1 Ιουλίου 2024

    Γονείς στην παγίδα της μοναξιάς: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της γονεϊκότητας”

    Ποιοι πραγματικά αισθάνονται μοναξιά; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζαμε. Μια νέα μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο αναδεικνύει τον ρόλο των αυξημένων υποχρεώσεων που συνοδεύουν την γονεϊκότητα στην αίσθηση αυτή. Οι γονείς αισθάνονται εξουθενωμένοι και αβοήθητοι, παραμερίζοντας τις ανάγκες τους και αντιμετωπίζοντας τη μοναξιά.

    Η πανδημία έχει επιδεινώσει αυτή την κατάσταση ακόμα περισσότερο, αφού πολλοί γονείς εργάζονται από το σπίτι και συμμετέχουν σε αμέτρητες βιντεοκλήσεις στο Zoom. Ωστόσο, η εικονική επαφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή και αυτό προκαλεί την αίσθηση της μοναξιάς. Η Anne Helms από το Columbus του Οχάιο μοιράζεται την εμπειρία της ως μητέρα δύο παιδιών: “Ενώ είμαι απασχολημένη με τη δουλειά μου από το σπίτι, δεν έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω για θέματα που δεν αφορούν τη δουλειά. Δεν έχω την ευκαιρία να ρωτήσω ‘Πώς είναι τα παιδιά σου; Πώς πάνε;’. Και όποτε ρωτάω, δεν παίρνω γνήσιες απαντήσεις”.

    Οι επιπτώσεις της μοναξιάς στην υγεία μας είναι καταστροφικές, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Μια μελέτη έδειξε ότι η κοινωνική απομόνωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα είναι ισοδύναμη με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα. Η Δρ Kate Gawlik, έρευνητής στον τομέα της γονεϊκής εξουθένωσης και μητέρα τεσσάρων παιδιών, επισημαίνει τη σημασία της αυτοφροντίδας και της σύνδεσης. Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της μοναξιάς, δημιούργησε ένα πρόγραμμα έξι εβδομάδων για γονείς, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να μοιραστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να βρουν υποστήριξη.

    “Η γονεϊκότητα μπορεί να προκαλέσει μοναξιά, αλλά αν έχετε γύρω σας ανθρώπους που μπορούν να σας υποστηρίξουν, θα είναι πιο εύκολο να τη διαχειριστείτε. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε να ψάχνετε για επαφές και να είστε ευάλωτοι. Μπορεί να απαιτηθεί χρόνος και προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο”, δηλώνει η Δρ Gawlik.

    Έτσι, γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο αισθάνονται εξουθενωμένοι, αβοήθητοι και μόνοι. Αντιμετωπίζουν τη μοναξιά και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία τους. Οι ερευνητές προτείνουν την αυτοφροντίδα, τη σύνδεση με άλλους γονείς και την ενεργό αναζήτηση υποστήριξης. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την παγίδα της μοναξιάς και να αισθανθούν καλύτερα στον ρόλο τους ως γονείς.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα