22 Ιουνίου 2024

    Δελτίο Τροφίμων

    Ένα δισεκατομμύριο γεύματα στα σκουπίδια, κάθε μέρα

    Η σοβαρότητα του προβλήματος του food waste αποκαλύπτεται σε μια νέα έκθεση του ΟΗΕ, καθώς αναφέρεται ότι κάθε μέρα πετιούνται ένα δισεκατομμύριο γεύματα στα σκουπίδια. Το απίστευτο αυτό νούμερο είναι ένας ακόμη λόγος να αγωνιστούμε για να εξαλείψουμε τη σπατάλη τροφίμων και να καλλιεργήσουμε μια πιο βιώσιμη και δίκαιη κοινωνία.

    Η έκθεση, που βασίζεται στον Δείκτη Σπατάλης Τροφίμων του Οργανισμού, επισημαίνει επίσης τη συνεισφορά του food waste στην κλιματική κρίση. Περίπου ένα δισεκατομμύριο γεύματα, τόσο σε φτωχές όσο και σε πλούσιες χώρες, πετιούνται καθημερινά στα σκουπίδια, ενώ παράλληλα περισσότεροι από 730 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα. Αυτή η ανισορροπία πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

    Εκτιμάται ότι το παγκόσμιο κόστος του food waste ανέρχεται στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, ενώ περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια. Τα νοικοκυριά είναι υπεύθυνα για τη σπατάλη του μεγαλύτερου μέρους των τροφίμων, με περίπου το 60% της συνολικής σπατάλης. Επίσης, πολλή σπατάλη διαπιστώνεται στην τροφοδοτική αλυσίδα, στο λιανικό εμπόριο και αλλού.

    Ωστόσο, το food waste δεν έχει μόνο κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, αλλά επιδεινώνει επίσης την κλιματική κρίση. Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί σχεδόν το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλει στη μείωση της βιοποικιλότητας. Εξάρτημαι από τρόφιμα χαμηλότερης ποιότητας και η έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή ψύξη και αποθήκευση είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την σπατάλη σε φτωχές χώρες.

    Παγκοσμίως, κάθε άνθρωπος πετά περίπου 79 κιλά τροφίμων ετησίως. Παρόλα αυτά, μερικές χώρες έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά τη σπατάλη τροφίμων τους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Ιαπωνία. Αυτά τα παραδείγματα μας δείχνουν ότι είναι δυνατόν να πετύχουμε τη μείωση του food waste, με συγκεκριμένες προσπάθειες και πολιτικές δράσεις.

    Ο αγώνας κατά του food waste πρέπει να είναι προτεραιότητά μας. Επιβάλλεται να αναπτύξουμε βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και να εξασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε θρεπτική τροφή. Με την κοινή προσπάθεια μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου κανένα γεύμα δεν πηγαίνει χαμένο στον κάδο των σκουπιδιών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα