ENFRAME | PHOTOGRAPHY

15 μύθοι για την όραση

Τα μάτια δεν είναι υπεύθυνα όταν το μυαλό βλέπει.” – Publilius Syrus

Είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε την αλήθεια από το ψέμα, ειδικά όταν πρόκειται για την όραση μας. Και οι ιστορίες για τα μάτια αφθονούν. Πολλές από αυτές δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα και μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνο αν ακολουθήσεις τις συμβουλές που προτείνονται.

Αλλά το να ξέρεις πώς να φροντίσεις τα μάτια σου, είναι το πρώτο βήμα προστασίας της όρασης σου για όλη σου την ζωή.

Ορίστε λοιπόν μερικοί μύθοι σχετικά με την όραση.

Μύθος #1:Κάθεσαι πολύ κοντά στην τηλεόραση. Θα βλάψεις την όραση σου.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το να κάθεσαι πολύ κοντά στην τηλεόραση βλάπτει τα μάτια. Έτσι, κάθισε όπου νιώθεις πιο άνετα. Τα μάτια μπορεί να νιώσουν πιο κουρασμένα όταν κάθεσαι πολύ κοντά για μεγάλες χρονικές περιόδους, αν ο φωτισμός είναι πολύ χαμηλός ή οθόνη δεν είναι εστιασμένη.

Μύθος #2:Διαβάζοντας στο σκοτάδι αποδυναμώνεται η όραση σου.

Όπως και με το να κάθεσαι πολύ κοντά στην τηλεόραση, το να διαβάζεις στο σκοτάδι μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια, αλλά δεν είναι επιβλαβές και δεν μπορεί να βλάψει την όραση σου.

Μύθος #3:Μερικές ασκήσεις για το μάτι μπορούν να βελτιώσουν την όραση σου.

Το να είσαι ζωντανός και να μπορείς να κοιτάζεις τον κόσμο γύρω σου είναι το μόνο που χρειάζεται για να κρατήσει τους μύες των ματιών τονωμένους. Κάθε επιπλέον προσπάθεια είναι χάσιμο χρόνου και δεν έχει κανένα όφελος. Αυτός ο μύθος έχει κάνει πολλούς ανθρώπους πλούσιους, αλλά το να στριφογυρίζεις τα μάτια σου δεν έχει καμία επίδραση για την όραση σου.

Μύθος #4:Μπορείς να φθείρεις τα μάτια σου αν τα χρησιμοποιείς πάρα πολύ.

Τα μάτια δεν είναι σαν τους λαμπτήρες. Οπότε δεν φθείρονται όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείς. Στην πραγματικότητα μπορούν να διαρκέσουν για όλη την διάρκεια της ζωής σου αν είναι υγιή. Η μείωση της ανάγνωσης ή των κοντινών εργασιών, δεν πρόκειται να βοηθήσουν ή να βλάψουν τα μάτια σου.

Μύθος #5:Η όραση βελτιώνεται στους ηλικιωμένους, γιατί αποκτούν μια «δεύτερη όραση».

“Η «δεύτερη όραση» αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να βλέπει καλύτερα, συνήθως από κοντά, καθώς γερνάει. Ο λόγος για αυτή την «βελτιωμένη» όραση είναι το ότι η δύναμη του φακού του ματιού αλλάζει λόγω της αύξησης του καταρράκτη. Έτσι, στην πραγματικότητα η «δεύτερη όραση» οφείλεται στην επιδείνωση του καταρράκτη.

Μύθος #6:Το πάρα πολύ σεξ, ιδίως ο αυνανισμός, μπορεί να σε τυφλώσει.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτός ο γελοίος μύθος να είναι αλήθεια. Η σύφιλη, μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, άνοια ή και θάνατο. Αυτός είναι ένας μύθος, από όπου και αν προήλθε.

Μύθος #7:Τα κακής ποιότητας γυαλιά μπορούν να βλάψουν τα μάτια σου.

Στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεται για να έχεις καλή όραση είναι η σωστή συνταγή γυαλιών. Τα φθηνά ή τα κατώτερης ποιότητας γυαλιά δεν πρόκειται να βλάψουν τα μάτια σου.

Μύθος #8:Οι τυφλοί έχουν μια έκτη αίσθηση ή κάποιο ξεχωριστό ταλέντο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με όραση 20/20 δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στις υπόλοιπες αισθήσεις τους. Οι τυφλοί έχουν εργαστεί σκληρά για να αναπτύξουν τις άλλες αισθήσεις τους για να αντισταθμίσουν την απώλεια της όρασης τους. Δεν υπάρχει έκτη αίσθηση. Απλώς σκληρή δουλειά και πρακτική.

Μύθος #9:Δεν υπάρχει λόγος να ελέγχεις την όραση σου πριν τα 40.”

Ο καθένας θα πρέπει να ακολουθήσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα για την υγεία των ματιών, που περιλαμβάνει έστω μια τακτική οφθαλμολογική εξέταση ακόμα και αν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια προβλήματος. Υπάρχουν ιάσιμες ασθένειες των ματιών. Το γλαύκωμα είναι μια από αυτές, που μάλιστα μπορεί να εμφανιστεί πριν τα 40.

Μύθος #10:Οι γιατροί μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση ματιών.

Δεν είναι δυνατή η μεταμόσχευση ολόκληρου του ματιού. Το μάτι είναι συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο με ένα μικρό νεύρο, που ονομάζεται μικρό νεύρο. Αν αυτό το νεύρο κοπεί δεν μπορεί να ξανασυνδεθεί, γεγονός που καθιστά αδύνατον το να αφαιρεθεί το μάτι και να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο. Όταν οι γιατροί καταλάβουν πως μπορούν να κάνουν μια μεταμόσχευση εγκεφάλου, τότε θα είναι σε θέση να κάνουν και μεταμόσχευση ματιών.”

Μύθος #11:Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα βιονικό μάτι.

Οι ερευνητές εργάζονται σε ένα μικροτσίπ για την αντικατάσταση κατεστραμμένων κυττάρων του αμφιβληστροειδή του ματιού. Άλλοι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο για να συνδέσουν μια κάμερα απευθείας στον εγκέφαλο. Το μάτι και ο εγκέφαλος δεν δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η κάμερα και ο υπολογιστής. Ακόμα και αφού ανακαλύψει κάποιος πώς να φτιάξει ένα βιονικό μάτι, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνδεθεί με το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου.

Μύθος #12:Δεν είναι επιβλαβές να κοιτάς τον ήλιο με ημίκλειστα μάτια ή με σκούρα γυαλιά.

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου θα εξακολουθεί να περνάει στα μάτια σου, καταστρέφοντας τον κερατοειδή, το φακό και τον αμφιβληστροειδή. Έτσι, κοιτώντας τον ήλιο απευθείας, όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και προσωρινή στρέβλωση της όρασης, αλλά μπορεί να προκαλέσει επίσης και μόνιμη βλάβη στα μάτια. Ποτέ μην κοιτάς απευθείας σε μια ηλιακή έκλειψη. Το άμεσο φως του ήλιου μπορεί να τυφλώσει κάποιον σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Μύθος #13:Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις την απώλεια όρασης.

Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και τα κατάλληλα γυαλιά μπορούν να σώσουν την όραση σου. Επίσης, από τα πρώτα κιόλας σημάδια απώλειας όρασης, όπως η θόλωση ή οι λάμψεις φωτός, θα πρέπει να επισκεφθείς τον οφθαλμίατρο σου. Εάν ανιχνευτεί αρκετά νωρίς, ανάλογα με την αιτία, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να διορθώσουν, να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την απώλεια όρασης.

Μύθος #14:Αν και τα γυαλιά σε βοηθάνε να δεις καλύτερα, χειροτερεύουν την όραση με το πέρασμα του χρόνου.

Φορώντας γυαλιά ποτέ δεν θα κάνει τα μάτια σου χειρότερα. Πριν ξεκινήσεις να φοράς γυαλιά, έχεις συνηθίσει να βλέπεις τον κόσμο γύρω σου θολά. Δεδομένου ότι αυτό είναι το μόνο που έχεις δει, το αποδέχεσαι σαν φυσιολογικό. Όταν η όραση σου διορθώνεται με την χρήση γυαλιών, ξεκινάς να βλέπεις έναν ξεκάθαρο κόσμο. Όταν βγάλεις τα γυαλιά σου, αφού τα έχεις φορέσει για αρκετούς μήνες, θα βλέπεις και πάλι αυτό το θολό τοπίο. Αισθάνεσαι ότι μπορούσες να μετακινηθείς άνετα χωρίς να χρησιμοποιείς γυαλιά πιο πριν, αλλά τώρα όταν βγάζεις τα γυαλιά σου τα βλέπεις όλα θολά και δεν μπορείς να κινηθείς. Στην πραγματικότητα είναι η αντίληψη σου που έχει αλλάξει και όχι η όραση.

Μύθος #15:Τρώγοντας καρότα θα βελτιωθεί η όραση σου.

Ενώ είναι αλήθεια ότι τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, μόνο μια μικρή ποσότητα είναι απαραίτητη για την καλή όραση. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Α ή άλλων βιταμινών μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής.

Νιώθεις πιο έξυπνος; Απλά θυμήσου, δεν θέλεις να πιάνεσαι κορόιδο όταν πρόκειται για την υγεία σου..

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *