ENFRAME | PHOTOGRAPHY

10 πράγματα που δεν ξέρατε για την πίτσα

Η πίτσα λατρεύεται σχεδόν απ’όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Γης και μπορεί να περιέχει όποια υλικά επιθυμεί ο καθένας. Οι πίτσες είναι πάντοτε προσιτές, αφού πιτσαρίες υπάρχουν παντού, όπου και να βρίσκεσαι και ότι ώρα θέλεις. Υπάρχουν όμως, κάποια πράγματα που αφορούν την αγαπημένη μας πίτσα, αλλά δεν είναι και πολύ γνωστά. Ας τα δούμε:

10. Πίτσες και τεχνολογία

Η πρώτη παραγγελία πίτσας μέσω ίντερνετ, πραγματοποιήθηκε το 1994 από την Pizza Hut. Η πρώτη συναλλαγή με Bitcoin έγινε το 2010 και μία πίτσα κόστισε 10.000 XBT, δηλαδή 25 δολάρια. Σήμερα, 10.000 XBT αξίζουν περίπου 6.2 εκατομμύρια δολάρια.

9. Οι πρώτες πίτσες

Οι πίτσες εμφανίζονται για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο, όπου οι άνθρωποι έβαζαν διάφορα υλικά πάνω σε πίτες. Η σύγχρονη πίτσα προήλθε από την Νάπολη, περίπου το 1700, όταν οι φτωχοί πρόσθεταν ντομάτα πάνω στην φοκάτσια (είδος ψωμιού).

8. Πίτσα στο διάστημα

Η Pizza Hut έστειλε μία πίτσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πληρώνοντας 1 εκατομμύριο δολάρια στην Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, για να την μεταφέρει. Επειδή, το διάστημα επηρεάζει τους γευστικούς κάλυκες πάνω στη γλώσσα, στην πίτσα προστέθηκαν έξτρα αλάτι και μπαχαρικά.

7. Πίτσες παντού

5 δισεκατομμύρια πίτσες πωλούνται κάθε χρόνο παγκόσμια. 350 κομμάτια πίτσας καταναλώνονται κάθε δευτερόλεπτο.

6. Πιτσαδόρος-ληστής

Ένας πιτσαδόρος ονόματι Μπράιαν Γουέλς λήστεψε μία τράπεζα, πριν μία βόμβα που ήταν δεμένη στο λαιμό του τον σκοτώσει. Ο Γουέλς πρόλαβε να πει στους αστυνομικούς, πως εξαναγκάστηκε να κάνει την ληστεία, από αυτούς που τον απήγαγαν και του έδεσαν τη βόμβα στο λαιμό. Ο άτυχος άντρας απήχθη την ώρα που μετέφερε πίτσες. Η κωμωδία “30 minutes or less” είναι βασισμένη σ’αυτό το γεγονός.

5. “30 minutes or less”

 Η Domino’s Pizza στις ΗΠΑ είχε μία τακτική, όπου υποσχόταν στους πελάτες της, ότι αν παραλάβουν την πίτσα που παρήγγειλαν σε περισσότερο από 30 λεπτά από την ώρα της παραγγελίας, τότε θα πλήρωναν λιγότερο σε σχέση με την κανονική τιμή της πίτσας. Η τακτική αυτή απαγορεύτηκε, λόγω των συχνών ατυχημάτων, που προκαλούνταν από τους βιαστικούς πιτσαδόρους. Η Domino’s Pizza μεταφέρει περίπου 1 εκατομμύριο πίτσες κάθε μέρα και τελευταία πειραματίζεται για delivery με drones.

4. DVD με γεύση πίτσας

Η Domino’s Pizza στην Βραζιλία συνεργάστηκε με εταιρίες ενοικίασης DVD, για να προωθήσει μια διαφημιστική καμπάνια. Τα DVD είχαν ζωγραφισμένες επάνω εικόνες από πίτσες και μύριζαν σαν πίτσα, όταν ζεσταίνονταν από το DVD player.

3. Ο Μπόρις Γιέλτσιν ψάχνει για πίτσα

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, ένα βράδυ κατά την επίσκεψη που έκανε στην Ουάσιγκτον, μέθυσε τόσο πολύ, που η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ τον βρήκε στο δρόμο μόνο με το εσώρουχό του, ενώ προσπαθούσε να καλέσει ταξί, για να βρει μια πιτσαρία.

2. Θεμελιώδης Αρχή Πίτσας

Το 1960, ο Νεοϋορκέζος Έρικ Μπραμ παρατήρησε ότι η τιμή ενός κομματιού πίτσας είχε φτάσει στην ίδια τιμή με το κόμιστρο για το μετρό. Αποφάσισε να ονομάσει αυτό το φαινόμενο “Θεμελιώδης Αρχή Πίτσας” ή “Σχέση Πίτσας-Μετρό”. Σήμερα, υπάρχουν 9.000 πιτσαρίες, μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

1. Πίτσα 3D

Η NASA έχει χρηματοδοτήσει την δημιουργία ενός 3D εκτυπωτή πίτσας. Στην αρχή ο εκτυπωτής εκτυπώνει τη ζύμη πάνω σε ένα ζεστό πιάτο, ύστερα την σάλτσα και μετά μία στρώση από “πρωτεΐνη”. Καλή όρεξη!

Πηγή: el.gr

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *