5 Ιουλίου 2024

    Ανακατασκευή τμήματος εγκεφάλου: Η Χάρβαρντ και η Google αποτυπώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου με νέα ανακαλύψεις”

    Η Χάρβαρντ και η Google Research έχουν φέρει την ανακατασκευή τμήματος του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια, οι ερευνητές αυτών των κορυφαίων ιδρυμάτων κατάφεραν να αποτυπώσουν ένα τρισδιάστατο κυβικό χιλιοστό εξαιρετικά λεπτομερούς εγκεφαλικού ιστού, που αποτυπώνει κάθε κύτταρο και πλέγμα νευρωνικών συνδέσεων. Αυτή η εξελιγμένη ανακατασκευή, που ανέβασαν στο περιοδικό “Science”, περιλαμβάνει περίπου 57.000 κύτταρα, 230 χιλιοστά αιμοφόρων αγγείων και σχεδόν 150 εκατομμύρια συνάψεις.

    Η δειγματοληψία έγινε από έναν ασθενή με επιληψία, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Οι εικόνες που προέκυψαν αποτυπώνουν διεγερτικούς νευρώνες χρωματισμένους ανάλογα με το βάθος τους από την επιφάνεια του εγκεφάλου, με τους μπλε νευρώνες να βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια και τους φούξια νευρώνες να σηματοδοτούν το πιο εσωτερικό στρώμα. Οι πληροφορίες που προέκυψαν από αυτή την ανάλυση αποκάλυψαν προηγουμένως υποτιμημένες πτυχές του κροταφικού φλοιού, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού νευρογλοιακών κυττάρων πάνω από τους νευρώνες και του σπάνιου, αλλά ισχυρού συνόλου αξόνων που συνδέονται με έως και 50 συνάψεις.

    Η χαρτογράφηση αυτού του επιπέδου λεπτομέρειας ανοίγει τον δρόμο για νέες ανακαλύψεις σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις ασθένειες που τον επηρεάζουν, για τις οποίες οι επιστήμονες γνωρίζουν ακόμη πολύ λίγα. Η προσπάθεια αυτή προέκυψε από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζεφ Λίχτμαν, και της ομάδας επιστημόνων της Google Research. Με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας BRAIN, που παρέχεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, έχει τεθεί ως απώτερος στόχος η δημιουργία μιας χαρτογράφησης υψηλής ανάλυσης των νευρώνων του εγκεφάλου ενός ποντικιού, η οποία υπολογίζεται να απαιτήσει περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερο όγκο δεδομένων από αυτόν που μόλις πραγματοποιήθηκε για τον ανθρώπινο φλοιό.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα