22 Ιουνίου 2024

    Εαρινή ισημερία σήμερα, αλλά όχι ίση η διάρκεια ημέρας και νύχτας – Η έκπληξη που επισημαίνουν οι επιστήμονες

    Η άνοιξη έφτασε και φέτος με την εαρινή ισημερία που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια ημέρας και νύχτας είναι ίση, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η ημέρα είναι μεγαλύτερη από τη νύχτα.

    Ο αστρονόμος Χαράλαμπος Βάρβογλης εξηγεί ότι κατά την εαρινή ισημερία, αν ο Ήλιος ήταν ένα σημείο και η Γη δεν είχε ατμόσφαιρα, τότε θα είχαμε πράγματι ίσες διάρκειες ημέρας και νύχτας. Ωστόσο, εξαιτίας της γεωμετρίας της Γης και της διάθλασης του φωτός στην ατμόσφαιρα, η μέρα είναι μεγαλύτερη κατά 18 λεπτά από τη νύχτα.

    Αυτό σημαίνει ότι το ηλιακό φως διαθλάται καθώς διέρχεται από την ατμόσφαιρα, και στην ανατολή φαίνεται ψηλότερα από ό,τι πραγματικά είναι. Αυτή η διάθλαση προστίθεται στη γεωμετρία της Γης, και έτσι η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη από αυτή της νύχτας κατά 12 λεπτά. Με τη συνδυασμένη επίδραση της γεωμετρίας και της διάθλασης, η διαφορά αυξάνεται στα 18 λεπτά.

    Κατά την εαρινή ισημερία αυτή, οι επιστήμονες προτείνουν να πραγματοποιηθεί το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη, με το οποίο μπορούμε να υπολογίσουμε την περιφέρεια της Γης. Αυτό το πείραμα είναι ένα από τα πρώτα γεωμετρικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαιότητα και ήταν ένας τρόπος για τον Ερατοσθένη να υπολογίσει πόσο μεγάλη είναι η Γη. Το πείραμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και σήμερα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και η εαρινή ισημερία είναι ο κατάλληλος χρόνος για να το κάνουμε.

    Έτσι λοιπόν, με την άφιξη της άνοιξης και την εαρινή ισημερία, ας υποδεχτούμε αυτή τη νέα εποχή με ενθουσιασμό και χαρά! Καλή Άνοιξη σε όλους!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα