ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Instagram

Τετράγωνες φωτογραφίες, βίντεο δευτερολέπτων, όμορφα φίλτρα, πολλά και εύκολα στη χρήση εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών και βίντεο. Όπου συναντά κανείς τα προηγούμενα, συνήθως συναντά και το Instagram!

Τι είναι το Instagram;

Ξεκίνησε ως εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για κινητές συσκευές με σκοπό τη λήψη, επεξεργασία και διαμοιρασμό φωτογραφιών, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και η λειτουργία βίντεο.

Δεν έμεινε όμως μόνο στις κινητές συσκευές, αφού πλέον διαθέτει και web έκδοση για χρήση μέσω υπολογιστή, χωρίς όμως τη δυνατότητα διαμοιρασμού περιεχομένου, παρά μόνο προβολής.

Σήμερα, το Instagram έχει πάνω από 400 εκατ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες, με τον διαμοιρασμό φωτογραφιών να ξεπερνά συνολικά τις 40 δις φωτογραφίες, τις 80 εκατ./ημερησίως και τα likes να φτάνουν τα 3,5 δις/ημερησίως.

Η εφαρμογή ανήκει από το 2012 στην εταιρία Facebook μετά από εξαγορά συνολικού ύψους 1 δις δολαρίων.

Περισσότερη ιστορία στη Wikipedia.

Τι σημαίνει το Instagram;

Η λέξη προέρχεται από ένωση των λέξεων «instant» και «telegram».

Οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν την πρώτη λέξη από τις παλιές Polaroid κάμερες που εκτύπωναν άμεσα μια φωτογραφία, ενώ η δεύτερη λέξη δηλώνει «ένα μήνυμα που μεταβιβάζεται μέσω τηλεγράφου».

Γιατί να χρησιμοποιήσω το Instagram;

Σίγουρα, φωτογραφίες και βίντεο μπορείς να βρεις σε διάφορα Κοινωνικά Δίκτυα. Γιατί να επιλέξεις το Instagram;

Πρώτα απ’όλα, γιατί οι περισσότεροι χρήστες επιλέγουν να κοινοποιούν φωτογραφίες και βίντεο μονάχα εκεί, κάτι στο οποίο βοηθούν τα διάφορα φίλτρα και εργαλεία επεξεργασίας, κάνοντας τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά.

Δεύτερον, γιατί εκεί μπορείς να βρεις μονάχα φωτογραφίες και βίντεο από όλον τον κόσμο, χωρίς να πετάγονται σύνδεσμοι, γραπτά μηνύματα, παιχνίδια, κλπ.

Τρίτον, γιατί η φιλοσοφία των χρηστών εκεί είναι να δημοσιεύουν δημόσια, επιτρέποντας σου να βρεις εύκολα και γρήγορα φωτογραφίες και βίντεο για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, είτε μέρος, είτε προϊόν, κλπ.

Bonus: Υπάρχουν αρκετοί celebrities, Έλληνες και μη!

Πώς λειτουργεί το Instagram, με απλά λόγια;

Ο χρήστης δημιουργεί έναν δωρεάν λογαριασμό και στη συνέχεια μπορεί είτε απλά να ακολουθήσει άλλους χρήστες για να βλέπει τις φωτογραφίες και τα βίντεο τους στην αρχική του σελίδα, είτε να δημιουργήσει δικό του περιεχόμενο το οποίο θα βλέπουν οι ακόλουθοι του, είτε τέλος να συνδυάσει τα προηγούμενα δύο.

Φυσικά, ως κοινωνικό δίκτυο, επιτρέπονται τα σχόλια κάτω από κάθε φωτογραφία και βίντεο, τα tags, όχι όμως και οι κοινοποιήσεις, επίσημα τουλάχιστον, καθώς υπάρχουν τρίτες εφαρμογές που το επιτρέπουν.

Πώς θα μάθω ποιοι φίλοι μου χρησιμοποιούν το Instagram;

Η εφαρμογή επιτρέπει εκτός από την αναζήτηση χρηστών, την προσθήκη των Facebook φίλων του χρήστη και των επαφών από τη λίστα επαφών της συσκευής του, εντοπίζοντας ποιοι από αυτούς βρίσκονται στο Instagram για να τους ακολουθήσει.

Ποιες λειτουργίες προσφέρει το Instagram;

instagram-ola-osa-prepei-na-gnorizeis-1

Λήψη ή προσθήκη φωτογραφιών και βίντεο

Ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία δημοσίευσης τραβώντας επί τόπου μια φωτογραφία/ένα βίντεο (διάρκειας έως 60 δευτερολέπτων), ή επιλέγοντας ένα από τα ήδη υπάρχοντα στη συσκευή του.

Επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο

Ο χρήστης στη συνέχεια μπορεί να επεξεργαστεί μια φωτογραφία επιλέγοντας ένα από τα 23 διαθέσιμα έτοιμα φίλτρα, να την κάνει πιο ζωντανή και να αναδείξει λεπτομέρειες της μέσω της λειτουργίας lux, ή/και να επιλέξει ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία:

 • Προσαρμογή
 • Φωτεινότητα
 • Αντίθεση
 • Δομή
 • Θερμότητα
 • Κορεσμός
 • Χρώμα
 • Ξεθώριασμα
 • Φωτεινοί Τόνοι
 • Σκιάσεις
 • Βινιετάρισμα
 • Tilt Shift
 • Ευκρίνεια

Δημόσια ή ιδιωτική κοινοποίηση

Ο χρήστης μπορεί να κοινοποιήσει φωτογραφίες και βίντεο είτε δημόσια, είτε μόνο στους ακόλουθους του (αν έχει επιλέξει ιδιωτικό προφίλ), είτε μόνο σε συγκεκριμένους χρήστες μέσω προσωπικού μηνύματος.

Ακόλουθοι

Στο Instagram δεν υπάρχουν φιλίες, δηλαδή μπορεί κάποιος χρήστης να ακολουθεί έναν άλλον, χωρίς ο δεύτερος απαραίτητα να τον ακολουθεί. Επομένως, ένας χρήστης έχει χρήστες που ακολουθεί και ενημερώνεται για τις δημοσιεύσεις τους και χρήστες που τον ακολουθούν και ενημερώνονται για τις δημοσιεύσεις του.

Αρχική σελίδα

Η αρχική σελίδα δείχνει στον χρήστη φωτογραφίες και βίντεο από χρήστες που ο ίδιος έχει επιλέξει να ακολουθεί. Κάπου κάπου εμφανίζονται και διαφημίσεις.

instagram-ola-osa-prepei-na-gnorizeis-2

Αναζήτηση περιεχόμενου και χρηστών

Το Instagram παρέχει δυνατή λειτουργία αναζήτησης φωτογραφιών και βίντεο βάσει διαφόρων παραγόντων, όπως τους χρήστες που ακολουθεί ο χρήστης, δημοφιλές περιεχόμενο ανά τον κόσμο, κλπ.

Like, σχόλια, tags και mentions

Ο χρήστης μπορεί να δηλώνει πως του αρέσει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, να τα σχολιάζει από κάτω, να αναφέρει άλλους χρήστες μέσω του ονόματος τους σε σχόλια και δημοσιεύσεις και τέλος να κάνει tag (προσθήκη ετικέτας) άλλους χρήστες στις φωτογραφίες και τα βίντεο του.

Χρήση hashtags

Η λειτουργία του hashtag είναι διαθέσιμη για ομαδοποίηση περιεχομένου και ευκολότερη εύρεση του.

Σύνδεση και χρήση πολλαπλών λογαριασμών

Ο χρήστης μπορεί μέσω μιας εφαρμογής να συνδέσει και να εναλλάσσεται ανάμεσα σε 5 διαφορετικούς Instagram λογαριασμούς, χωρίς να αποσυνδέεται από αυτούς.

Μπορεί η συσκευή μου να δεχτεί το Instagram;

Η εφαρμογή υπάρχει δωρεάν για εγκατάσταση και χρήση σε κινητές συσκευές με:

Επιπλέον, για όσους έχουν δημιουργήσει λογαριασμό σε κάποια κινητή συσκευή, μπορούν να συνδεθούν μέσω υπολογιστή στη web έκδοση.

Συνεργαζόμενες εφαρμογές

Η ομάδα του Instagram έχει κυκλοφορήσει κάποιες ακόμη εφαρμογές οι οποίες συνεργάζονται με την επίσημη και προσφέρουν περισσότερη δημιουργικότητα και φαντασία.

Boomerang

Η συγκεκριμένη εφαρμογή δημιουργεί επαναλαμβανόμενα βίντεο από φωτογραφίες ή βίντεο.

Διαθέσιμη σε Android και iOS.

Layout

Η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί και συνδυάζει πολλές φωτογραφίες σε μία κοινή φωτογραφία.

Διαθέσιμη σε iOS.

Hyperlapse

Η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί και δημιουργεί timelapse βίντεο, επιταχύνοντας την αναπαραγωγή τους και σταθεροποιώντας τα.

Διαθέσιμη σε iOS.

Πηγή: fomo.gr

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *