4 Ιουλίου 2024

    Εξάναγραψε: “Αποκαλύπτοντας την αλήθεια για τον πόνο στην μέση: Μύθοι και πραγματικότητες”

    Για κάποιους, ο πόνος στη μέση είναι σαν “σουβλιά”, ενώ για άλλους είναι πιο επίμονος, αλλά λιγότερο έντονος. Στην πραγματικότητα, βάσει στατιστικών δεδομένων, το 80% των ανθρώπων θα αντιμετωπίσουν πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μετά από πολλά χρόνια έρευνας και ενημέρωσης, είναι γνωστές οι πολλές παρανοήσεις γύρω από αυτόν τον πόνο. Παρακάτω, αποκαλύπτουμε ορισμένους από τους πιο διαδεδομένους μύθους και εξηγούμε την πραγματική κατάσταση.

    Μύθος: Να κάθεστε πάντα ευθεία
    Ένας από τους μύθους είναι ότι πρέπει πάντα να κάθεστε με ευθεία στάση. Η αλήθεια είναι ότι το να καθίσετε για πολλές ώρες με ευθεία στάση μπορεί να επιβαρύνει την πλάτη και τη μέση. Συνιστάται να κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να ρίξετε πίσω την καρέκλα σας, με τα πόδια να ακουμπούν στο πάτωμα και να αφήσετε την πλάτη και τη μέση σας χαλαρές. Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να σηκωθείτε από τη θέση σας και να σταθείτε όρθιοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Μύθος: Μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα
    Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να σηκώνετε αντικείμενα που είναι πολύ βαριά για εσάς. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχει σημασία το βάρος του αντικειμένου, αλλά ο τρόπος που το σηκώνετε. Σταθείτε απέναντι από το αντικείμενο, λυγίστε τα πόδια σας, διατηρώντας ευθεία στάση στον κορμό και το κεφάλι. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη των ποδιών και των χεριών σας και όχι τη μέση σας. Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις, μη στρίβετε ή λυγίζετε το σώμα σας, διαφορετικά μπορείτε να προκαλέσετε τραυματισμό.

    Μύθος: Η ανάπαυση στο κρεβάτι είναι η καλύτερη θεραπεία
    Ενώ η ανάπαυση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από έναν πρόσφατο τραυματισμό ή καταπόνηση, η μακροχρόνια ανάπαυση στο κρεβάτι μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Συνιστάται η αργή επαναφορά της φυσιολογικής δραστηριότητας και η συνεχής κίνηση για τη θεραπεία και την ενίσχυση της μέσης.

    Μύθος: Ο πόνος προκαλείται μόνο από τραυματισμό
    Πολλοί πιστεύουν ότι ο πόνος στη μέση προκαλείται μόνο από τραυματισμό. Ωστόσο, η εκφύλιση δίσκου, οι ασθένειες, οι λοιμώξεις και ακόμα και οι γενετικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη και τη μέση.

    Αλήθεια: Περισσότερο σωματικό βάρος, περισσότερος πόνος
    Η περιττή βάρος μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην πλάτη και τη μέση. Ο πόνος είναι συνηθισμένος σε άτομα που δεν προσέχουν τη φόρμα τους ή σε ανθρώπους που εκτελούν έντονη άσκηση μόνο μία φορά την εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες καθίζουν.

    Μύθος: Ο πόνος δεν επηρεάζει τους αδύνατους
    Οποιοσδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει πόνους στη μέση και την πλάτη. Στην πραγματικότητα, οι πάρα πολύ αδύνατοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν απώλεια οστικής μάζας και να έχουν περισσότερα προβλήματα με τους σπόνδυλους.

    Μύθος: Η άσκηση επιβαρύνει τον πόνο
    Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι η άσκηση επιβαρύνει τον πόνο. Στην πραγματικότητα, η τακτική άσκηση όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά αντίθετα μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Συνήθως, στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πόνους στη μέση, συστήνεται η άσκηση με ελαφρά ένταση. Όταν ο πόνος υποχωρεί, μπορεί να αυξηθεί η ένταση της άσκησης με την εφαρμογή ενός τακτικού προγράμματος άσκησης για να βοηθήσει στην πρόληψη της επανεμφάνισής του.

    Αλήθεια: Η χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει
    Οι οδηγίες θεραπείας από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών και την Αμερικανική Εταιρεία Πόνου Στη Μέση δείχνουν ότι η χειροπρακτική θεραπεία και το μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στη μέση.

    Αλήθεια: Ο βελονισμός μπορεί να ξεπεράσει τον πόνο
    Οι ίδιοι οργανισμοί αναγνωρίζουν ότι ο βελονισμός, η γιόγκα και η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.

    Μύθος: Τα πιο σκληρά στρώματα είναι καλύτερα
    Δεν υπάρχει κανόνας για αυτό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μεσαία σκληρότητας στρώματα περιορίζουν περισσότερο τον πόνο στη μέση και την πλάτη σε σχέση με τα σκληρά στρώματα. Η ιδανική σκληρότητα εξαρτάται από τον τρόπο που κοιμάστε, την ύπαρξη ή μη πόνου στη μέση και την αιτία που τον προκαλεί.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα