1 Ιουλίου 2024

    Ανησυχία για την αφρικανική σκόνη: Προσοχή σε πρόσωπα με προβλήματα υγείας

    Η αφρικανική σκόνη προκαλεί αύξηση στις επισκέψεις στα επείγοντα των νοσοκομείων, ανησυχούν οι γιατροί. Ωστόσο, δεν επηρεάζονται μόνο οι παθητικοί αλλά και οι υγιείς. Για το λόγο αυτό, ειδικοί συνιστούν την προσοχή, καθώς και την εφαρμογή προφυλάξεων.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, καθώς και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας, Ζωή Δεμέστιχα, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον κίνδυνο που ενέχει η αφρικανική σκόνη για την υγεία μας.

    Συστήνουν σε ευπαθή άτομα, αλλά και σε όσους δεν έχουν προβλήματα υγείας, να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, το γυμναστήριο και τις χειρωνακτικές εργασίες κατά τις ημέρες που η συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης είναι υψηλή στην ατμόσφαιρα. Επίσης, προτείνουν τη χρήση μάσκας N95 για τα ευπαθή άτομα, καθώς και την επικοινωνία με τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της αγωγής τους.

    Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αυξημένη συχνότητα παλμών, αρτηριακή πίεση και αγγειοσύσπαση στα στεφανιαία αγγεία. Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα επεισοδίων οξέων θρομβώσεων, ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους.

    Οι ειδικοί επίσης αναφέρουν ότι η αφρικανική σκόνη μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονές στους αεραγωγούς, παρασιτίδια και άλλους παθογόνους οργανισμούς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα σε άτομα που έχουν ήδη προβλήματα αναπνευστικής φλεγμονής, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το βρογχικό άσθμα.

    Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να εκδηλωθούν μετά από δύο έως πέντε ημέρες από την έκθεση στην αφρικανική σκόνη και μπορεί να καταλήξουν σε επεισόδια άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

    Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αλλαγές στην κλιματική κατάσταση θα οδηγήσουν σε αυξημένη συχνότητα και διάρκεια της αφρικανικής σκόνης. Συνεπώς, η ανθρωπότητα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τη διαχείριση του καθαρού αέρα και να αναζητήσει τρόπους για την προστασία της υγείας της.

    Πηγή ειδήσεων: Έθνος, Ελευθερία
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα