2 Ιουλίου 2024

    Ανακάλυψη για την αντιγήρανση: Οι μακροζωικοί σπόροι που ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής”

    Ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την αποκωδικοποίηση του γρίφου της μακροζωίας, με την ανακάλυψη ότι οι σπόροι των σταφυλιών περιέχουν μια ουσία που μπορεί να παρατείνει την αναμενόμενη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, η εγχύση της ουσίας προκυανιδίνης C1 (PCC1), που προέρχεται από τους σπόρους των σταφυλιών, επιδρά σε ηλικιωμένα ποντίκια, επιτρέποντας μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων αυτών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Metabolism.

    Σε αυτήν την έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν 46 φυτικά εκχυλίσματα, προκειμένου να εντοπίσουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ανακάλυψαν την προκυανιδίνη C1 (PCC1), και οι πρώτες δοκιμές έδειξαν την επίδρασή της στη μείωση του αριθμού των γερασμένων κυττάρων στον προστάτη του ανθρώπου. Αυτά τα γερασμένα κύτταρα συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης. Με περαιτέρω έρευνες, παρατήρησαν ότι σε χαμηλές δόσεις, η ουσία εμπόδιζε τα γηρασμένα κύτταρα από τη συμβολή στη φλεγμονή, ενώ σε υψηλές δόσεις τα απαλλάσσει εντελώς, χωρίς να ζημιώνει άλλα κύτταρα.

    Στη συνέχεια, οι επιστήμονες δοκίμασαν την ουσία σε 171 ποντίκια, από τα οποία 91 ήταν ηλικιωμένα. Η συνολική διάρκεια ζωής των ποντικιών αυξήθηκε κατά 9%, ενώ η περίοδος ζωής τους συνολικά αυξήθηκε κατά 60% σε μέσο όρο. Όσον αφορά τα νεότερα ποντίκια, παρατηρήθηκε βελτίωση στη φυσική τους κατάσταση. Έπειτα, οι επιστήμονες χορήγησαν την ουσία σε ποντίκια με καρκίνο και διαπίστωσαν ότι συνεισέφερε στη συρρίκνωση του όγκου, όταν συνδυάστηκε με τη χημειοθεραπεία. Τέλος, παρατήρησαν το ίδιο αποτέλεσμα και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα που μεταμοσχεύτηκαν σε ποντίκια. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια όλων των πειραμάτων, δεν παρατηρήθηκαν βλάβες σε υγιή κύτταρα, καθιστώντας την προκυανιδίνη C1 μια ελπιδοφόρα αντιγηραντική θεραπεία που μπορεί να εξαλείψει αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά της απαιτεί περαιτέρω έρευνα και επιπρόσθετες δοκιμές, προκειμένου να διασφαλιστεί η απουσία παρενεργειών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα