοράς. Αναζητεί ένα παράδειγμα συμπεριφοράς σου στο παρελθόν)

Α:Ήμουν επικεφαλής ενός έργου που περιελάμβανε προσωπικό εξυπηρέτησης και τεχνικούς. Οργάνωσα μια συνάντηση για να τους συγκεντρώσω όλους μαζί και να τους κάνω τις εισηγήσεις και να ακούσω τις δικές τους ιδέες. Μετά από την συνάντηση, έφτιαξα ένα σχέδιο χρησιμοποιώντας τις καλύτερες από αυτές τις ιδέες. Οργάνωσα τις ομάδες εξισορροπώντας τα άτομα στην κάθε ομάδα. (τεχνικούς και μη). Είχαμε μια προθεσμία να προλάβουμε, έτσι τσέκαρα περιοδικά τις ομάδες. Μετά από τρεις εβδομάδες είχαμε ξεπεράσει τις προσδοκίες μας και ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του σχεδίου. Ήταν μια πολύ ομαδική προσπάθεια ή οποία στέφθηκε με επιτυχία. Τιμήθηκα με έπαινο από την διοίκηση για την ηγεσία μου, αλλά πιο περήφανος ήμουν για το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας που καταφέραμε να έχουμε.

Ε: Με τι είδος ανθρώπους δυσκολεύεσαι να συνεργαστείς;

(Ανησυχία: Ικανότητα να είσαι ευέλικτος και να εργάζεσαι σε διαφορετικό περιβάλλον.)

Α:Στις τρεις τελευταίες θέσεις εργασίας έχω συνεργαστεί με άνδρες και γυναίκες από πολύ διαφορετικά υπόβαθρα και πολιτισμούς. Η μόνη φορά που αντιμετώπισα πρόβλημα ήταν με άτομα που ήταν ανέντιμα σε θέματα εργασίας.

Δούλευα με μια προϊστάμενη, η οποία έπαιρνε όλα τα εύσημα για το έργο που η ομάδα της είχε καταφέρει. Είχα την ευκαιρία και συνομίλησα μαζί της μια μέρα, όπου και της εξήγησα πως αυτό επηρέαζε το ηθικό της ομάδας. Αναστατώθηκε πολύ που οι άλλοι το έβλεπαν έτσι και δεν είχε καταλάβει που συμπεριφερόταν έτσι. Η συμπεριφορά της άλλαξε μετά από αυτή την συζήτηση.

Αυτό που έμαθα από αυτή την εμπειρία, είναι ότι η ιδέα που έχουμε για τους άλλους δεν είναι πάντα αυτή που νομίζουμε, μέχρι να μιλήσουμε μαζί τους.

Ε: Μπορεί να χρειαστεί να εργαστείς παραπάνω από 8 ώρες την ημέρα. Έχεις κάποιο πρόβλημα με αυτό;

(Ανησυχία: Είσαι εργασιομανής ή ένα πρόσωπο που απαιτεί ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής;)

Α:Δεν έχω πρόβλημα να δουλεύω παραπάνω ώρες. Έχω εργαστεί 12 και 14 ώρες την ημέρα. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι χρειάζεται να δουλεύω εξυπνότερα και όχι απαραίτητα περισσότερο. Σκοπός μου είναι να τελειώσω την δουλειά, ότι και αν χρειαστεί, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ε: Πότε ήσουν πιο ικανοποιημένος με την καριέρα σου;

(Ανησυχία: Τι σε παρακινεί και τι σε αποθαρρύνει;)

Α:Η δουλειά που ήμουν πριν από αυτή που είμαι τώρα ήταν η πιο ικανοποιητική εμπειρία για εμένα. Εργάστηκα σε ένα υπέροχο περιβάλλον εργασίας όπου υπήρχε μεγάλη συντροφικότητα. Δούλευα με μια ομάδα τεσσάρων ατόμων και είχαμε κάποιες πραγματικά πρωτότυπες ιδέες.

Αυτό είναι ένα περιβάλλον που θα ήθελα να εργαστώ ξανά.

Ε: Γιατί θέλεις αυτή την δουλειά;

(Ανησυχία: Ψάχνεις μια δουλειά ότι και αν είναι αυτή ή πραγματικά ξέρεις τι θέλεις;)

Α:Ήμουν πολύ προσεκτικός σχετικά με τις εταιρείες που υπέβαλα αίτηση. Όταν είδα την αγγελία για αυτή τη θέση, ήξερα ότι βρήκα αυτό που έψαχνα. Αυτό που μπορώ να φέρω σε αυτή τη δουλειά είναι 7 χρόνια εμπειρίας και γνώσης του κλάδου, καθώς και την ικανότητα επικοινωνίας και οικοδόμησης σχέσεων με τους πελάτες. Αυτά, μαζί με την ευελιξία μου και τις οργανωτικές μου ικανότητες, με κάνουν κατάλληλο για αυτή τη θέση. Βλέπω ότι υπάρχουν μερικές προκλήσεις σε αυτή τη θέση και αυτό είναι που ψάχνω. Έχω κάτι που χρειάζεστε και έχετε κάτι που θέλω.”

Ε: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια προσφορά. Είσαι έτοιμος να την δεχθείς σήμερα;

(Ανησυχία: Δεν θέλουν να φύγεις και να το ξανασκεφτείς…Σε θέλουν.)

Α:Με βάση την έρευνα μου και τις πληροφορίες που συγκέντρωσα κατά την διάρκεια της συνέντευξης, αισθάνομαι ότι είμαι σε θέση να εξετάσω μια προσφορά. Ωστόσο, ακολουθώ μια προσωπική πολιτική. Δίνω στον εαυτό μου 24 ώρες για να πάρω σημαντικές αποφάσεις για την ζωή μου Θα μπορούσα να σας ενημερώσω αύριο για την απόφαση μου.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τα ερωτήματα που θα γίνουν σε μια συνέντευξη. Αλλά μπορείς να είσαι έτοιμος και προετοιμασμένος με το να σκεφτείς, πριν την συνέντευξη, ποιοι παράγοντες μπορεί να απασχολούν αυτόν που την κάνει.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *