2 Ιουλίου 2024

    Αναθεώρηση του Clawback: Κατευθυντήριες γραμμές και μέτρα για ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον

    Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε τον οδικό χάρτη για τη μείωση του clawback και τη δημιουργία ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής ομιλίας σε πάνελ με Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους στο φόρουμ των Δελφών. Ο υπουργός αποκάλυψε ότι ο στόχος του για το 2024 είναι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ το 2025 θα εφαρμόσει στοχευμένα μέτρα για το clawback και θα εισαγάγει περισσότερες κλειστές προϋπολογισμού ανά θεραπευτική κατηγορία.

    Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι το clawback έχει ξεφύγει και απέδωσε αυτήν την εξέλιξη, μεταξύ άλλων, στις περσινές εθνικές εκλογές. Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρά για τη μείωσή του και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον.

    Ο υπουργός ανέφερε ορισμένα ήδη ληφθέντα μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά. Αναφέρθηκε στην συνταγογράφηση φθηνών φαρμάκων ως έναν τρόπο για να υποστηριχθεί η καινοτομία και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει αυτήν την πρακτική με κάθε δυνατό τρόπο. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα μίγμα φαρμακευτικής πολιτικής που θα υποστηρίζει την καινοτομία και την παραγωγή φαρμάκων.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, επισήμανε την ανάγκη να αξιολογηθεί η καινοτομία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. Παράλληλα, παρουσίασε τις επενδύσεις που έχουν γίνει για την προώθηση της καινοτομίας στην Τρίπολη και προσκάλεσε τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες να συνεργαστούν με τις ελληνικές εταιρίες σε αυτόν τον τομέα.

    Επίσης, ο κ. Δημήτρης Δέμος, πρόεδρος της DEMO, αναφέρθηκε στη χρυσή ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να γίνει ευρωπαϊκός παραγωγός φαρμάκων και επισήμανε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας. Τέλος, ο κ. Άρης Μητσόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της RAFARM, ανέφερε τη σημαντική πορεία που έχει διανύσει η εταιρία και την έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της στην καινοτομία.

    Οι παρουσιάσεις αυτές αποτελούν μια σημαντική αρχή για τη μελλοντική αναθεώρηση του clawback και την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον φαρμακευτικό κλάδο. Η κυβέρνηση επιδεικνύει σθένος και αποφασιστικότητα για να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα επιτρέπει την ανάπτυξη της υγειονομικής βιομηχανίας και την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας στους ασθενείς.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα