8 Ιουλίου 2024

    Γιατί οι σκύλοι τραβούν πίσω τα αυτιά τους – Η έννοια πίσω από αυτή την κίνηση

    Το μπαν για τα αυτάκια: Μια εξωφρενική χαρά!

    Σχεδόν κάθε συμπεριφορά και κίνηση του σκύλου μας μπορεί να αποκωδικοποιηθεί. Οι σκύλοι μας δεν κάνουν τίποτα τυχαία, γι’ αυτό οι επιστήμονες μας έχουν βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια να καταλάβουμε και να ερμηνεύσουμε τα σημάδια που μας στέλνουν, για να κατανοήσουμε καλύτερα τα συναισθήματά τους. Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που κάνουν οι σκύλοι είναι να τραβούν πίσω τα αυτιά τους, ως να προσπαθούν να ακούσουν κάτι καλύτερα. Τι σημαίνει, όμως, πραγματικά αυτή η κίνηση; Για να καταλάβουμε πλήρως τι θέλει να μας πει ο σκύλος μας, πρέπει να παρατηρήσουμε τη συνολική του στάση. Τι μας λέει όταν σηκώνει την ουρά του και την κουνάει, και τι μας λέει όταν έχει την ουρά του ανάμεσα στα πίσω πόδια του. Ας εξετάσουμε τους λόγους που ο σκύλος μας ή απλά ένας σκύλος τραβάει πίσω τα αυτιά του.

    Αίσθημα Ευχαρίστησης
    Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας τραβάει πίσω τα αυτιά του όταν τον χαϊδεύετε. Μπορεί να έχει ήδη ματάκια μεσανυχτίας και να έχει χαλαρή στάση του σώματος. Αυτό είναι η απόλυτη ευχαρίστηση και ο σκύλος σας σίγουρα εύχεται να μην του χαλάσετε αυτή την ηρεμία.

    Φόβος ή Ανησυχία
    Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τον οποίο ο σκύλος τραβάει πίσω τα αυτιά του είναι ο φόβος ή η ανησυχία. Όταν αισθάνεται ότι κινδυνεύει, είναι αγχωμένος ή προβλέπει ότι κάτι θα συμβεί, μπορεί να δείξει αυτή την κίνηση. Μαζί με τα αυτιά του, ο σκύλος αλλάζει και την συνολική στάση του σώματός του. Αποφεύγει την επαφή ματιών ή ακόμα και να γυρίσει το κεφάλι του μακριά από εμάς, τοποθετεί την ουρά του ανάμεσα στα πίσω πόδια, το στόμα του είναι κλειστό, μπορεί να χασμουρητίζει, να γλύφει τα χείλη του και να κλίνει το κεφάλι του.

    Προειδοποίηση
    Ορισμένες φορές, ένας σκύλος μπορεί να τραβήξει πίσω τα αυτιά του για να προειδοποιήσει κάποιον άνθρωπο ή ένα άλλο ζώο ότι είναι διατεθειμένος να δαγκώσει – αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κάνει πραγματικά. Ίσως να είναι εκνευρισμένος ή αγχωμένος και να προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα όριά του. Η προειδοποίηση συνήθως συνοδεύεται από άλλα σημάδια, όπως γκρίνια, εκτόξευση των δοντιών, αρθρωτή στήλωση της σπονδυλικής στήλης και σταθερή στάση σώματος. Όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά, είναι σημαντικό να αφήσουμε τον σκύλο να ηρεμήσει και να μην τον στενοχωρήσουμε περισσότερο. Αν ο σκύλος μας εμφανίσει αυτή τη συμπεριφορά, πρέπει να κατανοήσουμε τον λόγο της έντασης και του εκνευρισμού του. Ποτέ δεν πρέπει να τον δέρνουμε, καθώς αυτό θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούμε.

    Ασθένεια ή Τραυματισμός
    Ορισμένες φορές, ένας σκύλος που τραβά πίσω τα αυτιά του μπορεί να αντιμετωπίζει πόνο και πιστεύει ότι του προκαλεί ακόμη περισσότερο πόνο να τα επαναφέρει στην κανονική του θέση. Τα αυτιά των σκύλων είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και μπορεί να τα τραυματίσουν κατά λάθος, σκρατσάροντάς τα περισσότερο από ό,τι χρειάζεται. Επίσης, μπορεί να πάσχουν από κάποια μορφή λοίμωξης. Αν παρατηρήσετε ότι κάθε φορά που προσπαθείτε να χαϊδέψετε τον σκύλο σας στα αυτάκια του, το κεφάλι του πηγαίνει πίσω ή κλαψουρίζει, είναι καλό να έχετε μια συνάντηση με τον κτηνίατρο.

    Ακοή
    Ο τελευταίος λόγος είναι ο πιο απλός. Ένας σκύλος τραβάει πίσω τα αυτιά του για να ακούσει καλύτερα. Οι σκύλοι έχουν εξαιρετική ακοή και, κινώντας τα αυτιά τους προς τα πίσω, μπορούν να ακούσουν ακόμη καλύτερα τι συμβαίνει πίσω από αυτούς. Φυσικά, αυτό μπορεί να ισχύει για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους, αλλά όλα συνδέονται με την συνολική στάση του σώματος. Με την προσεκτική παρακολούθηση, μπορούμε να ερμηνεύσουμε τα σημάδια και να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα τι θέλει να πει ο καλύτερος μας φίλος.

    Share:

    Σχετικά Άρθρα