7 Ιουλίου 2024

    Ενεργειακή Αγορά: Υπερχείλιση νευρικότητας και αυξημένες τιμές στην ελληνική αγορά ρεύματος

    Ο τέλειος ανακατανομέας του θυμού και της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα από την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, συνεχίζει να επηρεάζει την ενεργειακή αγορά. Ένα κλίμα που, φαίνεται, θα συνεχίσει να επηρεάζει τις τιμές της ενέργειας για αγνώστη περίοδο, ιδίως με βάση την αναμενόμενη “απάντηση” του Ισραήλ και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει στο μέλλον. Η αβεβαιότητα και η ανησυχία που υπάρχει έχει μεταφερθεί και στην ελληνική ενεργειακή αγορά, με τις τιμές στην χονδρική αγορά του ρεύματος να αυξάνονται συνεχώς
    Ενεργειακή Αγορά: Υπερχείλιση νευρικότητας και αυξημένες τιμές στην ελληνική αγορά ρεύματος
    Μια αύξηση 40 ευρώ σε μόλις 6 ημέρες
    Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 13 Απριλίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είχε πέσει στα 33,80 ευρώ, θυμίζοντας μακρινές εποχές. Ωστόσο, αυτές οι αρνητικές τιμές δεν ισχύουν πλέον, καθώς σήμερα, την Παρασκευή 19 Απριλίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική χονδρική αγορά έχει φτάσει τα 73,17 ευρώ ανά MWh, μια μείωση κατά 6,61% σε σχέση με την χθεσινή τιμή των 78,34 ευρώ ανά MWh. Με άλλα λόγια, η τιμή έχει αυξηθεί 40 ευρώ μέσα σε μόλις 6 ημέρες. Όσον αφορά την ενεργειακή μίξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) παραμένουν το κύριο σύστημα με ποσοστό 41,64%, αλλά ο φυσικός αέριος πλησιάζει στη δεύτερη θέση με ποσοστό 36,02%. Ακολουθούν οι εισαγωγές με ποσοστό 15,26%, τα υδροηλεκτρικά με 3,60% και ο λιγνίτης με σχεδόν αμελητέα συμμετοχή (0,12%)
    Ανοδική πορεία για το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά
    Παράλληλα, η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά παραμένει σταθερά πάνω από τα 30 ευρώ. Ακριβώς, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF, η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάιο έκλεισε στα 32,14 ευρώ ανά MWh, με αύξηση 2,7% και την τάση για τους επόμενους μήνες να είναι ανοδική. Προηγούμενους μήνες, παρά τα γεωπολιτικά προβλήματα (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ερυθρά Θάλασσα), η τιμή του φυσικού αερίου ήταν κάτω από τα 30 ευρώ, με τα 23,18 ευρώ ανά MWh στις 23 Φεβρουαρίου. Φαίνεται ότι η τωρινή γεωπολιτική “έκρηξη” εκτιμάται από τις αγορές με “κόκκινο χρώμα”, επαναφέροντας άγχος και σενάρια για αυξημένες τιμές που θέλουμε να ξεχάσουμε. Όμως, όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος…
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα