2 Ιουλίου 2024

    Εφηβεία: Οδηγός επιβίωσης για γονείς”

    Το βιβλίο “Εφηβεία: Οδηγός επιβίωσης για γονείς” ήρθε τυχαία στα χέρια μου και με τον τίτλο αυτό κερδίζει άμεσα το ενδιαφέρον. Η Σοφία Ανδρεοπούλου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου, προσφέρει μία προσεγγιστική και φιλική προς τον αναγνώστη προοπτική για την εφηβεία.

    Το βιβλίο αυτό διαφέρει από άλλα, καθώς περιέχει μίνι συνεντεύξεις από παιδιά ηλικίας 12-19 ετών. Κάθε παιδί περιγράφει με τα δικά του λόγια την εμπειρία του ως έφηβος, αναφερόμενο σε θέματα όπως οι σχέσεις με τους γονείς, τα προβλήματα στο σχολείο, οι φιλίες, η αυτοεκτίμηση και η αγωνία για το μέλλον. Η γνώση μας ως γονείς, ίσως έχει ξεθωριάσει από τα χρόνια που περάσαμε στην ηλικία τους, αλλά μέσα από αυτές τις συνεντεύξεις αναζητούμε απαντήσεις και λύσεις για τα θέματα που απασχολούν τα παιδιά μας.

    Το βιβλίο αναλύει διάφορους τύπους γονέων που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εφηβική ζωή. Αυτό προκαλεί στους γονείς αναστάτωση και τους καθηλώνει σε συλλογισμούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορεί να αναρωτιέστε αν χτυπάτε παρόμοιες νότες με αυτούς τους γονείς. Η Ανδρεοπούλου, με γνώση και εμπειρία, γράφει απλά, αποφεύγοντας τα υπερβολικά κλισέ και τις συνήθεις παγίδες της γονικότητας.

    Να είσαι γονιός εφήβου δεν συνεπάγεται ότι είσαι άγαρμπος, καθόλου. Αντίθετα, σημαίνει ότι χρειάζεσαι όση βοήθεια μπορεί να σου παρέχει ένας ειδικός. Αν λοιπόν δεν έχετε κάποιον πρόχειρο ειδικό, ένα βιβλίο όπως αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό, καθώς περιέχει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της εφηβείας.

    Ας είμαστε ειλικρινείς, η εφηβεία δεν είναι εύκολη ούτε για τα παιδιά ούτε για τους γονείς τους. Το βιβλίο αυτό μας βοηθά να δούμε την εφηβεία με διαφορετικό πρίσμα, να κατανοήσουμε τις ανάγκες των παιδιών μας και να τους προσφέρουμε τη βοήθεια που χρειάζονται. Αφού γνωρίσουμε τους “εχθρούς” που μπορεί να αντιμετωπίζουμε ως γονείς, μπορούμε να είμαστε πιο προσεκτικοί και να δημιουργήσουμε μία υγιή και αμοιβαία επωφελή σχέση με τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια αυτής της περίοδου.

    Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο αυτό προάγει μία θετική προσέγγιση στην εφηβεία και προσφέρει λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Ας αναγνωρίσουμε την δυσκολία αυτής της περιόδου, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι και εμείς ως γονείς έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε μία θετική εμπειρία για τα παιδιά μας. Με τη βοήθεια ενός βιβλίου όπως αυτό, μπορούμε να περάσουμε αυτήν την περίοδο με λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη ανταλλαγή απόψεων και αγάπη, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα μεταξύ γονιών και παιδιών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα