30 Ιουνίου 2024

    Ανατροπή: Νέα έρευνα αποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης με το εμβόλιο AstraZeneca

    Μετά την απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού και την αμφιλεγόμενη πορεία που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, έδωσε τις απαντήσεις της. Σε συνέντευξή της στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στην αντίθεσή της στο εμβόλιο και τονίζοντας πως αισθάνθηκε δικαιωμένη για την επίμονη στάση της.

    Οι ανησυχίες για τις επιπλοκές του εμβολίου ήταν ήδη γνωστές και, σύμφωνα με την καθηγήτρια, η αυξημένη πιθανότητα θρόμβωσης σε γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών είχε αποτυπωθεί σε προηγούμενες μελέτες. “Υπήρχε άλλη λύση, άλλο εμβόλιο, που θα μπορούσαμε να επιλέξουμε” δήλωσε η καθηγήτρια, επισημαίνοντας τον ανεπαρκή αριθμό περιπτώσεων επιπλοκών που είδαμε στη χώρα μας.

    Όσον αφορά τις παρενέργειες, η καθηγήτρια ανέφερε ότι εμφανίζονταν συνήθως μέσα στις πρώτες 41 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν μπορούμε πλέον να ανησυχούμε για αυτό, καθώς πλέον ευτυχώς ζούμε χωρίς παρενέργειες. Η κ. Λινού πρότεινε την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων εμβολιασμού που θα μπορούσαν να αποφεύγουν τις ενδεχόμενες επιπλοκές που σχετίζονται με το εμβόλιο AstraZeneca.

    Με αφορμή τις πολιτικές επιθέσεις που δέχτηκε η κ. Λινού για την προσωπική της θέση, εκείνη υπενθύμισε ότι η επιστήμη δεν πρέπει ποτέ να επηρεάζεται από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί τις επιστημονικές αποφάσεις, και κανένας επιστήμονας δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις πολιτικές επιρροές όταν πρόκειται να μιλήσει για ιατρικά ζητήματα.

    Η πρόταση για ευέλικτες επιλογές εμβολιασμού

    Σε μια εποχή που το εμβόλιο παίζει κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας, η πρόταση για επιλογές εμβολιασμού μπορεί να αποτελέσει μια καλή λύση για όσους έχουν επιφυλάξεις. Η ιδέα αυτή θα μπορούσε να επιτρέπει στους πολίτες να επιλέγουν το εμβόλιο που νιώθουν πιο ασφαλές για εκείνους, προσφέροντας την δυνατότητα εξατομικευμένου προσανατολισμού.

    Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα και να λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι ανάγκη να εξακολουθήσουμε να ακολουθούμε τις κατευθυντήριες γραμμές των επιστημόνων και να επιδείξουμε αλληλεγγύη και ανθρωπιά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα