6 Ιουλίου 2024

    <>

    Το “Χαμόγελο του Παιδιού” ανακοίνωσε πρόσφατα περιστατικά απόπειρων αρπαγής ανηλίκων και επισήμανε τη σημασία της προετοιμασίας και της ενημέρωσης για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Για αυτό το λόγο, το “Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης” του οργανισμού καλεί τους γονείς να λάβουν υπόψη τους τα παρακάτω:

    1. Να παραμείνουν επιφυλακτικοί και να δίνουν πάντα προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών τους.
    2. Να ξέρουν πάντα την τοποθεσία των παιδιών τους και το πρόγραμμά τους.
    3. Να μιλήσουν στα παιδιά τους για την εξαφάνιση και την αρπαγή γενικότερα.
    4. Να συμβουλέψουν τα παιδιά να μην παραμένουν μόνα τους.
    5. Να υπενθυμίσουν στα παιδιά ότι δεν πρέπει να μιλούν σε άγνωστους και να προτιμούν να περπατούν σε γνωστές περιοχές.
    6. Να απαντούν αρνητικά σε οποιαδήποτε πρόσκληση από άγνωστο άτομο, ακόμη και αν φαίνεται αθώα.
    7. Αν κάποιος πλησιάσει, να φωνάξουν και να τρέξουν προς το μέρος όπου υπάρχουν άλλοι.
    8. Να ενημερώσουν τα παιδιά ότι οι άνθρωποι που μπορεί να τα βλάψουν δεν φαίνονται κακοί, όπως στα παραμύθια, αλλά μπορεί να έχουν φιλική εμφάνιση.

    Επιπλέον, ο “Χαμόγελο του Παιδιού” προσφέρει διάφορες υπηρεσίες για περιστατικά αυτού του είδους. Για παράδειγμα, η “Εθνική Γραμμή SOS 1056” λειτουργεί όλο το 24ωρο και συνδέεται με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112. Επίσης, υπάρχουν άλλες γραμμές όπως η “Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000” και η “Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά & Εφήβους 116111”. Επιπλέον, υπάρχει και μια εφαρμογή Chat 1056 για επικοινωνία. Εκτός από αυτές τις υπηρεσίες, ο οργανισμός παρέχει προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

    Τέλος, ο “Χαμόγελο του Παιδιού” είναι μέλος διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά, και συντονίζει το “Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης” στην Ελλάδα.

    Εάν γνωρίζετε οποιαδήποτε πληροφορία για περιστατικά αυτού του είδους, καλείστε να επικοινωνήσετε ακόμη και ανώνυμα με την “Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000” προκειμένου να συνομιλήσετε με έναν κοινωνικό λειτουργό ή ψυχολόγο και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα μέσω των αρμόδιων αρχών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα