7 Ιουλίου 2024

    Επιθετική και εγωκεντρική συμπεριφορά: Ο κίνδυνος πίσω από το τιμόνι

    Το ποσοστό του 87% των Ελλήνων οδηγών φοβάται την επιθετική συμπεριφορά των άλλων οδηγών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του 14ου Βαρομέτρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση. Αισθηματική παντοδυναμία, επιθετικότητα και αίσθημα προστασίας είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν την οδική συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 59% των Ελλήνων οδηγών παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς, το 57% κορνάρει άσκοπα και το 48% σκόπιμα κολλάει πίσω από το προπορευόμενο όχημα. Επιπλέον, το 26% αποφασίζει να κατέβει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με άλλον οδηγό. Αυτή η άσχημη οδική συμπεριφορά είναι παρουσιασμένη στην Ελλάδα, αλλά είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Ενδιαφέροντα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αφορούν επίσης την τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, το 81% των Ελλήνων οδηγών υπερβαίνει το όριο ταχύτητας κατά μερικά χιλιόμετρα, το 57% δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας και το 72% οδηγεί στη μεσαία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου, ενώ η δεξιά λωρίδα είναι ελεύθερη. Επιπλέον, το 39% κάνει προσπέραση από δεξιά στον αυτοκινητόδρομο.

    Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί έναν άλλο σοβαρό παράγοντα κινδύνου. Το 81% των Ελλήνων οδηγών χρησιμοποιεί το smartphone ή ρυθμίζει το GPS κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ το 72% τηλεφωνεί συχνά ενώ οδηγεί. Επιπλέον, το 79% των οδηγών δηλώνει ότι στρέφει το βλέμμα του εκτός του δρόμου για περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα.

    Η υπνηλία αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου κατά την οδήγηση. Συγκεκριμένα, το 49% των Ελλήνων οδηγών πιάνει το τιμόνι όταν νιώθει πολύ κουρασμένο. Μεταξύ αυτών, το 37% έχει αποκοιμηθεί ελάχιστα στο τιμόνι και το 22% έχει ήδη έχει ατύχημα εξαιτίας της υπνηλίας.

    Οι τοξικολογικές ουσίες όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι επίσης ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου. Ένα 19% των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών έχουν οδηγήσει υπό την επίδραση του αλκοόλ, ενώ το 11% έχει οδηγήσει μετά την κατανάλωση κάνναβης. Το 39% των οδηγών που οδηγούν υπό την επίδραση του αλκοόλ έχει ήδη έχει ατύχημα συνδεδεμένο με αυτή τη χρήση.

    Τέλος, το 94% των ατόμων που έχουν εμπειρία ατυχήματος ή έχουν χάσει αγαπημένο πρόσωπο σε τροχαίο ατύχημα αλλάζουν την οδηγική τους συμπεριφορά. Το 90% αυτών δηλώνει ότι είναι πιο προσεχτικό στο δρόμο, το 88% δηλώνει ότι τηρεί περισσότερο τους κανόνες κυκλοφορίας και το 34% αγχώνεται περισσότερο όταν οδηγεί.

    Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των οδηγών όσον αφορά την υπεύθυνη οδήγηση. Η επιθετική συμπεριφορά και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια όλων στον δρόμο. Είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης που θα επικεντρώνονται στην προαγωγή της ασφαλούς οδήγησης και της αμοιβαίας σεβασμού στον δρόμο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα